loading
close
SON DAKİKALAR

Nevruz Ateşi

Nevruz Ateşi
Tarih: 21.03.2012 - 09:41
Kategori: Gündem

Türkiye yıllar sonra yine nevruzu gergin karşılıyor...

Batman’da Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, parti otobüsünün içine düşen gaz bombası nedeniyle fenalaştı. Türk’ün otobüsten çıkarken polis tarafından yumruklandığı iddia edildi. Hastaneye kaldırılan Türk, “Polisin biri, resmi giyimli birisi bana doğru gelerek açık açık hazırlanmıştı, yumruk atmaya başladı” dedi.

Nevruz gerginliği

PAZAR günü İstanbul ve Diyarbakır’da izinsiz nevruz gerginliği dün Van, Mersin, Hakkari, Batman ve Şırnak’ta da yaşandı.

Batman’da gerginlik sabahın erken saatlerinde başladı. Valiliğin nevruz kutlamasına izin verilmeyeceğini açıklamasına rağmen, BDP’nin kutlama yapacağını açıkladığı şehirlerarası otogar yakınındaki boş alanda, sıkı güvenlik önlemleri aldı. Birkaç noktadan gelip alana girmek isteyen gruplara polis müdahalede bulundu. Göstericiler da polise, ses bombası, havai fişek, molotof ve taşlı saldırıda bulundu. Göstericilerle polis arasında çıkan olaylarda BDP yöneticileri ve milletvekilleri arada kaldı. Çevik Kuvvet ekipleri göstericilere müdahale ederken, Mardin bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Batman Belediye Başkanı Vekili Serhat Temel ile parti yöneticilerinin bulunduğu otobüse gaz bombası atıldı.

Türk hastaneye kaldırıldı

Önce kalp rahatsızlığı bulunan ve gazdan etkilenen Ahmet Türk ve ardından da diğerleri otobüsü terk etti. Ahmet Türk otobüsten indiği sırada iddiaya göre resmi kıyafetli bir polisin yumruklu saldırısına uğradı. Polis tarafından tokatlanıp yumruklandığı ileri sürülen Ahmet Türk, Özel Dünya Hastanesi’ne kaldırılarak tedaviye alındı. Ahmet Türk doktorlar tarafından gözetim altında tutulurken, milletvekilleri ve partililer de hastaneye akın etti.

Olaya tanık olduğunu söyleyenlerden Batman Belediye Başkan Vekili Serhat Temel, Ahmet Türk’ün polis tarafından yumruklanıp tokatlandığını söyledi. Temel olayı şöyle anlattı: “Otobüsle alana giderken otobüsün içine gaz bombası atıldı. Kalp rahatsızlığı olan Ahmet Türk fenalaşancı otobüsten indirdik. Bu sırada yanımıza gelen resmi kıyafetli bir polis memuru Ahmet Türk’e yumruk ve tokat attı. Gazdan dolayı nefes almakta zorlanan Ahmet Türk, polisin yumruğu sonucu daha da fenalaştı. Kendisini hemen özel bir hastaneye kaldırdık. Ahmet Türk tedavi ediliyor ancak durumu iyi.”

Kalbine daha önce pil takılan Ahmet Türk’ün tedavisinin kardiyoloji servisinde sürdüğünü belirten hastane Başhakemi Abdullah Altan Özkaya, “Ahmet Türk hastaneye getirildiğinde yapılan müdahalesinde sol gözünde kızarıklık ve şişlik vardı. Ayrıca daha önce kalp rahatsızlığına bağlı olduğu için gazdan etkilenmiş” dedi.

BDP otobüsünde bulunanlardan Avrupa Parlamentosu eski üyesi Felaknas Uca’nın da hastanede tedavi gördüğü belirtildi. Başhekim Özkaya, “Onun da solunum sıkıntısı var. İkisinin de tedavileri sürüyor. Durumları iyi, ekstra bir durum gelişmezse, 1-2 saat içerisinde ikisini de taburcu edebiliriz” dedi.

Bana resmi giyimli biri yumruk attı

Sol gözünde şişlik ve kızarma olduğu görülen Ahmet Türk, kardiyoloji bölümündeki odasından bir ara koridora çıkarak, kendisinin durumunu merak eden partililere kısa bir konuşma yaptı. Durumunun iyi olduğunu söyleyen Türk, şöyle dedi: “Ben iyiyim, merak etmeyin. Önce taşlarla otobüsün camlarını kırdılar, gaz attılar. Gaz etkisiyle dışarıya çıktım. Polisin biri, resmi giyimli birisi bana doğru gelerek yumruklar atmaya başladı. Orada yanımda ne bir halk ve ne kitle var. Sadece otobüste 4-5 kişiyleydik. Şu anda iyiyim. Sonuçta halen zulümle, sindirmeyle, susturma siyaseti izleniyor. Bu siyasetle Kürtlerin susturulacağını zannediliyor. Bu yol yol değil, bu yol akıl yolu değil. Biz her zaman söylüyoruz, bu sorunlar ancak diyalogla çözülür. Terör estirerek, şiddet uygulayarak bu halkı susturamazlar.”

Tuğluk: Polis yumruk attı

Hastane önünde gazetecilere açıklama yapan Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, polisin Ahmet Türk’e yumruk attığını ileri sürdü. Tuğluk, buna tanık olduğunu belirterek şunları söyledi: “Alana otobüsle girmek istedik. Bu sırada polislerin olduğu taraftan bize yoğun bir taşlı saldırı gerçekleşti. Taşlı saldırı sonucu otobüsümüzün tüm camları kırıldı. Kırılan camlardan içeriye yoğun gaz bombası atıldı. Gaz bombaları atıldığı zaman nefes alamaz duruma geldik. Ayrıca atılan taşlardan dolayı öldürücü darbeler olduğu için otobüste koltukların altına saklanmıştık. Gaz atıldıktan sonra kapılar açıldı ve biz araçtan indik. Bu sırada kalabalık arasında bir polis grubu otobüse hücum etti. Üzerinde resmi kıyafet olan bir polis, o sırada Ahmet Bey’e yumruk attı.”

Selahattin Demirtaş twitter’da yazdı

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, twitter’dan yazdığı mesajda, Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk’ün 15 polis tarafından dövüldüğünü iddia etti. Demirtaş, “Ahmet Türk gazdan etkilendi, diye haber yapan medyaya duyuruyorum: Türk, otobüse gaz atıldıktan sonra 15 polis tarafından dövüldü. Kalbinde pil olan Türk, partililer tarafından araçla hastaneye götürüldü.”

Yüksekova’da polise uzun namlulu silahla ateş

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde de nevruz alanına gitmek isteyen gruba izin verilmeyince gerginlik çıktı. Polis ekipleri, ilçenin çeşitli noktalarında toplanan göstericileri göz yaşartıcı bomba ve tazyikli su kullanarak dağıtmaya başladı. Yüksekova Kaymakamı Üzeyir Aziz Özeren, göstericilerin arasından açılan ateş sonucu 4 polis memurunun yaralandığını söyledi. Polislerin sağlık durumunun iyi olduğunu söyleyen Özeren, ”Polise uzun namlulu silahla ateş açan kişi özel harekat timlerinin karşılık vermesi üzerine yaralanarak mahalle arasına kaçmış. Uzun namlulu silahlı saldırganın yakalanması için kaçtığı bölgeye hava destekli operasyon başlatıldı” dedi.

Cizre savaş alanına döndü

Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde İdil Yolu üzerinde bulunan BDP ilçe parti binası önünde bulunan boş alanda, izin verilmemesine rağmen nevruz kutlaması için yaklaşık 5 bin kişi toplandı. Daha sonra yöresel kıyafetler giyen kalabalık, davul zurna eşliğinde halay çekmeye başladı.Sıkı güvenlik önlemi alan polis kutlama alanına gelerek önce, kutlamaların yasadışı olduğu uyarısında bulundu. Göstericilerin uyarıya aldırış etmemesi üzerine polis, kalabalığı dağıtmak için tazyikli su ve gaz bombası ile müdahalede bulundu. Göstericiler Cudi ve Nur mahallelerine kaçtı. Sokaklarda göstericilerin, güvenlik güçlerine ses bombası, molotofkokteyli ve havai fişekle saldırması ortalığı savaş alanına çevirdi. Polisin müdahale sırasında attığı gaz bombaları BDP ilçe binası yakınında bulunan Menderes İlköğretim Okulu’ndaki öğrencileri olumsuz etkiledi.

El bombası boş alanda patladı!

MERSİN’DE kepenklerin kapalı olduğu Şevket Sümer Mahallesi’nde Siteler Polis Merkezi’ne 100 metre uzaklıktaki BDP Akdeniz İlçe binası önünde toplanan yaklaşık 300 kişi, Tırmıl Miting Alanı’na gitmek için harekete geçti. Güvenlik önlemleri alan polis, yasal kutlamanın yarın yapılacağını (bugün) belirterek, dağılmalarını istedi. Kadın ve çocukların da bulunduğu grupta yer alan BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, polis yetkilileriyle görüşüp, “Vali bey ile görüşünceye kadar herhangi bir müdahale olmasın” isteğinde bulundu. Ancak bu sırada göstericiler, polisin üzerine havai fişek ve maytap atınca ortam bir anda karıştı. Panzer destekli polis, tazyiksi su ve gaz bombası atarak gruba müdahale etti. Göstericiler ara sokaklara girerek kaçtı. Bu sırada sokaklarda göstericilerle polis arasında kovalamacalar yaşandı. Bir sokaktan polislerin üzerine 1 el yapımı bomba atıldı ancak bomba boş alana düşerek patladı. BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve Akdeniz İlçe Belediye Başkanı BDP’li Fazıl Türk, Tırmıl Alanı’na gelerek bir süre oturma eylemine yaptı.

Gerginlik sabahtan başladı

VAN’DA, BDP’nin düzenlediği erken nevruz, gergin başladı. Yaklaşık 500 kişilik grup, Demirtaş, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, İl Başkanı Cüneyt Caniş’le birlikte nevruz kutlamalarının yapılacağı Belediye İtfaiye meydanına doğru yürüyüşe geçti. Polis de çevrede geniş güvenlik önlemleri aldı. 30 kişilik bir grup slogan atarak nevruz alanına girmek istedi. Polis taş atan grubu göz yaşartıcı bomba kullanarak dağıttı.

Van’da zaman ayarlı patlayıcı ele geçirildi

VAN’DA izinsiz nevruz kutlamasının yapılacağı alanın yakınında metal çivilerle güçlendirilmiş, zaman ayarlı 1 kilo 854 gram A4 plastik patlayıcı ele geçirildi. Polis patlayıcıyı olay yerinde imha etti. Valilikten yapılan açıklamada, Van’da, Diyarbakır ve İstanbul’da yapılmaya çalışıldığı gibi PKK/KCK'nın talimatları doğrultusunda, örgüte müzahir şahıslar tarafından nevruz kutlamaları adı altında molotoflu ve taşlı eylemler yapılacağı istihbaratı alındığı bildirildi. Açıklamada “El yapımı parça tesirli zaman ayarlı bomba etkisiz hale getirilmiştir. Müdahaleden sonra yapılan incelemede şeffaf renkli bidon içerisine yerleştirilmiş 1 kilo 850 gram A4 plastik patlayıcı madde ve içerisinde parça tesiri amacıyla konulmuş çok sayıda metal çivi, dijital saat, bir adet 9 Voltluk pil, 1 adet elektrikli fünye elde edilmiştir. Konu ile ilgili tahkikata başlanmıştır” dendi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları