loading
close
SON DAKİKALAR

NYT: Güçlü ama dikkatli olmalı

NYT: Güçlü ama dikkatli olmalı
Tarih: 11.02.2012 - 23:23
Kategori: Siyaset

New York Times gazetesi, yayımladığı başyazısında Erdoğan’ın “Arap Baharı” turunun “liderliğinin iyi ve kötü yönlerini kanıtladığını” öne sürdü

Erdoğan’ın tur sırasında “İslam ve demokrasinin birbiriyle bağdaştığı yönünde güçlü ve çok olumlu karşılanan” bir söylem kullandığını belirten gazete, buna karşın, Erdoğan’ın, İsrail’e yönelik “keskin” eleştirilerinin, “hem bölge hem de Türkiye için tehlike” oluşturduğunu, Akdeniz’e savaş gemilerini gönderme tehdidi ile “bahsi tehlikeli biçimde yükselttiği”ni, ABD’yi özellikle zor durumda bıraktığı”nı da iddia etti.  Gazete,  Erdoğan’ın Tunus’ta “Türkiye, yüzde 99 Müslüman ama tüm dinlerin eşit olduğu demokratik, laik bir devlettir” yönündeki sözlerini aktarıldıktan sonra şu görüşlerine yer verdi:

Kaygı verici otorite
“İsrail karşıtı protestolarının şiddetlendiği Mısır ziyareti sırasında İsrail’i ‘Batı’nın şımarık oğlanı’ olarak niteledi. Alkış toplamak için oynamaya son vermeli ve sözcüklerinin tüm sonuçlarını iyi düşünmelidir.”
NYT, “Türkiye ile ilgili imrenilecek birçok şey var” dediği başyazısında bu çerçevede iş dünyanın enerjilerinin harekete geçirilmesi, ordu üzerinde sivil kontrolünün sağlanması ve insan hakları reformları sıraladı. Buna karşın başyazısında “Ancak (Erdoğan’ın) kaygı verici otoriter bir tarafı da var ve Türkiye ordu tarafından hazırlanan anayasasını tam demokratik bir metin ile değiştirmek için harekete geçerken yapacağı önemli tercihleri de var” yorumunu yaptı. “Erdoğan, İsrail ile özellikle tehlikeli bir oyun oynuyor” iddiasına da yer veren gazete, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile iş yapmanın “hayal kırıklığına uğratabileceği” yönünde bir kuşku bulunmadığını da belirtti. NYT, Obama’nın Erdoğan’ın dostluğunu kazanmak için çok çaba gösterdiğini ancak özel konuşmalarda Türk liderinin İran ile sıkı fıkı olmak için daha önce gösterdiği çabaları dahil, “sert sözler kullanmaktan kaçınmadığını” da öne sürerken Erdoğan’ın da, kısa bir süre önce “bölgeyi İran’dan korumaya yönelik” NATO’nun erken uyarı radar sisteminin Türkiye’ye konuşlandırılmasını kabul ettiğine işaret etti.
NYT, başyazısına “Büyük bir Müslüman demokrasinin başı olarak Erdoğan, liderlik rolünü meşru biçimde iddia edebilir. Bunu da sorumlulukla yapmalı” diye son verdi

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları