loading
close
SON DAKİKALAR

Okul ismi değişikliğine bir tepki de Eğitim İş'ten

Okul ismi değişikliğine bir tepki de Eğitim İş'ten
Tarih: 24.07.2019 - 13:41
Kategori: Sendika

Eğitim-İş İzmir 2 No'lu Şube Başkanı Ahmet Cangı, Ali Suavi İlkokulu'nun isminin değiştirilmesine tepki gösterdi.

Suavi İlkokulu'nun isminin değiştirilmesine tepki gösteren Eğitim İş Sendikası basın açıklamasında bulundu. Eğitim İş'in açıklamasında "Eğitim sistemimizdeki kalitenin her geçen gün ve gün düştüğü, yüz binlerce öğrenci ve velinin mağdur edildiği, eğitim camiasının en önemli unsuru öğretmenlerimizin geçim sıkıntısı yaşadığı böyle bir dönemde öncelik bu sorunların çözümüne yönelik olmalıyken, böyle bir tasarrufta bulunulmasını kabul etmiyoruz. Tüm bunların yanında; okulun ismini üstelik siyasi bir saikle değiştirmek tam da mevcut iktidara yakışır bir hamledir" denildi. 

"Basit ve yersiz bir tasarrufla okulun isminin değiştirilmesi son derece hatalıdır" ifadelerinin yer aldığı Eğtim İş'in açıklaması şöyle:

"İzmir Milletvekilimiz Kamil Okyay Sındır’ın gündeme getirdiği üzere, İzmir Bornova Ali Suavi İlkokulu’nun ismi bir oldu bittiye getirilerek değiştirilmeye çalışılmaktadır. Okulun internet sayfasında bulunan 17/07/2019 tarihli habere göre okulun ismi valilik oluruyla Fatih Sultan Mehmet İlkokulu olarak değiştirilmiştir.
Eğitim sistemimizdeki kalitenin her geçen gün ve gün düştüğü, yüz binlerce öğrenci ve velinin mağdur edildiği, eğitim camiasının en önemli unsuru öğretmenlerimizin geçim sıkıntısı yaşadığı böyle bir dönemde öncelik bu sorunların çözümüne yönelik olmalıyken, böyle bir tasarrufta bulunulmasını kabul etmiyoruz. Tüm bunların yanında; okulun ismini üstelik siyasi bir saikle değiştirmek tam da mevcut iktidara yakışır bir hamledir.
Öncelikle, hukuka aykırı olarak verilen bu karar hususunda, sorumluları uyarıyoruz.

Milli Eğitim Bakanlığı kurum açma, kapatma ve ad verme yönetmeliğinin “Kurum adının değiştirilmesi” başlıklı 17inci maddesi uyarınca; “İl milli eğitim komisyonu kararı ve valilik teklifi üzerine Bakanlığa bildirilen okul ad değişikliği, Bakanlıkça onaylanıp MEBBİS Modülü’nde işlenmeden okul/kurum adında değişiklik yapılamaz.”

Bu madde gereği, valilik olurundan, bakanlığın haberi onayı var mıdır?
Bakanlık onayı var ise, bu isim değişikliği MEBBİS Modülü’nde işlenmiş midir?
Bakanlık onayı yok ise, ya da bu değişiklik modüle işlenmediyse, böyle bir değişikliğin olduğuna ilişkin bilgi okulun resmi sitesinden hangi yetkiye dayanarak yayımlanmaktadır?
Kaldı ki aynı maddede; “Tarihi kimliğe kavuşmuş, kurum kültürü ve hafızası oluşmuş, çevresinde adıyla tanınmış kurumların adları değiştirilemez.” Düzenlemesi mevcuttur. Ali Suavi ismi tam da bu kıstaslar gereği değiştirilmemesi gereken bir isimdir.
Birleşik Kamu İş Konfederasyonuna bağlı Tüm-Yerel  Sen İzmir 2 No.lu Şube Disiplin Kurulu Üyesi Serhat Sökmen ise bu konudaki tepkisini şu sözlerle belirtti; Ali Suavi; Çırağan baskını ile 2. Abdülhamit’i tahttan indirmek istemiştir. Bu doğrudur, ancak Ali Suavi tüm yönleriyle değerlendirilmesi gereken bir şahsiyettir. Yükselme dönemiyle de, gerileme dönemiyle de Osmanlı bu toprakların geçmişidir... Yine değişik dönemlerde ortaya çıkmış düşünce akımlarıyla da, bu düşünceleri ileri sürenlerle de bu kültür bizimdir… Bir bütün halinde özümseyip, kutuplaşmadan hepsine saygı duymamız ve söylemlerini düşünce yapımızı geliştirmek için öğrenmemiz gerekirken, bu tür tasarruflar kutuplaştırmadan başka bir olgu getirmez… Örneğin Ali Suavi, hataları olmuş olabilir ancak Cumhuriyetin  ilanından çok önce hilafete daha Tanzimat döneminde karşı çıkan ve laikliği ilk savunan düşünürlerdendir… Türkçe dilini hep ön plana koyan bir fikir adamı olmuştur keza hutbelerin Türkçe okunması gerektiğini ısrarla savunmuştur… Hal böyle iken onu tanıyabilmenin ve düşüncelerini özümseyebilmenin en iyi yollarından biri olan, bir okula isminin verilmesi ve böylelikle bilinirliğin sağlanması bu kadar önemliyken, basit ve yersiz bir tasarrufla okulun isminin değiştirilmesi son derece hatalıdır… Kaldı ki isim değiştirmekle eğitimde kanayan yara olan yetersizliğe çare olamazsınız …
Eğitim-İş olarak bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz"

 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları