loading
close
SON DAKİKALAR

Oktay Ekinci'yi bugün sonsuzluğa uğurluyoruz

Oktay Ekinci'yi bugün sonsuzluğa uğurluyoruz
Tarih: 16.10.2013 - 21:00
Kategori: Sağlık, Yaşam

Cumhuriyet'in Şişli'deki merkezinde saat 14.00'de olacak. Oktay Ekinci'nin naaşı Şişli Cami'inde ikindi vakti kılınacak namazın ardından Kanlıca Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Gazetemiz yazarı Yüksek Mimar Oktay Ekinci dün akşam hayatını kaybetti. TMMOB Mimarlar Odası eski Genel Başkanı, mimar ve gazeteci Oktay Ekinci(61), için 17 Ekim 2013 Perşembe günü saat 14.00'de son anına kadar yazılarıyla kamuoyunu aydınlattığı gazetemiz Cumhuriyet'te tören düzenlenecek.

Beyin kanaması nedeniyle bir süredir yoğun bakımda tedavi gördüğü Alman Hastanesi'nde dün vefat eden Cumhuriyet Gazetesi yazarı, Y.Mimar Oktay Ekinci 17 Ekim 2013 Perşembe günü sonsuzluğa uğurlanacak. Ekinci için ilk tören 1998-2002 ve 2004-2006 yılları arasında Genel Başkanı olarak görev yaptığı Mimarlar Odası'nın Karaköy'deki İstanbul Büyükkent Şubesi'nin merkezinde düzenlenecek. Buradaki törenin ardından ikinci tören, 1980'lerden bu yana köşe yazarı olarak sürekli yazılar yazdığı gazetemiz Cumhuriyet'in Şişli'deki merkezinde saat 14.00'de olacak. Oktay Ekinci'nin naaşı Şişli Cami'inde ikindi vakti kılınacak namazın ardından Kanlıca Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'dan başsağlığı mesajı

Ertuğrul Günay: Yıllardır tanıdığım, bilgisinden, dostluğundan son derece yararlandığım, bakanken koruma kurullarında birlikte çalıştığımı bir arkadaşımdı. Gerçekten çok üzgünüm. Mimarlık konusunda, kentleşme konusunda çok uyarıcı yazılar yazdı; konferanslar verdi. Son derece kent ve çevre konularında duyarlı biriydi. Özellikle koruma kurullarında, tarihi koruma alanlarında tarihi katkıları olan bir arkadaşımızdı.

Ekinci’nin ani ölümü meslektaşlarını da yasa boğdu

‘Adam gibi adamdı...’

Gazetemiz yazarı Özgen Acar: Sevgili Oktay’ı Mimarlar Odası Başkanı olarak gazeteye “bildiriler” getirirken tanıdım. Sonrasında Genel Yayın Yönetmeni odasında zaman zaman söyleşiye geldi. Bir gün kendisine Cumhuriyet’e haftada birkaç gün yazı yazmasını rica ettim. Heyecanlandı! Yazının boyutlarını konuştuk. Ertesi günü ilk yazısını getirerek, Cumhuriyet ailesine resmen katıldı. İstanbul’un kentleşme sorunlarını, İstanbul’daki tüm belediye başkanlarından daha iyi bilen bir meslek insanı çizgisini daima yazılarında sürdürdü. Bir ara “Gökkafes” binasını ele aldı. Gökkafes’in sahibi ünlü işadamı Mustafa Süzer, bana telefon ederek, Oktay’ın yazılarının engellenmesini istedi. Telefonda gerekli yanıtı almakla kalmadı; Cumhuriyet gazetesi olarak sonuna kadar Oktay’ın arkasında olacağımıza ilişkin bir yazıyı birinci sayfadan yayımladım. İşadamı, Oktay’a ve Cumhuriyet’in Yazıişleri Müdürü, Sevgili Mehmet Sucu aleyhine, o zamanki parayla milyarlarca liralık “hakaret” ve “tazminat” davaları açtı. Mahkeme ve sonrasında Yargıtay, davaları reddetti. İşadamı, daha sonra, sahibi olduğu Kent TV kanalında bir Cumhuriyet yazarına program yaptırarak, dolaylı müdahale yolunu da seçti. Bununla da yetinmeyerek Oktay’ın özel telefonlarını kendi teknisyenlerince dinlemeye aldı. “Telekulak” olayı ortaya çıktı! Sonrasında işadamının TV kanalı, şirketi, bankası battı… Buna karşılık yalnızca İstanbul’daki yanlış ve zevksiz kentleşmeye karşı değil, tüm Anadolu’daki tarihsel mirasın korunması amacıyla bir “Don Kişot” gibi çarpışan Oktay Ekinci ise ardında “adam gibi adam” adını bıraktı.

‘Önemli bir değeri yitirdik’

Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Necati Uyar: Gerçekten çok üzüntülüyüm. Bu yıl ne yazık ki ard arda büyük, acı kayıplar yaşamaya başladık. Oktay Bey’i bir bayram günü yitirmek... Acımız çok büyük. Türkiye’deki kentsel alandaki talana karşı neredeyse tek başına mücadele verdiği zamanlar oldu. Çok uzun süredir, özellikle Türkiye’deki kültür varlıklarına, doğal varlıklara ilişkin en duyarlı insanlardan biriydi. Ardından konuşmak çok zor. Hepimizin, mimarlar camiasının, şehir plancılarının ve her şeyden önce Cumhuriyet gazetesinin, çalışanlarının başı sağ olsun. Cumhuriyet, çok değerli bir değerini yitirdi. Yerini doldurmak çok zor.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan: Genel başkanlarımızdan, uzun dönem Mimarlar Odası’na son derece önemli hizmetler etmiş bir aydını yitirmenin üzüntüsü içindeyiz. O, mimarlık alanında mücadele ediyordu, kentlilik kültürüne bilgisini aktarıyordu. Çok büyük bir kayıp olduğunu düşünüyorum. Sadece mimarlık için değil, herkes için... 12 Eylül dönemlerinde odada önemli görevler üstlenmiş bir abimizdi. Onun görüşlerini emanet aldık. Mücadelesini sürdüreceğiz. ,

Cengiz Bektaş: Mimar, şair Cengiz Bektaş, Oktay (Ekinci)özellikle son yıllarda, sağlığını bile hiçe sayarak, gerçek anlamda canını dişine takıp, kendi oluşturduğu yolda, hiç savsaklamadan çok önemli bir savaşımı sürdürdü. Kimi birlikte katıldığımız toplantılarda, TV izlencelerinde onu yoklayan Azrail’e bile aldırmadığına tanıklık ettim. Hırsızlıkları sergilemekten hiç ama hiç geri kalmadı… Önceleri Mimarlar Odamıza gelen bilgileri en somut yönleriyle basına aktardı. Tekil olayları yansıtmaktan öte, tüm ülkedeki duyarlı kesimleri uyaran örneklemeler yapmış oldu. İlhan Selçuk’un ona yol açması sonucu Cumhuriyet güncesinde bu işi düzenli, dedikoduya düşmeden, en gerçekçi biçimde yürüttü. Yazdığı hiçbir olay yalanlanamadı. Böylece kendisi bir odak oldu. Ülkemizin doğal kaynaklarının, varlıklarının, kentlerimizin değerli yerlerinin kimilerince ele geçirilmelerinin üstlerini örten perdeleri kaldırdı. Tüm ‘tehdit’lere aldırmadan… Herkes onun yazılarından öğrendi bütün bunları… Bu yolda savaşımı birçok kurumun, STK nın, kişinin onun bu çabasını sürdüreceklerinden kuşkum yok. Önlerinde Oktay’ın bir yaşam boyu gerçekleştirdiği örnek var.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları