loading
close
SON DAKİKALAR

New York Times: Berat Albayrak'ın açıkladığı 'Yapısal Dönüşüm' planı ekonomik darboğaza verilen zayıf bir yanıt

New York Times: Berat Albayrak'ın açıkladığı 'Yapısal Dönüşüm' planı ekonomik darboğaza verilen zayıf bir yanıt
Tarih: 12.04.2019 - 17:00
Kategori: Dünya

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın dün açıkladığı yeni ekonomi planı Amerikan basınında da yankı buldu. New York Times gazetesinde çıkan bir köşe yazısında, planın ekonomik sorunlara çözüm bulmada zayıf kalacağı değerlendirmesi yapıldı.

New York Times yazarı Jack Ewing, Albayrak'ın açıkladığı ”Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019” adlı planı, Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik darboğaza verilen zayıf bir yanıt olarak niteliyor. Ewing, bankaların ayakta kalmasını amaçlayan planın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidarını tehdit edici bir unsura dönüşen ekonomik sıkıntılara yanıt verecek geniş kapsamlı bir önlemler paketi olma umutlarını suya düşürdüğü yorumunda bulunuyor. Makale şöyle devam ediyor:

”Hükümetin ekonomi için kapsamlı bir plan olarak tanımladığı öneriye göre kamu bankaları 5 milyar dolarlık yardım alacak. Ancak ekonomistler, planın çoğunlukla Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın inşaat ve enerji sektörlerindeki yandaşlarını korumak için tasarlandığı görüşünde. Plan, derinleşen ekonomik gerilemeye, iki haneli işsizlik oranlarına ve yükselen fiyatlara yönelik sadece basmakalıp yanıtlar veriyor.”

New York Times yazarı Jack Ewing, Erdoğan’ın iktidarını yaklaşık son 20 yıldır pekiştirmesinde ekonominin kilit rol oynadığını, ancak ekonomik büyüme bocaladıkça Erdoğan'a verilen desteğin de azaldığını kaydediyor.“Kredi kuruluşları Erdoğan'ın ekonomiyi yönetme biçimine olan güveni yitirdikçe ülkeye giren yabancı kredi de azalıyor. Bu da iflaslara yol açıyor” ifadesini kullanan Ewing, şöyle devam ediyor:

”Ancak Erdoğan, iş dünyasının feryatlarına ve ekonomi politikalarında daha kapsamlı değişiklik çağrılarına kulak vermeyi reddetti. İktisatçıların tavsiyelerini göz ardı etti. Bunun yerine sanki ekonomiyi kendi arzusuna göre şekillendirebilecekmiş gibi davrandı ve ekonomik sorunların sorumlusu olarak yabancı komplolara işaret etti.”

Berat Albayrak'ın açıkladığı planın Türk iş dünyasını en çok rahatsız eden meseleye yanıt vermeyi başaramadığını belirten Ewing, bu meseleyi, hükümet kurumları ve mahkemelerin giderek Erdoğan yandaşlarının çıkarları doğrultusunda hareket etmesi ve karar alma süreçlerinin şeffaf olmaması olarak açıklıyor.

Geçen Ağustos ayında yine Albayrak'ın açıkladığı ekonomi programının yabancı yatırımcılar tarafından inandırıcı bulunmadığını yazan Ewing, bunun, liranın değerinin düşmesi ve döviz krizinin baş göstermesiyle sonuçlandığını hatırlatıyor.

Ekonomi planının zamanlamasının da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve partisi açısından ikilem yarattığını kaydeden yazar, ciddi bir program açıklayarak uluslararası güvenilirliği yeniden elde etmesi için hükümet üzerinde yoğun baskı oluştuğunu bildiriyor. Ancak Ewing'e göre sıkı ekonomi politikaları seçmenleri soğutabilir ve Erdoğan'ın İstanbul'da seçimlerin yenilenmesini sağlayarak kentteki gücünü koruma şansına zarar verebilir.

Kaynak : Amerika'nın Sesi

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları