loading
close
SON DAKİKALAR

"Önce üç çocuktan vazgeçin"

"Önce üç çocuktan vazgeçin"
Tarih: 13.02.2012 - 07:22
Kategori: Kadın

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’e, “öncelikle üç çocuk” önerisinden vazgeçmeleri çağrısı yapıldı.

Kadınların şiddetten korunması için hazırlanan yasa taslağıyla ilgili kadın vekillerle buluşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’e, “öncelikle üç çocuk” önerisinden vazgeçmeleri çağrısı yapıldı. CHP ve MHP’li kadın vekillerle toplanan Bakan Şahin’e BDP’li vekiller, ‘Grubu ziyaret edip, taslağı paylaşmalıydı’ diyerek olumlu yanıt vermediler.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin önceki gün kadın milletvekilleriyle kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. “Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunmasına Dair Kanun Tasarısı” taslağı ile ilgili parlamentonun, özellikle kadın vekillerin desteğini arayan Şahin, “Toplumsal sorun olarak gördüğümüz kadın meselesini partiler üstü bir mesele olarak görüp, çok önemli radikal kararları, Ceza Kanunu, İş Kanunu gibi çok önemli temel yasaları birlikte çıkarmayı başardık. Desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Taslağın gelinen aşamada “olgunlaşmış” sayılacağını belirten Şahin, parlamento desteğini çok önemsediklerini savundu. Şahin, basına kapalı toplantıda milletvekillerinden destek istedi.

BDP’li vekillerin katılmadığı toplantıda, MHP’li kadın vekillerin görüşlerini daha sonra yazılı olarak iletecekleri öğrenildi. BDP’lilerin katılmamasına ilişkin Bakan Şahin, “BDP’li milletvekillerinin çoğunun yurt dışında olduğunun söylendiğini ancak onlarla da bir araya geleceklerini” ifade etti.

Bakan Şahin, toplumsal cinsiyetle ilgili doğumdan ölüme, her aşamada, zihinleri olgunlaştıracak şekilde topyekün mücadele edilmesi gerektiğini belirtti. Yetişmiş erkeğe ulaşılacak yerlerden birinin de Genelkurmay olduğunu belirten Şahin, daha önce de er ve erbaşlara yönelik bir takım çalışmalar yapıldığını, özellikle doğum kontrol, sağlıklı üreme konularında eğitimden geçirildiklerini ifade etti.

Diyanet İşleri Başkanlığı ile de önemli bir çalışma yaptıklarını kaydeden Şahin, “Hutbelerde, kadın erkek eşitliği, kadına yönelik şiddetle ilgili erkeklerin bakış açısını, otokontrolle kendi iç disiplinlerini sağlayacakları eğitim programı düşündüklerini” söyledi.

CHP: ‘Önce zihniyeti değiştirin’

Toplantıya katılan CHP Grup Başkan Vekili Emine Ülker Tarhan gazetemize yaptığı değerlendirmede, toplantıya Bakanın geç geldiğini, grup toplantıları nedeniyle de kendisinin görüş ve önerilerini paylaştıktan sonra toplantıdan erken ayrıldığını aktardı. Tarhan, kendisinin toplantıda yaptığı konuşmayı da gazetemize aktardı. “Kadına yönelik şiddetin AKP iktidarı döneminde neden arttığının” öncelikle sorgulanmasını istediğini belirten Tarhan, Adalet Bakanlığının kadına yönelik şiddetin son 7 yılda yüzde 1400 arttığı tespitini toplantıda örnek verdi. Tarhan, ‘Kadın erkek eşit olamaz, kadın çalışırsa çocuklara kim bakacak’ gibi sorunlara kafayı takmış bir iktidarın çözüm konusunda samimi olmadığını söyledi. 

‘Kadın bedenini meta olarak görüyorsunuz’

Tarhan, Bakan Şahin’e “Lütfen Başbakana söyleyin, genç bir çift gördüğünde ‘üç çocuk’ nasihatinden vazgeçsin. Çünkü kadın bedenini meta olarak gören bir algılamayı getiriyor bu. Kolluk da bu algılardan hareket ediyor. Kolluk güçlerine ‘Sen kadını değil, aileyi korumakla görevlisin’ algısı kadını korumamayı getiriyor ki asıl tehlikeli olan budur” dediğini anlattı.

“Tedbirler de yeterli değil” diyen ve tedbir istendiğinde o tedbiri vermeyen hakimlere tazminat yükümlülüğü getirilmesini isteyen Tarhan, Bakana “Sizin HSYK’nız ‘kadına tecavüzcüsü ile evlenme’ önerisi getirirse bu durumda yargıçlar hangi yönde karar verecek?” diye sordu. Tarhan ayrıca, kocaya 6-8 ay tedbir uygulaması getirildiğinde kadının geçimini nasıl sağlayacağının da tasarıya eklenmesini istedi. Tarhan, aksi halde yasayla düşünülen palyatif çözümün de yeterli olmayacağını söyledi.

‘Böyle olmaz dedik’

BDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan da taslağın kendileriyle paylaşılma şeklini eleştirerek, bundan dolayı toplantıya katılmadıklarını söyledi. Genellikle yapılanın, Bakanın Meclisteki parti gruplarını ziyaret edip taslağı iletmesi ve görüş alış verişinde bulunması olduğunu belirten Buldan, BDP için de bunu beklediklerini, olmayınca da toplantıya katılmayı reddettiklerini söyledi. Buldan, kadın örgütlerinin görüşünü alarak, BDP’li kadın vekillerle de değerlendirdikten sonra taslakla ilgili parti adına bir görüş açıklayacaklarını da ifade etti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları