loading
close
SON DAKİKALAR

Nurettin Demir'in Soru Önergesi

Nurettin Demir'in Soru Önergesi
Tarih: 20.02.2012 - 18:30
Kategori: Siyaset

CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir'in Milli Kayakçı Aslı Nemutlu ile ilgili soru önergesi‏

Muğla Milletvekili Demir’in Milli Kayakçı Aslı Nemutlu ile ilgili soru önergesi şöyle:

17 yaşındaki Milli Kayakçı Aslı Nemutlu’nun 12.01.2012 tarihinde Erzurum-Konaklı Kayak Merkezi’ndeki antrenmanda yaşamını yitirdiği kazayla ilgili ciddi iddialar bulunmaktadır. Bilindiği üzere, Milli Kayakçı Aslı Nemutlu kayağının çıkmasıyla pistte sürüklenerek pist kenarındaki tahta bariyerlere çarpmış, ağır yaralı olarak kaldırıldığı Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hayatını kaybetmiştir.

Kazadan bir ay önce, Erzurum Valiliği’nin 12.12.2011 tarihli genelgesiyle Kayak Federasyonu Erzurum İl Temsilciliğine, ilgili kaymakamlıklara, kamu ve özel kurumlar ile kuruluşlara, “kayak merkezlerinde alınacak genel tedbirleri bildirdiği” kamuoyuna ve basına da yansımıştır.  
 
Kayak merkezlerinde yapılacak yarışma veya etkinliklerin önceden İl Kriz Merkezi, Jandarma, Emniyet ve İl Sağlık Müdürlüğü'ne bildirilmesi; kayak merkezlerinde Sağlık İl Müdürlüğü'nce tam donamlı ve içinde sağlık personeli bulunan birer ambulansın sürekli bulundurulması; kayak esnasında yaralanan kayakçılara olay yerinde ilk yardım müdahalesi yapılarak sedyeli kar motoru ile sağlık ekiplerinin bulunduğu yere taşıma işleminin jandarma tarafından yürütüleceği Valilik genelgesindeki tedbirler arasındadır.

Hazırlanan bilirkişi raporunda ise Aslı Nemutlu’nun ölümüne, ihmal ve eksikliğin neden olduğu kaydedilmiştir. Raporda ayrıca pistin standartlara uymadığı ifade edilmektedir.
 Bu bağlamda, 

1- Kayak Federasyonu tarafından bölgede kullanılması için 3 adet sedyeli kar motoru verilmiş midir? Verildi ise kazazedeye ilk müdahale ve ambulansa götürülmesi için gerekli ekiplerin olmadığı iddiası doğru mudur?

2- Valiliğin yayımladığı genelgede “kayak merkezlerinde Sağlık İl Müdürlüğü'nce tam donamlı, içinde sağlık personeli bulunan birer ambulansın sürekli bulundurulması” istenmiş midir? İstenmiş ise ambulansın 20-25 dakika beklenerek Erzurum’dan geldiği doğru mudur? 

3- Valiliğin yayımladığı genelgede, kayak merkezlerinde yapılacak yarışma veya etkinliklerin önceden İl Kriz merkezi, Jandarma, Emniyet ve İl Sağlık Müdürlüğü'ne bildirilmesi istenmiş midir? Yetkili makamlarca Milli Kayakçı Aslı Nemutlu’nun kulübü ve kulüp antrenörleri nezaretinde ve federasyonun bilgisi olmadan antrenman yaparken kaza geçirdiği belirtildiğine göre, bu konuda bir ihmal söz konusu mudur? 

4- Savcılık talebiyle hazırlanan bilirkişi raporuna göre, AKUT'un sporcuları ile birlikte Erzurum Kayak Spor Kulübü ile Aslı Nemutlu’nun kulübü olan Uludağ Kayak Kulübü’nün, Konaklı Kayak Pisti'nde aynı anda yan yana idman yaptıkları öğrenilmiştir. Bu durumun kaza riskini arttırdığı iddialarını nasıl değerlendiriyorsunuz? 

5-  Pistteki kar perdesinin üzerinde veya önünde herhangi bir önlem olmaması kazanın ağır şekilde sonuçlanmasına neden olmuştur. Dünyada birçok kayak merkezinde bulunan rüzgara karşı pisti koruyan ve kar tutmaya yarayan tahta kar perdelerinin karlama makinelerinde olduğu gibi koruyucu süngerle kaplanmamış ve ağ gerilmemiş olması sizce bir ihmal değil midir? 

6- Uluslararası Kayak Federasyonu’na (FIS) göre pistin ortalama 30 metre genişliğinde olması gerektiğini bildirilirken, pistin genişliğinin yaklaşık 25.5 metre olmasından dolayı Aslı Nemutlu’nun hızını alamadığı ve pistte düşemeden kar perdelerine çarptığı da iddialar arasındadır. Bilirkişi raporunda da pistin standartlara uymadığı  belirtilmektedir. Bu konudaki düşünceleriniz nedir?

7- Milli Kayakçı Aslı Nemutlu'yu ölüme götürdüğü ileri sürülen ihmaller zincirinde suçlular ve ihmali görülenlerin tespiti ile ilgili çalışmalar hangi aşamadadır? Bu kişilere ya da kuruluşlara nasıl bir cezai yaptırım uygulanacaktır?

8- Valilik yayımladığı genelgeye uyulup uyulmadığını kontrol etmiş midir? Etmiş ise kontrol tutanakları kayıt altına alınmış mıdır? 

9- Bu tür kazaların tekrar yaşanmaması için Bakanlığınızın çalışmaları ve alınan tedbirler nelerdir?

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları