loading
close
SON DAKİKALAR

Oto galeriler Selimpaşa’ya taşınıyor

Oto galeriler Selimpaşa’ya taşınıyor
Tarih: 13.02.2012 - 00:04
Kategori: Özel Haberler

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar; “Hem kanunun öngörüsünü yerine getireceğiz, hem de belediye olarak güzel ve çalışılabilir bir ortam oluşturacağız”

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, E-5 yan yol üzerinde düzensiz şekilde hizmet veren oto galerilerinin modern ve çağdaş bir merkezde toplanmasıyla ilgili projesinin detaylarını konuşmak üzere oto galericileriyle, ikinci kez bir araya geldi. Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleşen toplantıya Belediye Başkan Yardımcıları, Başkan Koordinatörleri, Belediye Meclis Üyeleri, oda başkanları ve oto galeri sahipleri katıldı. Belediye Başkan Yardımcısı Zafer Ercan ve Başkan Koordinatörü Mehmet Has toplantıda projeyle ilgili teknik bilgiler verdi.

Işıklar; “rahat bir çalışma ortamı yaratmak istiyoruz”

Oto galerilerinin şehir dışına taşınmasıyla ilgili önerilerin değerlendirildiğini ve Selimpaşa’daki belediye alanında karar kılındığını ifade eden Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, şunları söyledi; “Daha önce bahsettiğimiz bu konunun son aşamasına geldik. Biz oto galerilerinin daha çağdaş ve modern, insana yakışır ve mesleğin icara edilmesine uygun mekânda çalışmasını istiyoruz. Bir önceki toplantımızda da buna uygun bir düzenleme yapılmasına karar vermiştik. 

Yaklaşık 6 aydır bunu kamuoyunda tartıştık, mecliste bu konuda bilgi verdik. Bu süreçte tüm önerileri değerlendirdik. İki yer üzerinde duruldu. Konuşulan yerlerden biri Silivri Birlik otobüslerine tahsis eden park alanı, bir diğeri de Selimpaşa E- 5 karayolu alt geçit bağlantısında, Spor Kent Sitesi kuzeyinde kalan belediye hizmet alanı. Mülkiyeti belediyemize ait olan 750 ada 2 parselde kayıtlı bu alanlı belediye hizmet alanı toplamda 14.095 m2. Yapılan toplantılarda da en ulaşılabilir yer olarak burasını uygun bulduk. Bizim için bu yer şimdilik yeterli görülüyor, yer genişlemek için de müsait. Amacımız esnafımız daha çok iş yapsın, daha çok görülsün ve rahat bir ortamda çalışsın. Biz de bölgeyi boşaltarak, ilçe merkezimizdeki trafik akışını rahatlatalım.”



“İbb bu kararı bir yıl önce aldı”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu kararı bir yıl önce aldığına dikkat çeken Başkan Işıklar; “Biz sosyal tarafından bakıyoruz, bu işin bir de yasal yönü var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yasal olarak oto galericilerin şehir dışına çıkarılması kararını bir yıl önce almıştı. Bu genelde yapılacak bir düzenlemeydi, bizim bu konuda öncelikli davranmamız çok iyi oldu. Alelacele olmadan, taşınılacak yerin de çevre düzenleme ve peyzaj çalışmalarına şimdiden başlamış olacağız. Benim önerim, şehir dışına modern ve düzenli bir çalışma ortamı yaratalım. Biz bunu rahat ve kendi istediğimiz gibi yapmazsak bu kanunen yapılacak. Zorlamayla yapılması yerine, üzerinde konuşarak, tartışarak, kendi tercihlerimize göre bir çalışma ortamı yaratalım” dedi.

“14 dönüm yer tahsis edip, çevre ve peyzaj düzenlemesi yapacağız”

Galeri sahiplerine bir sunumla yeri ve proje önerilerini gösteren Işıklar; “Yer Selimpaşa’da yapılması planlanan viyadüğünün olduğu bölgede. Arkadaşlarımız mimari öneriler hazırladı. Sizden gelecek tavsiye ve önerilere göre de projeyi geliştirebilir ve değiştirebiliriz. Bu alan belediye hizmet alanı olan bir yer. Son değişikliğe göre 31 dükkâna göre tek ve iki katlı bir öneri proje oluşturduk. Projeyi alana göre değiştirebiliriz. Biz bu sorumluluğu taşıdığımız için bu çalışmayı yapıyoruz. Belediye olarak biz size 14 dönüm yeri tahsis ediyoruz. Satmaya kalksanız 8- 10 milyonluk yer orası. Çevresini, peyzaj düzenlemesini yapacağız, tabelalarını dikeceğiz. Vatandaşları rahatsız etmeden, zabıta mı gelecek emniyet mi karışacak diye düşünmeden çalışmanın en huzurlu yolu bu” şeklinde konuştu.



“Sorunları örgütlenerek çözebilirsiniz”

Oto Satış Merkezi oluşumunda kullanmak üzere krediye ihtiyaç duyacak olan galeri sahipleri için, bankalarla görüşme yapılabileceğini söyleyen Başkan Işıklar; “Bütün banka müdürlerini davet edip, “Biz oto galerisi yapmak istiyoruz. Bu kadar esnafımıza en iyi şartlarda kredi çıkarır mısınız diye rica ettiğimizde kabul edeceklerine eminim. Çok da düşük faizle kredi alabileceğinizi düşünüyorum. Örgütlenerek hep birlikte hareket ederseniz, inşaatını, kredisini hepsini çok daha düşük maliyetle yaparsınız. Esnaf Kefalet Kooperatifi de verebilir. Örgütlenmek, bu işin çözümü. Yeter ki siz bir arada hareket edin” dedi.  

“Başınızın çaresine bakın demek bizim anlayışımıza uygun değil”

Hem yasal kanunun zorunluluğunu, hem de sosyal belediyeciliğin gerekliliğini yerine getirdiklerini belirten Işıklar şunları söyledi; “Bizim buradan bir gelir beklentimiz yok. Çok cüzi olarak kiraya vereceğiz. 30 tane dükkândan alacağımız para, oradaki huzurdan önemli değil. Silivri böyle kalmayacak. İlçe nüfusunun 10 yıl içerisinde 1,5 milyon olacağı öngörülen bir ilçeyiz. İçişleri Bakanlığı’nın oto galerilerinin şehir dışına alınmasıyla ilgili genelgesi var. Biz kanunun yasal yükümlülüklerini yerine getirirken, çözüm de göstermek istiyoruz. Meclisten karar alıp, şu tarihe kadar yerlerinizden çıkın yoksa ruhsatları iptal edeceğiz siz başınızın çaresine bakın demek, bizim anlayışımıza uygun değil. Bu genelgeye göre bu yapılabilirdi ama biz bunu demiyoruz. Bizim yapmak istediğimiz günü birlik değil, geleceğe yönelik çözümler bulmak. Hem kanunun öngörüsünü yerine getirmiş olacağız, hem de belediye olarak güzel ve çalışılabilir bir alan oluşturacağız. Şehrimizi ilgilendiren genel konularda ortak karar almak bizim için çok önemli. Biz bunu yapıyoruz. Şehirde yaşamanın kuralları var. Bu hepimizin huzuru ve ilçemizin değerlenmesi için, ilçemizde alışverişin ve ticaretin canlandırılmasına dönük çalışmalar. Ben oluşan görüşün hayırlı olmasını diliyorum.”  

“Bu işi 2012 yılı içinde tamamlayacağız”

Oto galerilerinin taşınmasıyla ilgili ısrarının nedenini anlatan Başkan Işıklar; “Bu toplantının ardından ilk yapacağımız çalışma, iktidar ve muhalefet tüm meclis üyelerimiz toplanarak bu süreci meclise taşıyacağız. Geçiş için makul süreyi konuşarak, bu konuyu mecliste karar haline getireceğiz. Bu işi 2012 yılı içerisinde tamamlayacağız. Kooperatifi kurup, bu süreci biran önce belirlemek istiyoruz. Bu konudaki ısrarımız ve çalışmayı öncelikli olarak yapma isteğimiz de E-5 kenarında yapılacak dere ıslah çalışmalarının ardından düzenleme çalışmaları gerçekleştireceğiz. İlçe merkezinde ve mahallelerimizde başlattığımız şehir düzenlemelerini, 2012 yılı içerisinde E-5 kenarlarında da yapacağız” dedi.

“Taşınma süresini aralık meclisinde gündeme getireceğiz”

Oto galeri sahipleri arasında kurulacak bir kooperatif ile belediye teknik ekibinin projeye son şeklini vereceğini söyleyen Işıklar, son olarak şunları söyledi; “Projenin geliştirilmesi ve öneri getirecek bir ekip kurmanız çok önemli. Teknik elemanlarımız ve mimarlarımız burada. Siz kooperatifi kurun, karşılıklı görüşmeler ile istenilen düzenlemeler yapılabilir. Durumu iyi olanla, durumu müsait olmayanı dengelemenin tek yolu mütevazi çalışma ortamları oluşturmaktır. Herkesin yapabileceği bir ölçü oluşturacağız. Bu konuda da, kooperatifin oluşması konusunda Osman Umuç Bey galerici olarak değil, Meclis Üyesi olarak öncülük yapacak. Biz de kendisine destek olacağız. Kooperatif oluşsun, biran önce projenin şeklini kararlaştıralım. Daha sonra oto galericilerinin şehir dışına çıkarılmasıyla ilgili verilecek süreyi Aralık Ayı meclisinde gündeme getireceğiz.”

Has vaziyet planı hakkında bilgi verdi

Başkan Koordinatörü Mehmet Has vaziyet planı üzerinden bilgi verdi. Has; “Planlanan Oto Satış Merkezi girişinde güvenlik için bir bekçi kulübesi, sağ ve sol taraflarda 30’ar m2 oturumlu dükkânlarımız mevcut. Banka ATM’leri, noter ofisi ve ortada da genel otopark ya da Pazar alanı olarak kullanılması düşünülen geniş bir alan mevcut. Ayrıca her dükkânın önünde ikişer araçlık kendi özel otoparkları mevcut olacak. Otopark ihtiyacı meydana gelirse, arka taraftaki alanı da kullanabiliriz. Kafeteryasıyla birlikte 31 adet dükkân, 30’ar m2 taban oturum; eğer iki kat olacaksa 20 m2’de üst toplam 50 m2 bir kullanım alanına sahip. Etraf güvenlik açısından çevrilecek” dedi.

Galeri sahipleri öneri ve taleplerini dile getirdi

“Bu işin yasal bir zorunluluk olduğunu biliyoruz, bu çok güzel bir öneri. Artık şehir dışına taşınmama gibi bir imkânımız yok” diyen oto galeri sahipleri, Başkan Işıklar’ın örgütlenip bir dernek oluşturarak ortak hareket etme çağrısında hemfikir oldu. Toplantı boyunca görüş ve önerilerini dile getiren oto galeri sahipleri, Selimpaşa’da oluşturulacak Oto Satış Merkezi projesinin son halini, kendi aralarında kurdukları kooperatifin Silivri Belediyesi mimarları ve teknik ekibiyle yapacağı çalışma sonucu belirleyecek.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları