loading
close
SON DAKİKALAR

Öğüt'ten Sağlık Çalışanları Açıklaması

Öğüt'ten Sağlık Çalışanları Açıklaması
Tarih: 21.06.2012 - 14:57
Kategori: Siyaset

CHP'li Öğüt; ''sağlık çalışanları AKP iktidarında değersizleştirilmeye itildi'' dedi...

"SAĞLIK ÇALIŞANLARI AKP İKTİDARINDA DEĞERSİZLEŞTİRİLMEYE İTİLDİ"

TBMM Genel Kurulu'nda konuşan CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, sağlık çalışanlarının sorunlarını anlattı. "İş güvenliği ve sağlığı" söz konusu olduğunda en önemli gruplardan birinin sağlık emekçileri olduğunu ancak AKP iktidarında sektör çalışanlarının değersizleştirilmeye itildiğini söyleyen Öğüt, son derece olumsuz şartlarda işlerini yapan sağlık çalışanlarının özellikle performans uygulamalarından olumsuz etkilendiğini söyledi.
 
Doktorların yaşanan yoğunluk sebebiyle gece gündüz çalışmak zorunda bırakıldığına dikkat çeken Öğüt, "Sonuçlar şunu göstermektedir ki endikasyon ve tedavilerde ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Ayrıca hasta yığılmaları ve bunun etkileri sağlık çalışanlarının darp edilmesine, bazen ölümlere sebep vermektedir.” diye konuştu.

Ağız ve diş sağlığı merkezlerinde bir diş hekiminin 30 ila 60 hastaya bakmak zorunda kaldığını vurgulayan Öğüt, dünya standartlarında bunun 15-18 arası olduğuna dikkat çekti.

"Hekimler ciddi psikolojik ve fiziksel sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Ulusal veri sistemi incelenerek yapılan bir çalışmada sağlık çalışanlarıyla diğer çalışanların sağlık sorunları karşılaştırılmış, akut ve kronik sorunların sağlık çalışanlarında daha yüksek olduğu saptanmıştır" diyen CHP'li Öğüt, sağlık çalışanlarının özellikle kas ve iskelet sistemlerinde yapısal ve fonksiyonel bozuklukların çok fazla olduğunu belirtti.

Öğüt, risklerin azaltılması için de sağlık çalışanları sağlığı birimleri kurulması gerektiğine işaret etti.

"TIP FAKÜLTESİ SON SINIF ÖĞRENCİLERİ GÜVENCESİZ ÇALIŞIYOR"

Diş hekimliği fakültesi dördüncü ve beşinci sınıf öğrencilerinin risk altında çalıştığını söyleyen Öğüt sözlerini şu şekilde sürdürdü: " Diş hekimliği fakültesi dördüncü ve beşinci sınıf öğrencileri hasta ağzında çalışmakta, her türlü riskle karşı karşıya kalmakta, karşılığında bırakın geliri sosyal güvenlik sistemine bile dahil edilmemektedirler. Sağlık güvenceleri yoktur. Fakültelerde doktora yapan öğrencilerimiz yoğun bir şekilde hasta baktıkları hâlde maaşsız ve sağlık güvencesiz çalışmaktadırlar ayrıca klinikte iş tanımları yoktur"

Sağlık alanındaki Bir diğer önemli sorunun artık herhangi bir sınava tabi olmayan tıp fakültesi son sınıf öğrencilerinin(intern doktorların) tam gün hasta bakmasına rağmen ekonomik ve sağlık güvencesinden yoksun olduğunu ifade eden Öğüt, hemşireler ve hasta bakıcıların da aynı sorunlarla karşı karşıya olduğunu söyledi.CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, "Bu sorunlarla baş etmek için örgütlenmek ve sendikalaşmak gerekmektedir ama sendikalaşmanın önündeki engeller ve kamu çalışanlarına yapılan baskı maalesef örgütlenmeyi engellemektedir" dedi.

"DİŞ SAĞLIĞI TEKNİKERLERİNİN ÇALIŞMA ŞARTLARI İÇLER ACISI"

Öğüt ,TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada diş sağlığı teknikerlerinin çalışma şartlarını da gündeme getirdi.
"Diş hekimlerine çok önemli hizmet veren diş teknisyenlerinin içinde bulunduğu zor şartlar içler acısıdır" diyen Öğüt, son dönemde 3 diş teknisyeninin silikozis hastalığı yüzünden yaşamını yitirdiğini söyledi.

Onlarca diş teknikerinin de bu hastalıkla savaştığına dikkat çeken Öğüt, gerekçelerini şu şekilde açıkladı:
"Sebep, ihale yöntemiyle yapılan iş alımlarında taban fiyat uygulanmamasıdır. İşe alan şirket, elemanları son derece olumsuz şartlarda çalıştırmakta, laboratuvar denetimleri yeteri kadar yapılmamaktadır. 

Kullanılan malzemelerin standardı yoktur, analizi yapılmamaktadır, günlük yedi buçuk saat olması gereken çalışma saati iş bitimine kadar uzatılmaktadır. Havalandırmalar yetersizdir, sağlık taramaları eksik, sağlık raporu ücretli yapılmaktadır. 

Tarama ücretsiz ve daha kapsamlı yapılmalıdır. Meslek içi eğitim yetersizdir. Erken emeklilik ve yıpranma payı yoktur. Yeniden ruhsatlandırma yapılmalı, ağız ve diş sağlığı ihalelerine katılan laboratuvarların teknik standartları yükseltilmelidir"


Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları