loading
close
SON DAKİKALAR

'Nitelikli' okulların yarısı imam hatip

'Nitelikli' okulların yarısı imam hatip
Tarih: 05.04.2019 - 08:40
Kategori: Eğitim

‘Nitelikli’ olarak tanımlanan okulların büyük bölümünü yine imam hatip ve meslek liseleri oluşturdu. Anadolu, fen ve sosyal bilimler liselerine 86 bin, imam hatip ve meslek liselerine ise 53 bin kontenjan ayrıldı.

MEB, öğrencilerin merakla beklediği Liseye Geçiş Sınavı’na ilişkin kılavuzu ve yönergeyi yayımladı. ‘Nitelikli’ tarif edilen okulların büyük bölümü yine meslek ve imam hatip liselerinden oluştu.

En çok tercih edilen üç okul türü için 86 bin 110 kontenjan ayrılırken imam hatip ve meslek liselerine 53 bin kontenjan ayrıldı. Sınavla öğrenci alacak okul sayısı bin 367’den bin 531’e çıktı. LGS puanıyla öğrenci alacak liselerin sayısı geçen yıla göre artarken öğrencilerin akademik eğitim veren lise talebine yönelik bu yıl da tatmin edici bir adım atılmadı. Özel program ve proje uygulayan okul kapsamına alınan meslek liseleri, sınavla öğrenci alan okulların arasına girdi.

Sınavla öğrenci alacak bin 526 lise belirlendi. Toplam kontenjanları 139 bin 120 olan bu okulların 855’i Anadolu imam hatip ve meslek liselerinden oluştu. Anadolu liselerinin kontenjanı ise geçen yıla oranla sadece 7 bin 570 artırıldı. Sınavla öğrenci alacak 266 Anadolu lisesinin toplam kontenjanı 42 bin 100 oldu.

Anadolu liseleriyle birlikte en çok tercih edilen okul türü olan fen liselerinin sayısı, kılavuza 310 olarak kaydedildi. Toplam kontenjanı 34 bin 590 olarak belirlenen fen liseleri geçen yıla göre sadece bir adet, kontenjanı ise 90 kadar arttı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un, “Gözbebeği olacak” dediği meslek liseleri sınavla öğrenci alacak okullar arasında ağırlığını korudu. Buna göre, 2018 LGS’de 450 olan Anadolu ve mesleki teknik lisesi sayısı bu yıl 516’ya ulaştı. Sınavla öğrenci alacak Anadolu imam hatip liselerinin sayısı geçen yıl olduğu gibi bu yıl da fazlalığıyla dikkat çekti. Toplam kontenjanı 28 bin 650 olan 334 imam hatip lisesi, sınavla öğrenci alacak okulların arasına yazıldı. Hafızlık projesi yürüten 180 kontenjanlı beş imam hatip lisesi de kılavuzda yer aldı.

YAŞI KÜÇÜĞE ÖNCELİKTEN GERİ ADIM

2018 LGS’de tartışmalara neden olan, “Yaşı küçük olana öncelik” kriterinden bu yıl vazgeçildi. Puanı eşit olan iki öğrencinin aynı okulu tercih etmesi durumunda yaşı küçük olana öncelik verilmesi uygulamasından geri adım atan MEB, kriteri kılavuzdan çıkardı. Sınavsız yerleştirme kriterlerinde ise herhangi bir değişiklik yapılmadı.

Yaş kriterinden vazgeçilmesinin olumlu olduğunu söyleyen Eğitim Uzmanı Pervin Kaplan, “Geçen yıl bu kriteri çok eleştirmiştik. Vazgeçilmesi sevindirici oldu” dedi. Kaplan, geneldeki artışın özellikle meslek liselerinden kaynaklandığını belirtti, “Aileler sınavla öğrenci alacak liselerin artırılmasını isterken MEB sınavsız modele geçiş kapsamında bu sayıyı azaltmak istiyor” diye konuştu.

Eğitim Sen Genel Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan ise kılavuzun MEB’in politikalarında değişiklik olmadığının kanıtı olduğunu söyledi: Kılavuz ve yönerge, bu konuda var olan eşitsiz ve yönlendirici sistemin sürdürülme kararlılığını ortaya koymuştur. Öğrencilerin gerçek taleplerini karşılayacak düzenlemelerin hızlıca yapılması gerekmekte.”

Kaynak : BirGün

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları