loading
close
SON DAKİKALAR

Neo-nazi cinayetinde istihbaratçı parmağı

Neo-nazi cinayetinde istihbaratçı parmağı
Tarih: 06.07.2012 - 11:45
Kategori: Dünya

Almanya’da bir istihbarat ajanının, neo-Nazi örgütünün kurbanlarından Halit Yozgat’ın cinayetine yardım ettiği ortaya çıktı...

Almanya’da 2000-2007 yılları arasında 8’i Türk 10 kişiyi öldüren neo-Nazi örgütünün kurbanlarından Halit Yozgat’ın cinayetine bir istihbarat ajanının da karıştığına dair ciddi şüpheler ortaya çıktı. 

Haftalık gazete Die Zeit’ın haberine göre, polis, Andreas T. adlı ajanın 6 Nisan 2006 tarihinde Kassel kentindeki internet kafesinde öldürülen Yozgat’ın cinayetine karıştığından, hatta tetiği çekenin o olabileceğinden şüphelendi. Ancak Andreas T.’nin bağlı olduğu Hessen eyaletinin isithbarat teşkilatı, ajanın sorgulanmasını engelledi.

Geçen sene, cinayetlerin neo-Naziler tarafından işlendiğinin anlaşılmasının ardından Andreas T.’nin Yozgat’ın öldürüldüğü gün internet kafede olduğu ortaya çıkmıştı. Ancak Andreas T. cinayete karışmak yerine neo-Nazileri fark edememekle eleştirilmişti.

Die Zeit’ın elde ettiği bilgilere göre ise, şüpheler üzerine sorguya alınan ajan, ifade verdiği sırada sürekli kendisi ile çelişti. Cinayet sırasında başka bir odada olduğunu söyleyen Andreas T., Yozgat’ın tezgahının arkasında öldürüldüğünü, bu nedenle cesedi fark etmeden internet kafeden çıkıp gittiğini söyledi. Ancak polislere göre 1.87 boyundaki Andreas T.’nin tezgahın arkasında ne olduğunu görmemesi imkansızdı. Aynı zamanda cinayet günü Andreas T.’nin neo-Nazi çetesi ile yakın ilişkide olan bir aşırı sağcı muhbir ile defalarca telefonla konuştuğu da görüldü. Andreas T. hakkında ileri soruşturma başlatılmak istenirken Hessen istihbarat teşkilatı bunu engelledi.

Istihbarat şefleri sorguda

Almanya’da son dönemde istihbarat servisi neo-Nazilerin cinayetlerinin soruşturulmasında yaptıkları hatalar nedeniyle ateş altında. Geçen hafta neo-Nazi cinayetleriyle ilgili belgelerin savcıya teslim edilmek yerine imha edildiği ortaya çıkınca iç istihbarat servisi şefi Heinz Fromm istifa etmişti. Dün de parlementoda oluşturulan bir komite kapalı kapılar ardında belgelerin imhasından sorumlu olan istihbarat teşkilatı üyelerini sorguladı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları