loading
close
SON DAKİKALAR

Orangutanlar, kendilerine öğretilmeden çekiç kullanabiliyor

Orangutanlar, kendilerine öğretilmeden çekiç kullanabiliyor
Tarih: 19.09.2021 - 15:22
Kategori: Bilim

Orangutanların da fındık kırmak için çekiç kullanabildiği keşfedildi ve bunu başkalarını kopyalamadan yapabiliyorlar.

Fındık kırmak için bir nesne kullanmak, hayvanlar alemindeki en karmaşık alet kullanma davranışlarından biri olarak kabul ediliyor. Şimdiye kadar, vahşi doğada sadece şempanzeler, kapuçinler ve makakların bu tür aletlerle fındık kırdığı gözlemlendi.

Yeni bir çalışmada, Tübingen Üniversitesi’nden Erken Prehistorya ve Kuvaterner Ekoloji’den Dr. Elisa Bandini ve Dr. Claudio Tennie, orangutanlar gibi diğer primat türlerinin de aletlerle fındık kırıp kırmadıklarını ve hayvanların bunu nasıl öğrenebildiklerini araştırdı. Hayvanat bahçelerinde yaşayan on iki orangutandan dördü, davranışlarını başkalarından kopyalamadıkları halde, önerilen tahta çekiçleri bu amaçla kendiliğinden ve başarılı bir şekilde kullandılar.

Claudio Tennie, “Büyük maymunlar arasında ve şempanzelerden sonra orangutanların alet kullanımı konusunda en büyük ikinci repertuarına sahip oldukları biliniyor. Ancak, vahşi hayvanların daha önce fındık kırdığı gözlemlenmemişti.” diyor.

Yeni çalışmada, Leipzig Hayvanat Bahçesi’nde bu davranışı göstermeyen dört orangutana sert fındık, çekiç olarak kullanılabilecek dallar ve örs görevi görebilecek bir tahta parçası verildi.

Kopyalamalarına Gerek Yok

Bir orangutan başlangıçta örsü çekiç olarak kullandı. Daha sonraki deneylerde, örs yere sabitlendi, bunun üzerine orangutan, fındıkları kırmak için tahta çekiç kullandı. Ancak diğer üç yaşlı orangutan ellerini veya dişlerini kullanmayı denedi. Tennie, “Bu üç büyük hayvan için, fındıkları ısırmak, istediklerini elde etmeye yetti.” diyor.

Araştırmacılar, analizlerine Zürih Hayvanat Bahçesi’nden sekiz orangutanla benzer, daha önce yayınlanmamış bir çalışmayı dahil ettiler. Her iki yerde de test edilen on iki orangutandan biri Leipzig’de ve üçü Zürih’te olmak üzere dördü, kendiliğinden tahta çekiçlerle fındık kırmaya başladı.

Elisa Bandini, “Böylece anlıyoruz ki, orangutanlar bu karmaşık davranışı yalnızca bireysel öğrenme yoluyla geliştirebiliyorlar.” diyor. Aletlerle fındık kırmak, en azından orangutanlarda, kültürel aktarım gerektirmeyen bir davranıştır, yani model gerektirmez.

“Araştırmada, daha önce tam tersi bir varsayım yapılmıştı ve hatta kültürel olarak aktarılamazsa becerinin büyük maymunlarda öleceği bile öne sürülmüştü.”

Kaynak : arkeofili.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları