loading
close
SON DAKİKALAR

'Öcalan duruşmaya getirilsin'

'Öcalan duruşmaya getirilsin'
Tarih: 17.07.2012 - 10:37
Kategori: Gündem

Sanıklarının çoğu avukat olan '2. KCK davası' başladı. Sanık avukat Doğan Erbaş, "Davanın tek tanığı Öcalan, duruşmaya getirilmeli" dedi...

İstanbul-Çoğu avukat olan 37’si tutuklu 50 sanığın yargılandığı ‘ikinci KCK’ davası, Çağlayan’daki İstanbul Adliye Sarayı’nnda dün başladı. Meslektaşlarını savunmak için 200 avukat 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya katılırken, Fransa , Hollanda , Almanya ve İsviçre’den gelen bir çok avukat da gözlemci olarak hazır bulundu.

Bir çok ilin baro başkanının yanı sıra milletvekilleri Sebahat Tuncel , Aysel Tuğluk, Gülten Kışanak, Ertuğrul Kürkçü ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de duruşmayı izleyenler arasındaydı. Çağlayan Adliyesi’nin en büyük salonunda görüldüğü halde, yoğun ilgi nedeniyle girişte izdiham yaşandı. Duruşmaya girmek isteyenlerle, kapıda bekleyen güvenlik görevlileri arasında sert tartışmalar yaşandı.


Duruşmaya sanıkların yoklamasıyla başlandı. Mahkeme Başkanı’nın yaptığı yoklamaya avukatlar Kürtçe, ‘Ez lı vırım’ (Buradayım) karşılığını verdi. Tutuklu sanıklardan Asya Ülker, Kürtçe sözü yanlış telaffuz edince araya giren Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, ‘’Tam söyleyemediniz galiba” dedi. Salonda gülüşmeler oldu.

‘Birlikte tarih yazacağız’


İddianamenin kabul kararının okunmasından önce tüm sanıklar adına söz alan tutuklu sanık avukat Doğan Erbaş, “Bu dava hukuk fakültesi öğrencilerine ders olarak okutulmalıdır. Bu gözaltılar dünya hukuk tarihine bir kara leke olarak geçti. Suriye rejiminin bile yapmadığı bir olayı bizim hukukumuz yapmıştır. Bu olay ülke demokrasisini ayıplı bir demokrasi haline getirmiştir. Burada birlikte tarih yazacağız. Mahkemeniz bir çözüm aracı mı olacak yoksa gerçeği çarpıtacak bir mahkeme mi olacak? Bizler Sayın Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyız. İddianamede Öcalan’la görüşme suç ilan edilmiştir. Oysa bütün avukat görüşmeleri devletin izni ve kontrolü ile gerçekleşmiştir. Önderlik Komitesi gibi illegal komite grup işler yürütmek kolay değildir. Böyle bir faaliyet varsa en başta müvekkilimiz Sayın Öcalan’ın beyanı alınmalıydı. Adil yargılanma yapılıyorsa müvekkilimiz mutlaka dinlenmelidir. Bu davanın tek tanığı müvekkilimizdir. Davanın gerçek aktörü duruşmaya getirilmelidir. Müvekkilimiz olmadan yapılacak yargılama hukuk dışı olacaktır” dedi.


Yabancı heyetlerde yer alan bazı avukatların duruşma salonunda fotoğraf çekmesi üzerine mahkeme başkanı Mehmet Ekinci, tepki gösterdi. Buna rağmen duruşma esnasında bazı izleyicilerin görüntü ve ses kaydı yaptığı gözlendi. Mahkeme Başkanı Ekinci zaman zaman telefonların kapatılması uyarısında da bulundu. Salonda diğer davalardan farklı olarak sivil polislerin yer alması dikkat çekti.

Yargılama dursun’ talebi


Erbaş’ın ardından söz alan avukatlar ise mahkemeden yargılamanın durdurulması talebinde bulundu. Avukatlar, yargılanan meslektaşlarının avukatlık kanununun 58 ve 59. Maddelerine dayanarak görev suçu kapsamında soruşturma açılması ve yargılanmaları için Adalet Bakanlığı’ndan izin alınması gerektiğini ifade etti. Tutuklu avukatların vekilleri ayrıca savunmanın anadilde yapılması talebinde de bulundu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları