loading
close
SON DAKİKALAR

ODTÜ yönetimi 40 dönüm araziyi KYK'ye tahsis etti

ODTÜ yönetimi 40 dönüm araziyi KYK'ye tahsis etti
Tarih: 14.09.2018 - 17:18
Kategori: Gündem

ODTÜ yönetimi, 40 dönüm arazisini, protokolle KYK'ye 49 yıllığına tahsis etti. Mimarlar Odası ve ODTÜ'lü akademisyenler karara tepki gösterdi.

ODTÜ yönetimi, yurt yapılması için 40 dönüm arazisini, protokolle KYK'ye 49 yıllığına ve bedelsiz tahsis etti. ODTÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnci Gökmen, geçen sene sadece 114 öğrencinin yerleşme sorunu yaşadığını belirterek, KYK yurdunun yapılmasını gerektirecek binlerce öğrencilik bir açık olmadığını ifade etti. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan da Merkez Bankası dahil pek çok kurumun ODTÜ'den arazi istediğini söyledi.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) yapılması planlanan Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) ait yurda ilişkin Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından basın toplantısı düzenlendi. Mimarlar Odası Toplantı Salonu'nda düzenlenen açıklamaya ODTÜ öğrencileri, akademisyenleri ve mahalle derneklerinden temsilciler katıldı.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, yaklaşık bir buçuk aydır ODTÜ yerleşkesinde yaşanan süreci bileşenlerle ve diğer kitle örgütleriyle birlikte değerlendirdiklerini söyledi. ODTÜ’nün toprak bütünlüğü, yönetim bütünlüğü ve kentsel bütünlük içerisindeki yeşil aksının hep tehdit altında olduğunu dile getiren Candan, özellikle Malazgirt Bulvarı’nın açılması ve sonrasında da Mustafa Verşan Kök’ün rektörlüğe gelmesiyle birlikte ODTÜ’nün talana açık hale getirildiğini ifade etti. ODTÜ’nün imzaladığı protokol ile 40 dönüm arazisini 49 yıllığına yurt yapımı için KYK’ye vermesine ilişkin ise Candan, uzun süredir istedikleri bu protokolün kendilerine verilmediğini söyledi. Candan KYK’nin protokolü vermeyeceğine ilişkin yazısını yargıya taşımalarının sonucunda protokolü elde ettiklerini dile getirdi.

‘ODTÜ REKTÖRÜ PROTOKOLLERİ AÇIKLASIN’

Candan, bütünlük içerisinde bir orman arazisi olan ODTÜ arazisinin parsel parsel tahsis edilmesinin doğru olmadığını vurgulayarak “Birçok kurumun ODTÜ’den arazi istediğini biz duyuyoruz ve biliyoruz. Bunların başında Merkez Bankası geliyor. Birçok kurum da sıraya girmiş durumda. Yani ODTÜ arazisi parsel parsel tahsis yapılabilecek bir bölüşüm sürecinin parçası gibi görülüyor. Rektör bunu uzunca bir süre açıklamadı. Muhtemelen ODTÜ bileşenleri ve ODTÜ mezunları da bu protokolü bu bizim aracılığımızla öğrenmiş olacak. Bir kere ODTÜ rektörünün başka nerelerle protokol imzaladığını bilmiyoruz. Varsa bu protokollerin açıklanmasını istiyoruz” diye konuştu.

‘ÖĞRENCİLER ARASINDA ÇATIŞMALI ALAN YARATACAK’

KYK’ye ODTÜ arazisi içerisinde bir yurt alanının tahsis edilmesininin bir barınma sorunundan öte olduğunu belirten Candan, konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi. Candan, yapılacak olan yurdun öğrenciler arasında bir çatışmalı alan yaratacağına dikkat çekerek “Çünkü KYK’nin yurdunu KYK yönetecek, diğer yurtları ODTÜ yönetecek. KYK’nin de bir ideolojik sürecin parçası olduğunu ve yurt yapımıyla birlikte bunun bir örgütlenme aracına dönüştürüldüğünü de biz mimarlık ortamından doğru okuyabiliyoruz. Tıpkı Atatürk Orman Çiftliği’nde kaçak sarayın yapılması, tıpkı İller Bankası’nın yıkılıp yerine ibadethane yapılması gibi bu yurt yapımlarını da ideolojinin mekansallığı olarak görüyoruz” dedi.

‘ÇİFT BAŞLI BİR YÖNETİM ORTAYA ÇIKACAK’

ODTÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnci Gökmen, ODTÜ’de 19 yurt olduğunu ve yetkililerin ifadelerine göre de geçen sene yaklaşık 114 öğrencinin yurtlara yerleşmede sıkıntı çektiğini söyledi. Yurt yapımı açısından öncelikle ihtiyaca bakılması gerektiğini dile getiren Gökmen, KYK yurdunun yapılmasını gerektirecek, binlerce öğrencilik bir açık olmadığını ifade etti. Gökmen, imzalanan protokolle birlikte ODTÜ içerisinde çift başlı bir yönetimin ortaya çıkacağını belirterek bu durumun tehlikeli olduğunun altını çizdi. ODTÜ’de yapılan yurtların bir ksımının mezunlar tarafından inşa edildiğini hatırlatan Gökmen, “Mezunlar annelerinin babalarının adına geliyorlar ve yurtlar yapıyorlar bu da mümkün. İdaresini de ben yapacağım demiyor. Okula teslim ediyor. Yani böyle bir gelenek de var” diye konuştu.

Kaynak : Evrensel

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları