loading
close
SON DAKİKALAR

Nihat Matkap Kurultay'la İlgili Açıklama Yaptı

Nihat Matkap Kurultay'la İlgili Açıklama Yaptı
Tarih: 31.01.2012 - 12:47
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, olağanüstü Kurultay ile ilgili açıklamalarda bulundu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, “26 şubat günü yapacağımız Kurultay,  Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu tarafından toplanmasına karar verilen Olağanüstü Kurultaydır. Bu kurultayla,  olağanüstü tüzük kurultayı isteyen arkadaşlarımızın çağrısıarasında hiçbir ilişki yoktur” dedi
 
Matkap NTV’NİN  canlı yayınında, “Arkadaşlarımız diyor ki, biz bir gündem sunduk, o gündeme bağlı kalınmalı. Ben de şunu söylüyorum. 26 şubat’ta toplanacak Kurultayımız o gündeme bağlı kalmayacak. Ancak, o gündeme bağlı kalınacak bir kurultay hazırlığı da yapılacak” diye açıklama yaptı.
 
Görüşlerini açıklarken, “Bizim hem Cumhuriyet Halk Partisi’ni iktidara getirmek gibi sorumluluklarımız var. Hem de, yöneticiler olarak, bizim dışımızdaki tüm partili arkadaşlarımızın hakkını, hukukunu korumak gibi bir sorumluluğumuz var. Onların talebini muhakkak yerine getireceğiz. Genel Başkanımız her an ikinci bir kurultay çağrısında bulunabilir”  diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap,   NTV’den Miray  Aktay Uluç’un sorularını şöyle yanıtladı;
 
Sunucu- CHP Merkez Yönetim Kurulu toplandı. En önemli gündem maddesi 26 Şubat’ta yapılacak tüzük kurultayı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu tüzük kurultayının muhaliflerin talebi üzerine değil, kendi çağrısı üzerine yapılacağını söyledi. Ayrıntıları Miray Aktay Uluç’tan rica ediyoruz.

Miray AKTAY ULUÇ- Cumhuriyet Halk Partisinde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu tüzük kurultayının 26 Şubat’ta yapılacağını açıkladı. Bu yönde bir çağrı yaptı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu çağrısını muhalifler az önce NTV yayınında hukuksuz olduğu değerlendirmesinde bulundular ve 26 Şubat’taki gündemin Genel Merkez tarafından belirlenmesi halinde kayyum uyarısı da yaptılar. Cumhuriyet Halk Partisinin Örgütten Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nihad Matkap yayınımızda. Ona soracağız CHP’nin Genel Merkezin tavrının ne olacağını.

Efendim teşekkür ederiz yayınımıza katıldığınız için. Muhalifler az önce açıklama yaptı. Peki siz ne diyeceksiniz?

Nihat MATKAP- Bir defa muhalif sözcüğüne karşıyım. Onlar bizim arkadaşlarımız. Şöyle aydınlatayım konuyu. Bizim arkadaşlarımız 18 Ocak’ta tüzük değişikliklerini içeren bir olağanüstü kurultay çağrısında bulundular. Şuan ki çağrıyla bu çağrının arasında hiçbir ilişki yok. Dediğiniz gibi Genel Başkanımız, bizler sürekli kamuoyunu aydınlatıyorduk. Bir tüzük değişiklikleri konusunda hazırlıklarımız olduğunu söylüyorduk. Ancak tüzük değişikliğini öngören kurultayın ne zaman toplanacağı konusunda bir belirsizlik vardı. Bir ara düşüncemiz önümüzdeki dönemde, Mart ayında yapılacak ilçe ve Mayıs ayında yapılacak il kongrelerinde biraz daha bu konunun tartışılması, olgunlaşması ve Temmuz ayında bir olağan tüzük değişikliğini içeren bir olağanüstü kurultay yapma hazırlığımız vardı. Daha sonra Genel Başkanımız bu Temmuz’da toplanması öngörülen bu kurultayı 26 Şubat’ta yapmaya karar verdi. Bende bu konuda yazılı açıklama yaptığım zaman eğer dikkat edilirse Temmuz ayında yapılması tasarlanan kurultay 26 Şubat’ta yapılacaktır dedim. O nedenle Genel Başkanımızın bu çağrısıyla o 362 arkadaşımızın yaptığı çağrı arasında hiçbir ilişki yok. Bu 26 Şubatta toplanacak olağanüstü kurultayımızda tüzüğün maddelerini görüşeceğiz. Hazırlık komisyonumuz olacak. 81 ilden temsilciler gelecek. Parti Meclisinin temsilcileri olacak, meclis grubumuzdan temsilci olacak. Genel Başkanımızın atadığı 3 kişi görev yapacak. Ve tüzüğün tamamını gözden geçirecekler. Çağdaş, demokratik bir tüzük hazırlığı yapacağız.

Şimdi geçmişte biliyorsunuz anayasalar, yasalar o günün ihtiyaçlarına göre hazırlanırlar. Bizim tüzüğümüzde daha önce düzenlenen bu hükümler Genel Başkanın ve Parti Meclisinin çağrısı mantığıyla hazırlanmış. Yani daha kurultay delegelerinin imza toplayıp bir olağan tüzük değişikliği için olağanüstü kurultay çağrısı için düzenlenmemiş. İlk defa böyle bir durumla karşı karşıyayız.

Miray AKTAY ULUÇ- Tüzükte bu konuda bir boşluk mu var?

Nihad MATKAP- Hayır şimdi daha önce geçmişte ben bizden önceki siyasetçi arkadaşlara da sordum. 80 öncesi de benzer bir durum yaşanmamış. 80 sonrasını biliyorum. Böyle bir durum yaşanmadı. Geçmişte yaptığımız olağanüstü kurultaylar genel seçim amaçlıydı. Şimdi farklı bir amaç var. İlk defa karşılaşıyoruz. Şimdi hazırlayacağımız tüzük değişikliklerine de bu konuyu şimdi koyma ihtiyacı olacak. Çünkü yasama tekniğine baktığınızda bu tür önerilerin önce bir komisyon süzgecinden geçmesi gerekiyor. Bu tür önerileri doğrudan Genel Kurul gündemine taşırsanız orada aradığınız sağlıklı sonucu alma şansınız yok. Ama Genel Başkanımızın bu çağrısıyla yapılacak işlemlerle öbür çağrısı arasında herhangi bir ilişki kurmamak gerekiyor. Onun için bu endişelenmeye de gerek yok. Tabi ki, eğer bu şimdi toplanacak kurultayda arkadaşlarımız kendi gündemlerini görmezse haklı olarak…

Miray AKTAY ULUÇ- Bir kurultay daha…

Nihat MATKAP- İsteyebilirler. Buna engel bir şey yok. Genel Başkanında bu çağrıyı yapmasına o arkadaşlarımızın imzası bir engel teşkil etmiyor.

Miray AKTAY ULUÇ- Efendim şöyle; onlarda diyorlar ki ikinci bir kurultay yapılacak olursa mesela 3 Martta diyelim bir kurultay daha yapılacak muhaliflerin talebi üzerine yapılacak kurultay bu. Bununda yine hukuksuz olacağını söylüyorlar. Çünkü ilk kurultay zaten Genel Başkanın gündemiyle toplanamaz yoksa biz mahkemeye başvururuz parti kayyuma gider diyorlar.

Nihat MATKAP- Arkadaşlarımızın söylediği şu; arkadaşlarımız şunu söylüyor. Arkadaşlarımız diyor ki, biz bir gündem sunduk o gündeme bağlı kalınmalı. Bende şunu söylüyorum. 26 Şubat’ta toplanacak kurultayımız o gündeme bağlı kalmayacak. Ancak o gündeme bağlı kalınacak bir kurultay hazırlığı da yapılacak. Dolayısıyla bu konuyu böyle aydınlatmış olayım.

Miray AKTAY ULUÇ- Ne zaman olacak ikinci kurultay peki?

Nihad MATKAP- Genel Başkanımız buna karar verecek. Her an karar verebilir. Ama biz siyasi partiler yasasına bağlıyız, tüzük hükümlerimize bağlıyız. Onun tersine bir durumu kesinlikle yapmayız. Bu tür tartışmaların kesinlikle içinde olmayacağız. Arkadaşlarımız rahat olsunlar.

Miray AKTAY ULUÇ- Bir kayyum endişesi yok o zaman Genel Merkezde?

Nihad MATKAP- Kesinlikle. Bizim hem Cumhuriyet Halk Partisini iktidara getirmek gibi sorumluluklarımız var. Hem şuan yöneticiler olarak bizim dışımızdaki tüm partili arkadaşlarımızın hakkını, hukukunu korumak gibide bir sorumluluğumuz var. Onların talebini muhakkak yerine getireceğiz. O konuda hiçbir kuşkuya yer yok, hiçbir tereddüt yok.

Miray AKTAY ULUÇ- Genel Başkan dün onların taleplerinin de tamamının taslakta yer alacağını söyledi ama komisyon bunu süzgeçten geçirecek herhalde.

Nihat MATKAP- Şöyle söyleyeyim. Şimdi bakınız, TBMM’ye hükümetten tasarılar gelir. Ayrıca milletvekillerinin de önerileri gelir, teklifleri gelir. Bütün bunlar komisyonda birleştirilir ve onların üzerinde müzakere açılır. En son ortaya bir tasarı çıkar, bu tasarı TBMM Genel Kuruluna taşınır, orada gerekli görüşmeler yapılır. Konu olgunlaşarak oraya gider. Şimdi ilk defa böyle bir durumla karşı karşıyayız. Konu olgunlaşmadan şimdi bu talep karşısında tüzüğümüzde geçmişte yaşanmadığı için, bir düzenleme olmadığı için doğrudan kurultay gündemine haklı olarak taşınmasını istiyorlar. Kendilerinin talebi budur. Tüzükte de amir hükümler bunlardır. Kendilerinin talebi şimdi bu durumda herhangi bir komisyon süzgecinden geçmeden oraya taşınacaktır. Ama bu ve benzer bir çok konu 26 Şubat’ta toplanacak kurultay öncesi görev yapacak, çalışma yapacak 81 ilden temsilcilerin katılımıyla oluşacak hazırlık komisyonunda zaten görüşülecek. Yani bu önerilerinde orada görüşülmesine engel bir durum yok. Çünkü bu bizim aile meselemiz. Önemli olan maksadın hasıl olması. Maksat hasıl olduktan sonra bütün sorunlar geride kalır. Önemli olan tüzüğü değiştirmek, en demokratik, en çağdaş tüzüğü elde etmek. Bizde onun için çalışıyoruz. O konuda hiçbir sıkıntı yok. Hiçbir görüş ayrılığı da yok. Yani olağanüstü kurultay çağrısı yapan arkadaşlarımızın görüşleriyle yönetimin görüşleri arasında hiçbir çelişki olmadığını söyleyebilirim.

Miray AKTAY ULUÇ- Efendim teşekkür ederiz bize ayırdığınız vakit için. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nihad Maktap önemli açıklamalarda bulundu ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun muhaliflerin talebi üzerine ikinci bir kurultay çağrısını da yapacağını söyledi. Bunu da ilk kez Genel Merkez tarafından açıklandığını da bir kez daha aktarmış olalım. Sözü yeniden İstanbul’a bırakalım.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları