loading
close
SON DAKİKALAR

Novartis uzmanları Basel'de bir araya getirdi

Novartis uzmanları Basel'de bir araya getirdi
Tarih: 28.12.2011 - 19:22
Kategori: Özel Haberler

Novartis’in kar amacı gütmeyen oluşumu NFSD, medya, teknoloji ve sağlık sektörleri uzmanlarını İsviçre’nin Basel kentinde bir araya getirdi.

Medya, teknoloji ve sağlık sektörleri uzmanları Novartis Sürdürülebilir Kalkınma Vakfı (NFSD) 2011 sempozyumu çerçevesinde İsviçre’nin Basel kentinde bir araya geldi. “Yeni medya düzeni demokratikleşme ve kalkınmayı hızlandırabilir mi?” sorusunun tartışıldığı sempozyumda, modern iletişim teknolojisinin gelişmekte olan ülkeleri dönüştürme gücünü hangi yollarla kullandığı ve bu teknolojilerin sağlık hizmetlerine erişimi artırmaya yönelik olarak nasıl kullanılabileceği konuları mercek altına alındı. 

Yeni medya düzeni ve demokratikleşmede oynadığı rol konusunun birçok konuşmacı tarafından ele alındığı sempozyumda kısa süre önce Arap dünyasını kasıp kavuran devrimlerde sosyal mecraların oynadığı rol, gazeteci ve internet mecraları uzmanı Zahi Alawi ve Mısır’da görev yapan İsviçreli gazeteci Astrif Frefel tarafından analiz edildi.
Sempozyumda, Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin (BİT) kaliteli sağlık hizmetlerine erişimi artırma ve böylelikle sağlıkla ilgili Milenyum Kalkınma Hedeflerine (MKH) ulaşmadaki katkısı yakından incelendi. “Mobil Sağlık ve “E-Sağlık” uygulamalarının önemine değinilen sempozyumda bu tarz uygulamaların ucuz, sürdürülebilir ve kırsal bölgelerdeki hastaların ihtiyaçlarına yanıt verebilecek kaliteli bir sağlık hizmeti sağlayabileceği konuşuldu. 

Sempozyum sırasında konuşma yapan Novartis CEO’su Joseph Jimenez "Yükselen ülkelerde teknolojinin hızla benimsenmesinin, kaliteli sağlık hizmetlerine erişimi anlamlı ve hızlı bir biçimde artırmak için önemli bir fırsat sunduğunu düşünüyorum” dedi. "Novartis olarak, ihtiyaç sahibi hastalara ulaşabilmek için yenilikçi çözümler bulma, geliştirme ve uygulama konusunda lider olmayı ve gerek hükümetlerle gerekse uluslararası örgütler, STK’lar ve sektörlerle yakın işbirliği yapmayı amaçlıyoruz” diyen Jimenez, bilgi ve iletişim teknolojilerinin önemine dikkat çekti.

Yeni mecraların yaşam şeklimizi kökünden değiştirdiğinin altını çizen Novartis Sürdürülebilir Kalkınma Vakfı Başkanı ve İcra Direktörü Prof. Dr. Klaus M. Leisinger ise “İnşa etmekte olduğumuz küresel bilgi toplumunda kimsenin dışarıda bırakılmaması kritik önem taşımaktadır. Bilgi ve İletişim Teknolojilerine erişimin getirdiği yüksek etkileşim düzeyi, globalleşen dünyamızda karşılaştığımız engelleri aşmamıza yardımcı olma potansiyeli taşımaktadır” şeklinde konuştu.
Sempozyumda, Novartis Sürdürülebilir Kalkınma Vakfının e-sağlık alanında öncülük ettiği projelere de değinildi. Vâkfın, Dünya Sağlık Örgütü’yle birlikte geliştirdiği “e-öğrenme” aracı olan ICATT, çocukluk dönemi hastalıklarında eğitim düzeyini artırmayı amaçlıyor; anne ve yenidoğan sağlığı konusunda benzer bir araç üzerinde çalışmalar da halen devam ediyor. Vâkıfın destek verdiği Milenyum Köyleri Projesiyle (MVP) Gana’nın kırsal bölgelerinde hizmet veren sağlık mesleği mensuplarına destek olmak amacıyla yürütülüyor.

Karmaşık sağlık sorunlarıyla baş etmek için mobil teknolojiden yararlanılmasının başka bir örneğini oluşturan, Novartis’in başı çektiği “SMS for Life” (Sağlık için SMS) projesinde ise Afrika’da kırsal bölgelerde sıtmanın tedavisine destek vermek amaçlanıyor. Proje kapsamında, sıtmanın endemik olduğu ülkelerde sıtma ilacı stoklarının tükenmesini önlemek amacıyla cep telefonları ve elektronik haritalama süreçlerinden yararlanılıyor. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları