loading
close
SON DAKİKALAR

Ödenek mağduriyetine İdare Mahkemesi geçit vermedi

Ödenek mağduriyetine İdare Mahkemesi geçit vermedi
Tarih: 23.04.2019 - 10:12
Kategori: Gündem

Aydın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nde görev yapan Genel Sağlık-İş üyesi öğretmenden eğitim yılına hazırlık ödeneğinin “iade talep” edilmesi, İdare Mahkemesi’nce hukuka aykırı bulundu.

Aydın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nde “öğretmen” kadrosunda görev yapmakta olan Genel Sağlık-İş üyesinden, fiili olarak öğretmenlik yapmadığı gerekçesiyle idare tarafından 2016/2017 ve 2017/2018 eğitim-öğretim yıllarında ödenen “eğitim yılına hazırlık ödeneklerinin” iadesi talep edilmişti.  Genel Sağlık-İş üyesi öğretmen kendisine ödenen eğitim yılına hazırlık ödeneklerini iade etmişti. Bu nedenle Genel Sağlık-İş tarafından Aydın 1. İdare Mahkemesi’ne 2 idari işlem için de ayrı ayrı dava açılarak, “ödenen eğitim yılına hazırlık ödeneklerinin iadesine ilişkin tesis edilen idari işlemlerin iptali ile Genel Sağlık-İş üyesi tarafından iade edilen eğitim yılına hazırlık ödeneklerinin iadesi” talep edilmişti.

Aydın 1. İdare Mahkemesinin kararında, Efeler Kaymakamlığı Efeler Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü'nün idari işlemiyle söz konusu tutarlar (yasal faiziyle birlikte) geri istenilmiş ise de, sözü geçen ödeneğin yersiz ödendiğinin basit bir incelemeyle değil, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan genel denetim neticesinde tanzim edilen denetim raporuyla ortaya çıkarıldığı, dolayısıyla bahsi geçen ödeneğin ödendiği sırada açık hata halinin mevcut olduğundan veya davacının kolayca anlayabileceği mahiyette yanlışlık bulunduğundan bahsedilemeyeceği, ayrıca ilgili ödeneğin davacının gerçek dışı beyanı ya da hilesi neticesinde ödendiğinin de söylenemeyeceği, buna göre yersiz ödendiği ileri sürülen 2016/2017 ve 2017/2018 eğitim öğretim yılına ilişkin ödeneklerin ancak ödeme tarihinden itibaren altmış günlük dava açma süresi içerisinde geri istenilebileceği, bir başka deyişle söz konusu ödeneğin ödeme tarihinden itibaren altmış gün geçtikten sonra geri istenilmesinin olanaklı olmadığı, buna karşın uyuşmazlık konusu ödeneklerin ödendiği tarihlerden itibaren altmış gün geçtikten sonra Efeler Kaymakamlığı Efeler Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü'nün  işlemleriyle, ödenen ödenek tutarlarının (yasal faiziyle birlikte) geri istenildiği dikkate alındığında, idari işlemlerin hukuka aykırı olduğu” belirtilmişti.

Genel Sağlık-İş üyesine ödenen 2016/2017 ve 2017/2018 eğitim öğretim yılına ilişkin ödeneklerin iadesine ilişkin idari işlemlerin iptaline ve Genel Sağlık-İş üyesi tarafından iade edilen her iki eğitim öğretim yılına ilişkin ödenek tutarlarının kemdisine iadesine “kesin” olarak karar verildi. 

 Genel Sağlık-İş üyesi, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nde “öğretmen” kadrosundaki, kendisine verilen görevi, olması gerektiği gibi ifa etmiş, fakat kendisine ödenen, hak kazandığı eğitim yılına hazırlık ödeneklerinin, haksız ve hukuka aykırı idari işlemlerle idareye iadesi istendi. Yargılamanın her aşamasında, Genel Sağlık-İş üyesinin fiili olarak öğretmen kadrosunda bulunması nedeniyle söz konusu ödeneklere hak kazandığı vurgulandı. Bu husus Mahkemece de dikkate alınarak, haksız, keyfi ve hukuka aykırı idari işlemlerin iptali ile Genel Sağlık-İş üyesinin ödenekleri iadesi nedeniyle oluşan mevcut mağduriyet giderildi.

Çalışanların, kendilerine verilen görevleri eksiksiz olarak yerine getirmelerine rağmen çoğu zaman emeklerinin karşılığını alamadığını belirten Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, “Bazı durumlarda ise emeklerinin karşılığı olarak ödenen tutarlar, idarece, keyfi ve hukuka aykırı işlemler ile geri alınabilmektedir. Ne mutlu ki, Aydın 1. İdare Mahkemesince verilen iki karar ile üyemiz, haksız ve hukuka aykırı bir şekilde elinden alınan haklarına Sendikamız aracılığıyla kavuşma imkânı bulmuştur.” diye konuştu.  Kararın Genel Sağlık-İş ve “her an haklarının elinden alınması tehlikesiyle karşı karşıya görevlerini ifa etmek zorunda bırakılan” tüm emekçiler adına büyük bir zafer olduğunu ifade eden Genel Başkan Zekiye Bacaksız, bu karardaki emekleri nedeniyle Genel Sağlık-İş Hukuk Müşavirleri Av. Abdullah Hızal ve Av. Mehmet Öget’e teşekkür etti.

 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları