loading
close
SON DAKİKALAR

Niğde'deki IŞİD davası, başka ile alınıyor

Niğde'deki IŞİD davası, başka ile alınıyor
Tarih: 08.02.2015 - 13:03
Kategori: Gündem

Niğde'deki İŞİD davası, güvenlik nedeniyle başka bir ile alınıyor...

Niğde Ulukışla’da terör örgütü IŞİD üyelerinin, 2’si güvenlik görevlisi 3 kişiyi öldürmeleri ile ilgili Niğde Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dava başka bir ile gönderiliyor. Niğde Emniyeti’nden gelen, ‘provokasyon olur’ yazısı sonrası mahkeme, yarın duruşması yapılması beklenen davanın dosyasını Adalet Bakanlığı’na gönderilmek üzere savcılığa teslim etti. 'Hayalet komutan' lakaplı Heysem Topalca'nın da sanıkları arasında olduğu davanın ilk duruşması geçtiğimiz 12 Ocak’ta yapılması beklenirken, çeşitli gerekçeler gösterilerek 9 Şubat’a ertelenmişti.

Geçtiğimiz yıl 20 Mart’ta Niğde Ulukışla’da yaşanan olayda, Astsubay Adil Kozanoğlu, polis memuru Adem Çoban ve kamyon şoförü Turan Yaşar’ı öldüren, çok sayıda polis ve askeri de yaralayan ŞİD üyeleri ve onlara yardım eden kişiler ile ilgili dava Niğde Ağır Ceza Mahkemesi’nde açıldı. Davanın ilk duruşması 12 Ocak’ta yapılacaktı. Ancak mahkeme çeşitli gerekçeler göstererek duruşması 9 Şubat’a erteledi.

MAHKEME TEDBİRLERİ SORDU

Ancak, Niğde Ağır Ceza Mahkemesi, Emniyet ve Valilik arasındaki yazışmalarda, davanın başka bir ile alınmasının kararlaştırıldığı ortaya çıktı. Mahkeme, 29 Ocak’sa Niğde Emniyet’ine yazdığı yazıda, 9 Şubat’taki duruşma için ne tür önlemlerin alındığı soruldu. Emniyet bir gün sonra mahkemeye gönderdiği yazıda, yaklaşan seçimleri de gerekçe göstererek, davanın ‘provokasyon’ gerekçesi yapılabileceği iddia edildi.

'TAKAS EDİLDİLER' SÖYLENTİSİ

Emniyet’in yazısında, tutuklu bulunan IŞİD üyelerinin takas edildiği söylentileri yayılarak davaya olan ilginin arttırılmak istendiğine işaret edildi. Emniyet'in yazısında Nigde’de yapılması durumunda hem şüphehilerin hem de kamu güvenliğinin zarar görebileceğini savundu.

Niğde İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt imzası ile mahkemeye gönderile yazıda davayla ilgili diğer riskleri şöyle sıraladı:

* Orta Anadolu’da bulunan ve her siyasi görüşten insanların milli duygularını yoğun olarak yaşadığı ve terör olaylarında şehit ve gazi sayısının yüksek olduğu ilimizde dava yoğun ilgi görmektedir.

* IŞİD’in Türk devletini ve halkını Müslüman görmediği ve savaş açtığı, bu olay nedeniyle intikam alacağı yönünde tehditte bulunduğu ve bunun da halk arasında tepkiye neden olduğu değerlendirilmektedir.

* Reyhanlı mağdurlarının ve yakın il ve ilçelerden davaya katılım olması beklenmektedir.

* Şüphelilerin Ankara’dan nakli sırasında güvenlik zafiyeti yaşanabilecektir.

* Adliye binası yektersiz olduğundan olası bir olayda şüphelilerin adliyeden tahliyesinde güvenlik zafiyeti yaşanabilecektir.

* Adliye binasının yakınında valilik, defterdarlık, askeri gazino ve belediye binasının olması risk taşımaktadır. Adliye binasına ulaşım tek güzergahtan olup alternatif güzergah olmaması gavenlik zafiyeti yaratabilecektir.

* Çevre illerden takviye güç istenmesi seçim döneminde her ilde güvenlik tedbirleri alınmış olacağı için, duruşmalarda güvenlik tedbiri alınmasında zorluk yaşanacaktır.
Emniyet’ten gelen yazı sonrası mahkeme, dosyayı, Adalet Bakanlığı’na gönderilmek üzere savcılığa teslim etti.



‘HAYALET KOMUTAN’ DA SANIK

11 sanıklı davanın kritik sanıklarından biri, ‘Hayalet komutan’ lakaplı Heysem Topalca. Heysem Topalca, dün ilk duruşması yapılan Reyhanlı Patlaması davasının da sanığı. IŞİD üyesi sanıklardan Çendrim Ramadani, Benyamin Xu, Muhammad Zakiri, olay sonrası tutuklanarak Sincan F Tipi Cezaevine konuldu. Fuad Mövsümov, İsmayılov Qosqar, Mehmet Aşkar, Kamil Özban, Hüseyin Yıldırım, Kamil Yumuşak ve Ahmet Yumuşak ise davanın diğre sanıkları arasında yer alıyor.

Dinçer Gökçe - Hürriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları