loading
close
SON DAKİKALAR

Onlar da sigorta eksperliği yapabilecek

Onlar da sigorta eksperliği yapabilecek
Tarih: 11.02.2012 - 22:06
Kategori: Ekonomi

Anayasa Mahkemesi, eşleri sigorta şirketlerinin yönetim ya da denetiminde bulunan ve bunlar adına imza atmaya yetkili kimselerin sigorta eksperliği yapamayacağı yönündeki kanun hükmünü iptal etti

Anayasa Mahkemesi, eşleri sigorta şirketlerinin yönetim ya da denetiminde bulunan ve bunlar adına imza atmaya yetkili kimselerin sigorta eksperliği yapamayacağı yönündeki Sigortacılık Kanunu hükmünü iptal etti.

Bir süre sigorta eksperi olarak görev yaptıktan sonra ara verdiği mesleğini yeniden aktif olarak icra etme yönündeki talebi, eşinin bir sigorta şirketinde yönetici olduğu gerekçesiyle Hazine Müsteşarlığı tarafından reddedilen davacı, bu işlemin iptali istemiyle Ankara 14. İdare Mahkemesinde dava açtı.

Ankara 14. İdare Mahkemesi, Hazine Müsteşarlığının redde ilişkin kararının dayanağı 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 22. maddesinin (14) numaralı fıkrasındaki, "Sigorta şirketlerinin, sigorta acentelerinin ve brokerlerin ortakları, yönetim ve denetiminde bulunan kişiler ve bunlar adına imza atmaya yetkili olanlar ile mesleki faaliyette bulunan şirket çalışanları sigorta eksperliği yapamaz. Bu sınırlandırmalar söz konusu kimselerin ve velayeti altındaki çocukları için de geçerlidir" hükmünün "eş ve velayeti altındaki çocukları için de geçerlidir" bölümünün anayasaya aykırı olduğu kanısına vararak, iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurdu.

Davayı inceleyen Anayasa Mahkemesi, iptali istenen cümlede, velayet altındaki çocuklar bakımından da aynı sınırlamanın yer aldığına, evlilik ve velayet ilişkilerinin kişilere yüklediği hak ve mükellefiyetlerin birbirlerinden farklı olduğuna işaret ederek, esasa ilişkin incelemeyi "eş" ile sınırlı olarak yapmaya karar verdi.

Yüksek Mahkeme, düzenlemeyi oy çokluğuyla iptal etti.

Anayasa Mahkemesinin iptal kararına ilişkin gerekçesi Resmi Gazetede yayımlandı. Gerekçede, İdare Mahkemesinin başvuru kararında, eşleri sigorta şirketlerinin yönetim ya da denetiminde bulunan ve bunlar adına imza atmaya yetkili kimselerin sigorta eksperliği yapamayacağı yönündeki kuralın anayasanın 48. maddesinde düzenlenen çalışma ve sözleşme hürriyetini ölçülülük ilkesine aykırı olarak sınırlandırdığı, ayrıca eşleri bu durumda olup 5684 sayılı Kanun’dan önceki dönemde sigorta eksperi olma hakkını kazanan ve dilediği takdirde faal eksperlik görevine dönebileceği inanç ve güveni ile mesleğine ara vermiş kişilerin bu haklarının kanunda korunmamasının anayasaya aykırı olduğunun ileri sürüldüğü belirtildi.

Gerekçede, iptali istenilen kuralda, sigorta şirketlerinin, sigorta acentelerinin ve brokerlerinin ortaklarının, yönetim ve denetim kurulu üyelerinin ve bunlar adına imza atmaya yetkili olanlar ile bu kuruluşlarda mesleki faaliyette bulunan şirket çalışanlarının eşlerinin sigorta eksperliği yapmaları ya da tüzel kişi sigorta eksperlerinin yönetim ve denetim kurullarında görev almaları, imzaya yetkili olarak çalışmaları, bunlara ortak olmaları ya da bunlardan ücret karşılığında herhangi bir iş kabul etmelerinin yasaklandığı kaydedildi.

Kuralın gerekçesinde ise sigorta eksperliğinin temel ilkesi olan bağımsızlık ve tarafsızlığın sağlanabilmesini teminen sigorta şirketlerinin, acentelerinin ve brokerlerinin ortakları yönetim ve denetim kurulu üyeleri ile bu şirketlerde doğrudan sigortacılıkla ilgili faaliyette bulunan çalışanların eksperlik yapamayacaklarına ve tüzel kişi eksperlere ortak ya da yönetici olamayacağına ilişkin düzenleme yapıldığının vurgulandığı ifade edildi.

Sosyal ve ekonomik yaşamda ortaya çıkan çeşitli risklerin teminat altına alınmasını sağlaması ve ekonomik gelişmeye uzun vadeli fon yaratması nedeniyle yaygın bir kitleyi ilgilendiren sigortacılık faaliyetlerine yönelik düzenlemelerin, bu hukuksal kurumun gerektirdiği güveni sağlayacak nitelikte olmasının zorunlu olduğu vurgulanan gerekçede, "Bu nedenle sigortalanan değer ve ortaya çıkan hasarın tespitine yönelik sigorta eksperlerince hazırlanan raporların objektif ve yansız olması gerekir. Eksperlerin uzmanlıklarının gerektirdiği mesleki bilgi ve niteliğe sahip olmalarının yanında bağımsızlıklarının ve tarafsızlıklarının sağlanması, sigorta ettiren ve sigortacı açısından olduğu kadar sigortacılık kurumunun istikrar ve güvenliği bakımından da büyük önem taşımaktadır" denildi.

Gerekçede, sigorta eksperliği mesleğinin gerekleri ile tarafların karşılıklı hak ve yükümlülükleri göz önünde tutularak, mesleğin icrasında dürüstlüğü ve güveni egemen kılmak için diğer sigorta unsurlarıyla aralarındaki ilişkileri ve faaliyet alanını da değerlendirmek suretiyle, ortaya çıkabilecek çıkar çatışmalarını ya da etik değerleri zedeleyebilecek durumları engellemek amacıyla, yasakoyucunun gerekli önlemleri almasının kamu yararının bir gereği olduğuna işaret edildi.

Sigorta eksperi tarafsız olmak zorunda

Sigorta eksperlerinin bağımsızlık ve tarafsızlığını sağlamaya yönelik olarak 5684 sayılı Kanun’un 22. maddesinin (10) numaralı fıkrasında sigorta eksperliğinin mutad meslek olarak yapılmasının gerektiği, bu faaliyetlerin devamı süresince esnaf veya tacir sıfatıyla mesleğin niteliği ile bağdaşması mümkün olmayan başka bir işle uğraşılamayacağı, sigorta acenteliği ve brokerlik faaliyetinde bulunulamayacağının belirtildiği, (13) numaralı fıkrada ise sigorta eksperinin tarafsız olmak zorunda olduklarının öngörüldüğü belirtildi.

Gerekçede, yasakoyucunun, çalışma hürriyeti ile ilgili bir konuyu düzenlerken hukuk devleti ilkesinin bir gereği olan ölçülülük ilkesiyle bağlı olduğu kaydedilerek, bu ilkenin ise "elverişlilik", "gereklilik" ve "orantılılık" olmak üzere üç alt ilkeden oluştuğu, "Elverişliliğin", başvurulan önlemin ulaşılmak istenen amaç için elverişli olmasını, "gerekliliğin" başvurulan önlemin ulaşılmak istenen amaç bakımından gerekli olmasını ve "orantılılığın" ise başvurulan önlem ve ulaşılmak istenen amaç arasında olması gereken ölçüyü ifade ettiği kaydedildi.

Yüksek Mahkemenin gerekçesinde, şöyle denildi:

"Ölçülülük ilkesi nedeniyle devlet, sınırlamadan beklenen kamu yararı ile bireyin hak ve özgürlükleri arasında adil bir dengeyi sağlamakla yükümlüdür. 5684 sayılı Kanun’un 22. maddesinin (10) ve (13) numaralı fıkralarındaki düzenlemeler karşısında sigorta eksperlerinin ve yakın akrabalarının ortağı ya da yöneticisi bulunduğu sigorta şirketinin taraf olduğu uyuşmazlıklarda eksperlik görevi icra etmelerine zaten imkan bulunmamakta olup bu kişilerin sigorta eksperliği mesleğini icra etmelerinin tümüyle yasaklanması, ulaşılmak istenen amaç bakımından gerekli ve orantılı bir tedbir olarak görülemez. İtiraz konusu kural, kamu yararı ile bireyin hak ve özgürlükleri arasında adil bir denge oluşturmadığından ölçülülük ilkesine aykırılık içermektedir. Açıklanan nedenle kural, anayasaya aykırıdır. İptali gerekir."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları