loading
close
SON DAKİKALAR

Notre Dame Katedrali'ndeki yangın 9 saat sonra söndürüldü

Notre Dame Katedrali'ndeki yangın 9 saat sonra söndürüldü
Tarih: 16.04.2019 - 08:28
Kategori: Dünya

Fransa'nın başkenti Paris'teki Notre Dame Katedrali'nde çıkan yangın yaklaşık 9 saat sonra söndürüldü.

Fransa'nın başkenti Paris'te Notre Dame Katedrali'nde çıkan dev yangın 9 saat süren çalışmaların ardından kısmen söndürüldü.

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, yangının Avrupa'da en çok ziyaret edilen yerlerin başında gelen tarihi Notre Dame Katedrali'nde renovasyon çalışmalarının yapıldığı bölümde çıktığı bildirildi. Katedralin çatısının tamamen çöktüğü belirtildi. Fakat söndürme çalışmaları sonrası tarihi binanın ana yapısının kurtarılmasına rağmen çökme ihtimalinin devam ettiği, alevlerin kontrol altına alındığı ve söndürme çalışmalarının katedralin bazı bölümlerinde devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, yangın nedeniyle katedralden uzak durulması çağrısında bulunuldu. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri, yangını söndürmek için çalışma başlattı. Ancak yangında çatının tamamen çöktüğü bildirildi. Yangına müdahale eden itfaiye erlerinden birinin ciddi şekilde yaralandığı açıklandı.

Paris Savcılığı yangınla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu. Ancak yangının çıkış nedenine dair bilgi verilmedi.

Paris Belediyesi, devam eden yangın nedeniyle tahliye işlemlerini yürütmek için kriz masası oluşturdu. Paris polisinin aldığı karar çerçevesinde katedralin etrafındaki evler, oteller ve iş yerlerinin tahliye edilmesine başlandı.

Notre Dame Katedrali Sözcüsü Andre Finot, "Her şey yanıyor, 19. yüzyıldan, 13. yüzyıldan kalan her yer yanıyor, hiçbir şey kalmayacak." açıklamasını yaptı.

"Katedral kurtarılamayabilir"

Fransa İçişleri Bakanlığı, söndürme çalışmalarının devam ettiğini duyurdu. Katedralin kurtarılamayabileceğini de dile getirdi. Bakanlık yangının tamamen kontrol altına alınabilmesi için 3 veya 4 saate daha ihtiyaçları olduğunu kaydetmiş, dev yangın itfaiye ekiplerinin yoğun çalışmalarının ardından sabaha karşı kısmen söndürülebilmişti.

İçişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Laurent Lunez de yangının kontrol altına alınamadığını ve gelecek saatin belirleyici olacağını belirtmiş, "Notre Dame'ın kurtarılması kesin değil." açıklamasını yapmıştı.

Paris Başpiskoposu ise başkentteki tüm rahiplere çağrı yaparak Notre Dame Katedrali için çan çalmalarını istedi.

Vatikan'dan yapılan açıklamada ise yangının "şoke edici ve üzüntü verici" olduğu, Fransız Katoliklerle birlikte itfaiye görevlileri için dua edildiği duyuruldu.

İtfaiyeciler sanat eserlerini kurtarmaya odaklandı
Paris'te büyük şoka neden olan yangına müdahale eden itfaiye görevlileri, katedralin arka kısmında bulunan sanat eserlerinin kurtarılmaya çalışıldığını söyledi.

Yangın yerinden alınan bilgiye göre Kuzey Kulesi'nin yıkılmasının engellenebilmesi için çalışmaların bu noktaya yoğunlaştırıldığı kaydedildi.

Macron konuşmasını iptal etti
Olay yerine giderek bilgi alan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 19 Kasım’da ekonomik gerekçeler ile başlayan ve bu hafta sonu 22’ncisi düzenlenen Sarı Yelekliler eylemlerinde, protestocuların beklentilerine yönelik "ilk somut önlemleri" yapacağı basın toplantısını yangın nedeniyle iptal etti. Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada söz konusu toplantının ileri bir tarihe alındığı belirtildi.

Sosyal medya hesabından mesaj paylaşan Macron, "Notre Dame alevler içinde. Tüm ulus duygu yüklü. Düşüncelerim bütün Fransızlar ve Katolik dünyasıyla beraber. Tüm yurttaşlarımız gibi ben de parçamızın bu akşam yanmasından üzüntü duyuyorum" ifadelerini kullandı.

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo da, itfaiye ekiplerinin katedraldeki "korkunç yangına" müdahalesi sürerken, bölgedekilere güvenlik bariyerlerini geçmemeleri uyarısında bulundu.

Katedralin en yüksek kulesi yıkıldı

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde tarihi katedralin üzerinde siyah dumanların yükseldiği görülüyor. 850 yıllık katedralin en yüksek kulesi yangının etkisiyle yıkıldı.

 

Haberin detayı için tıklayın

Notre Dame Katedrali ne zaman yapıldı?

Kaynak : tr.euronews.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları