loading
close
SON DAKİKALAR

Oy verme işlemi başladı, Türkiye sandık başında

Oy verme işlemi başladı, Türkiye sandık başında
Tarih: 14.05.2023 - 08:45
Kategori: Gündem

Seçimler için 81 ilde 191 bin 910 sandık kurulurken bu sandıklarda toplam 60 milyon 697 bin 845 seçmen oy kullanacak. Seçmenler 17:00 kadar oylarını kullanabilecek.

Türkiye, Cumhuriyet'in 100. yılında, 13. Cumhurbaşkanı'nı ve TBMM 28. Dönem Milletvekillerini belirlemek için bugün (14 Mayıs 2023 Pazar) sandık başına gidiyor. Saat 08.00 itibariyle oy verme işlemi ülke genelinde başladı.

Seçimler için 81 ilde 191 bin 910 sandık kurulurken bu sandıklarda toplam 60 milyon 697 bin 845 seçmen oy kullanacak. Yurt içinde, 4 milyon 904 bin 672 seçmen ilk kez oy kullanacak. Cezaevinde, tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü seçmen sayısı ise 53 bin 172. Bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısı il ve ilçelerde 360 ila 380 kişi olacak. Köylerde seçmen sayısının 400'ü aşmaması halinde bir sandıkta oy kullanılabilecek.

Tüm yurtta, oy verme işlemi saat 08.00'da başlayıp 17.00'da sona erecek. Ancak saat 17.00'ye geldiği halde, sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler var ise, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanacak.

Binali Yıldırım'dan Türkiye Yüzyılı mesajı

1.15 - AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım 14 Mayıs Cumhurbaşkanı ve 28.Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde oyunu Tuzla'da Emlak Konut Cemil Meriç İlkokul ve Ortaokulu'nda kullandı. Yıldırım, "Oyumuzu kullandık. Bugün anneler günü aynı zamanda, eli öpülesi annelerimizin ellerinden öpüyoruz. Sağ olanlar annelerinin kıymetini bilsin. Anneleri hayatta olmayanların ,annelerine rahmet diliyorum. Şehit annelerimizin ellerinden öpüyorum. Bugün aynı zamanda bir demokrasi bayramı, Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimini gerçekleştiriyoruz. Gördüğüm kadarıyla oldukça yoğun bir ilgi var. Yarım saat bekledik, oy kullanmak için. Herkes gibi biz de bekledik. Vatandaşlık görevimizi Semiha Hanım'la beraber yerine getirdik. Çıkacak sonuçların elbette ki ülkemize, milletimize hayırlı olacağından eminiz. Ülkenin istikrara ihtiyacı var, güvene, huzura ihtiyacı var. Türkiye yüzyılında yeni bir anlayışla, yeni bir atılımla ülkemiz için, milletimiz, gençlerimiz, çocuklarımız için daha güzel hizmeti yapmak nasip olur diyor, bu vesileyle bütün milletimize bu seçimlere gösterdikleri yoğun ilgiden dolayı ayrıca teşekkür ediyorum. Görüldüğü gibi Türkiye seçim yapmada oldukça tecrübe kazandı. Gayet güzel herkes oyunu kullanırken birbiriyle sohbet ediyor. Tabi ki farklı farklı düşüncelerimiz olabilir ama bizi birbirimize bağlayan değerlerimiz vatanımız, milletimiz, bayrağımız, inancımız İnşallah her şey ülkemiz için çok daha iyi olacak" ifadelerini kullandı.

MHP lideri Bahçeli oy kullandı

13.10: MHP Lideri Devlet Bahçeli, Ankara'da Anıttepe Ortaokulu'nda oyunu kullandı. Bahçeli'nin buradan MHP Genel Merkezi'ne geçmesi bekleniyor.

Bahçeli, oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Bugün oyumuzu verme görevimizi yerine getirmiş olduk. Türk siyasi hayatında önemli bir seçim. Yüksek bir katılım olduğu görülmekte. Milletimize hayırlı uğurlu olsun. Bütün siyasi partilerimize başarılar diliyorum."

Erkan Baş, İstanbul’da oy kullandı

12.45 - Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, oyunu İstanbul’da Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde kullandı. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, eşi Gülçin Baş ile birlikte Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için oyunu; Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 1094 numaralı sandıkta kullandı.

HDP Eş Genel Başkanı Sancar: Oyumuzu demokratik dönüşüm ve barış için kullandık

12.25 - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Ankara’da Ayten Şaban Diri İlkokulu’nda oyunu kullandı. Eşi Ceren Sancar ve kızları ile sandığa gelen Sancar, burada oy kullanan seçmenlerden yoğun ilgi gördü. Sancar, oy kullandıktan sonra okulun bahçesinde kısa bir açıklama yaptı. Sancar, Türkiye tarihinin en önemli seçimlerinin yaşandığını belirterek, şunları kaydetti:

“Oyumuzu demokratik dönüşüm ve barış için kullandık. Bütün yurttaşlarımızın demokratik sorumluluk bilinci ile hareket edeceğine inanıyorum. Bu seçimler sadece Türkiye için değil dünya için de önemli. Türkiye, otoriter yönetimin halk iradesi ile ve seçimlerle durdurulabileceğine dair çok önemli örnek oluşturacak başka ülkelere de ilham olacaktır.”

Mansur Yavaş: Katılım çok yüksek, değişim ihtiyacı belli

12.30 - Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı adayı Mansur Yavaş, eşi Nursen Yavaş ile birlikte Ankara’da Mehmet Emin Resulzade Anadolu Lisesi’nde oyunu kullandı. Yavaş, “Öncelikle anneler günü kutlu olsun. Oylarımızı kullandık inşallah Türkiye’miz için güzel sonuçlar çıkar takdir milletimizin. Vatana millete hayırlı olmasını diliyorum. Katılım çok yüksek, değişim ihtiyacı belli” diye konuştu.

Erdoğan'dan oy kullanma çağrısı: Türk demokrasisinin gücünü göstermesi açısından çok önemli

11.50: Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan eşi Emine Erdoğan ile İstanbul'da Saffet Çebi Ortaokulu'nda oyunu verdi. Oyunu kullandıktan sonra açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

"Oyumuzu kullandıktan sonra söylenilecek en önemli şey Türk demokrasisi için inşallah bugün sabah itibariyle takipteyim, İçişleri Bakanı’ndan da aldığım bilgilere göre olaysız, herhangi bir sıkıntı yaşanmadan şu ana kadar süreç devam etti. Devam ediyor. En önemlisi deprem bölgesindeki oyların kullanımıydı. Deprem bölgesinde de vatandaşlarımız büyük bir şevkle oylarını kullanıyorlar. Temennim odur ki akşam sayımlardan sonra ülkemiz, milletimiz için Türk demokrasisi için hayırlısıyla bir geleceği Rabbim’den niyaz ediyoruz. Bütün seçmenlerimizin endişeye kapılmadan akşam saat 17.00’ye kadar oylarını kullanmaları, Türk demokrasisinin gücünü göstermesi açısından çok önemli."

11.43 - Siyasi yasak nedeniyle CHP İstanbul İl Başkanlığı görevinden ayrılan ve parti çalışmalarına devam eden Canan Kaftancıoğlu, İstanbul’da şu ana kadar önemli bir olumsuzluk yaşanmadığını belirterek, “Çok güzel başladı. Akşam da göreceksiniz her şey çok güzel olacak. Memlekete baharın geldiğini biz zaten hissediyorduk. Akşam vatandaşlarımız oylarını verdikten sonra o baharın gelişini 86 milyonla birlikte tescilleyeceğiz” dedi.

Muharrem İnce oyunu kullandı

11.40: Cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilme kararı alan Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce oyunu Ankara'da kullandı. Sandık başında basın mensuplarına adaylıktan çekile sürecine ilişkin açıklamalarda bulunan İnce, şunları söyledi:

"Sizin de başınıza gelebilir bunlar ortada bir terör örgütü var, FETÖ var PKK var 50 gündür terör örgütlerinin saldırısı altındayım. Bunu görmüyor musunuz? Lütfen rica ediyorum haberleri doğru yapınız. Kaset kumpası falan. Çok rica ediyorum bunu düzeltmenizi istiyorum haysiyetimle şerefimle oynamayın, böyle bir görüntü yok şerefimiz kendimi tür devletine emanet ettim ben başka yağacak bir şeyim yok. Bunları ortaya çıkartan montaj yapan FETÖ’dür. Ama bunu yayanlar var ya her birine dava açacağım. Her birine dava açacağım binse bin, beş binse beş bin."

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu: İnşallah bu seçim kazasız belasız bir şekilde sonuçlanır

11.37 - HÜR Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı ve AKP İstanbul 3. Bölge AKP Milletvekili adayı Zekeriya Yapıcıoğlu, Başakşehir’deki Kayaşehir Şeyh Şamil İmam Hatip Ortaokulu’nda oyunu kullandı. Yapıcıoğlu ardından şu açıklamayı yaptı:

“Memleketimize, milletimize hayırlı olsun. İnşallah bu seçim kazasız belasız bir şekilde sonuçlanır. Vatandaşımızın iradesi, milletimizin iradesi sağlıklı bir şekilde sandığa yansır ve sandığa yansıdığı şekilde olduğu gibi sandıktan çıkar diye temenni ediyorum. Malum biraz gergin bir seçim süreci geçirdik. Özellikle kullanılan dilden çok şikâyet ettik. Çok sert bir üslup vardı. Şükür ki, o sert üslup tabana seçmene çok yansımadı. İnşallah bu saatten sonra da yansımaz. Neticede sandıktan ne çıkarsa çıksın herkesin bunu olgunlukla karşılaması gerekir. Sonuçlar milletimizin huzuruna, refahına, birliğine ülkemizin inşallah tam bağımsız bir yol için en hayırlı sonuç neyse o sandıktan çıkacaktır."

Kılıçdaroğlu: Bundan sonra göreceksiniz bu ülkeye baharlar gelecek

11.30 - Cumhurbaşkanı adayı, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Çukurambar'daki Arjantin İlkokulu'nda 4221 numaralı sandıkta oyunu kullandı. Kılıçdaroğlu, "Bütün yurttaşlarıma teşekkür ederim. Sandığa gidip oy kullanan bütün yurttaşlarıma en işten sevgi ve saygılarımı duyarım. Hepimiz demokrasiyi, bir arada olmayı, kucaklaşmayı çok özlemişiz. Bundan sonra göreceksiniz bu ülkeye baharlar gelecek" diye konuştu.

Seçmen yerine oy kullanmaya kalkan sandık başkanı gözaltında

11.27 - Siyasi yasak nedeniyle CHP İstanbul İl Başkanlığı görevinden ayrılan ve parti çalışmalarına devam eden Canan Kaftancıoğlu, İstanbul’da şu ana kadar önemli bir olumsuzluk yaşanmadığını belirterek, “Çok güzel başladı. Akşam da göreceksiniz her şey çok güzel olacak. Memlekete baharın geldiğini biz zaten hissediyorduk. Akşam vatandaşlarımız oylarını verdikten sonra o baharın gelişini 86 milyonla birlikte tescilleyeceğiz” dedi.

Sinan Oğan: Heyecanlıyız

11.25 - Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, Ankara’da oyunu kullandı. Oğan oyunu verdikten sonra, "Milletimize hayırlı olsun. Buradan bütün vatandaşlarımıza çağrıda bulunuyorum lütfen herkes oy kullansın sükûnetle, suhuletle bu seçimi bayram havasında geçirelim hayırlı olsun. Heyecanlıyız" ifadelerini kullandı.

İmamoğlu: Her şey çok güzel olacak

11.05 | Millet ittifakının cumhurbaşkanı yardımcısı adayı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, oyunu kullandı. Ekrem İmamoğlu, “Bütün yetkililerin milletimizin namusu olan oyuna sonuna kadar sahip çıkacağına inanıyorum. Kimsenin kimseye kötü söz söylemeden sandıklara atılan her oyun tek tek ahlaklı bir şekilde sayılıp ve sonucun demokratik bir şekilde karşılandığı akşam diliyorum” dedi.

11.00 - Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, seçim bölgesi İzmir'de eşi ile birlikte oy kullandı. Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin hayırlı olmasını dileyen Kasapoğlu, "Gün sonu itibarıyla milletimizin kararı ortaya çıkmış olacak" dedi.

YSK Başkanı'ndan Muharrem İnce açıklaması

10.30 - Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, müşahitlerin pusulada adaylıktan çekilen Muharrem İnce’nin olduğu kısmı karaladıklarına dair iddiaya “Bu iddianın doğruluğunu teyit edemedik. Sandık başkanlarımıza gerekli ikaz ve uyarılar yapılmıştır. Dün de kurulumuz açıkladı, şu anda cumhurbaşkanı aday pusulasında bir değişiklik mümkün değil. 4 aday yer almaktadır. Buradan yeniliyoruz, herhangi bir adayın pusulada üzerinin çizilmemesi gerekiyor” dedi.

Akşener: Aziz milletin vereceği karar bizlerin başımızın üstündedir

10.30 - Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adayı, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul Beylerbeyi'nde Hacı Sabancı Anadolu Lisesi'nde Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için oyunu kullandı. Akşener, "Çok iftiralar, hakaretler yaşadık ama hiçbirinin şu an önemi yok. Bundan sonra herkesin hür ve vicdanına danışarak kullanacağı oyların sandıktan çıkan sonuçlarına hepimizin saygı göstermesi kısmına geçiriyoruz artık. Aziz milletin vereceği karar bizlerin başımızın üstündedir. İnşallah her şey güzel ve iyi olacak" diye konuştu.  

Babacan: Seçimler demokrasinin bayramıdır

10.12 - Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adayı, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, eşi Zeynep Babacan ile birlikte oyunu kullandı. Babacan, "Seçimler demokrasinin bayramıdır. Bugün bayram günümüz. Halkımızın egemenliğini ilan ettiği bir gün. Seçimler çok önemli ama iki seçim arasında istişareyle yönetilince demokrasi önemli. Basın özgürlüğü ile anlamlı. Bu seçimlerin bütün dünyada demokrasi özlemi çeken herkes için hayırlı sonuçlar getirmesini diliyorum" diye konuştu.   

Soylu: Bugün 601 bin güvenlik görevlimiz şu anda görevlerinin başındadır

9.54 - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gaziosmanpaşa Dobruca Ortaokulu'nda, Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için oyunu kullandı. Seçim güvenliği ile ilgili açıklama yapan Bakan Soylu, "Bugün 601 bin güvenlik görevlimiz şu anda görevlerinin başındadır" dedi.

Pervin Buldan: Kullanılan tüm oylar bu ülkenin barışına, adaletine, demokrasisine vesile olsun

09.25 - HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Van Cumhuriyet Lisesi’nde oyunu kullandı. Buldan, "Uzun süredir çalışıyoruz ve bugün artık çalışmalarımızın karşılığını alma zamanı geldi. Bugün Türkiye’nin her yerinde insanlarımız oylarını kullanacak. Diliyorum ki kullanılan tüm oylar bu ülkenin barışına, adaletine, demokrasisine vesile olur" dedi.

09.24 - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ oyunu seçim bölgesi Şanlıurfa'da kullandı. 

08.00 - Türkiye genelinde oy kullanma işlemi başladı. 6 Şubat  depremlerinin yıkıma neden olduğu Kahramanmaraş, Hatay ve Malatya'da depremzedeler konteynerlerde oy kullanmaya başladı.

Sandık görevlileri yemin ederek göreve başladı

07.00 - Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde görev alan sandık başkanları ve memurlar ile parti gözlemcileri, sabah erken saatlerde görev yapacakları okullara geldi. Oy verme işlemini başlatmadan önce hazırlıklarını yapan görevliler, sandık başkanları tarafından söylenen kelimeleri tekrar ederek yeminlerini etti. Sandık başındaki görevlilerin yemini ise şöyle:

"Hiçbir tesir altında kalmaksızın, hiç kimseden korkmadan, seçim sonuçlarının tam ve doğru olarak belirlenmesi için, görevimi kanuna göre, dosdoğru yapacağıma namusum, vicdanım ve bütün mukaddesatım üzerine ant içerim."

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları