loading
close
SON DAKİKALAR

Oya Ersoy: Kanal İstanbul’a harcanması planlanan bütçe ile kaç yangın söndürme uçağı alınabilir?

Oya Ersoy: Kanal İstanbul’a harcanması planlanan bütçe ile kaç yangın söndürme uçağı alınabilir?
Tarih: 03.08.2021 - 11:37
Kategori: Siyaset

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy; 35 ilde çıkan orman yangınlarına karşı yapılan müdahalenin yetersizliği ve envanterde yangın söndürme uçağı bulunmamasını meclis gündemine taşıdı.

Türkiye'de 28 Temmuz'da Antalya'nın Manavgat ilçesinde başlayan ve ardından 35 farklı ilde çıkan yangınlar devam ediyor. Çıkan yangınlarda toplamda 8 kişi, binlerce hayvan ve canlı yaşamını yitirdi. Orman ve tarım arazileri ile bölgedeki sera alanları küle döndü.  Yangınlar nedeniyle çok sayıda köy yanmış ve yangının tehdit ettiği köy ve diğer yerleşim yerleri tahliye edildi.

Adana, Antalya, Muğla, Mersin ve İzmir başta olmak üzere 28 Temmuz tarihi itibariyle 35 ilde çıkan 125 yangının 117'sinin kontrol altına alındığı ve 8 yangının ise devam ettiği açıklandı. 

Bilim insanlarının uyarıları dinlenmedi

Ersoy; henüz sebepleri net olmamakla birliktebilim insanlarının iklim krizi ile birlikte yangınların yaşanabileceğini dile getirdiği halde, iktidarın bu tip yangınlara ilişkin herhangi bir hazırlık yapmadığını dile getirdi.

2019’daki yangına ilişkin önergeye verilen cevapta “ekipman yeterli” cevabı verilmiş

Oya Ersoy’un 18 Ağustos 2019 yılında İzmir’de yaşanan yangında, yangın söndürme uçaklarına ve ekipmana ilişkin verildiği önergeye cevap veren Bekir Pakdemirli yangına müdahale eden ekipmanın yeterli olduğunu ve her yıl ihale ile uçak ve helikopter kiralandığını söylemişti.

İki yıl önce verdiği önergeyi hatırlatan Ersoy; aradan iki yıl geçtiği halde yangınlara ilişkin önlem alınmamasının, yeterli ekipmanın sağlanmamasının bugün 35 ilde ormanların, köylerin kül olmasına sebep olduğunu belirtti.

Yangın söndürme ekipmanları yetersiz!

Ersoy; beş gün içerisinde 35 ilde çıkan yangınlara hızla müdahale edilememesinin ve yangınların çok geniş alanlara yayılmasının Türkiye’nin yangın söndürme ekipmanlarının yetersiz olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli koordinasyon toplantısı ardından envanterde yangın söndürme uçağı bulunmadığını ifade etse de AKP Genel Başkanı Erdoğan Rusya, Azerbaycan ve Ukrayna ile görüşmeler yapıldığını ve 6-7’yi bulacak amfibik uçağın bulunduğunu söyledi.

Atıl durumda denilen uçaklar 2018 yılında kullanılmış

Ersoy; 2019 yılında yaşanan İzmir yangınında da gündem olan Türk Hava Kurumu’na ait uçakların kullanılmamasının bugün de kamuoyunda tartışıldığını dile getirdi. Ersoy; Bakan Pakdemirli’nin THK’ya ait uçakların atıl durumda olduğunu ifade etmesine karşın, THK uçaklarının 22 Ekim 2018’de yani İzmir yangınından yaklaşık 10 ay kadar önce Muğla Milas’taki orman yangınlarında da görev aldığını hatırlattı.

Uçak ihaleleleri özel şirketlere veriliyor

Yangın söndürmede kullanılacak uçakların ihalelerinin özel şirketlere verildiğini belirten Ersoy; 9 Mart 2021’de tekrar düzenlenen 5 Amfibik Uçak Kiralama Hizmeti ihalesi için 29 Nisan 2021'de THK Gökçen Havacılık İktisadi İşletmesi, CMC Savunma Sanayi Anonim Şirketi iş ortaklığı ile üç adet 10.000 litre ve üzeri uçağı kapsayan bir şekilde sözleşme imzalandığını belirtti.

100 litrelik farktan dolayı THK ihaleye giremiyor

THK’da geçmişte görev yapan Bayram Duman açıklamalarına yer veren Ersoy; ihaleye girilmesi için uçakların 5 ton kapasiteli olması şartının getirildiğini, buna karşın THK uçaklarının 4 ton 900 litre kapasiteli uçaklar olduğunu ifade etti.

Ersoy önergede ayrıca şunları belirtti:

“Günlerdir süren insanların, hayvanların ve binlerce canlı türünün yaşamını yitirmesine yol açan yangınlar tam anlamıyla durdurulamamıştır. Yangınlar kontrol altına alınamadığı gibi yeni yangın haberleri de gelmeye devam etmektedir. Özellikle Akdeniz bölgesinde yüksek risk taşıyan alanların bulunması önlem almayı gerektirmektedir. Ortaya çıkan duruma bakıldığında 2019’da yaşanan yangının ardından hiçbir önlem alınmamış ve hazırlık yapılmamıştır.”

Ersoy Bakan Pakdemirli’ye yanıtlaması için şu soruları yöneltti:

  1. 2021 yılında Türkiye’de toplam kaç orman yangını çıkmıştır?
  2. 2021 yılında çıkan orman yangınları ortalama kaç günde kontrol altına alınmıştır?
  3. 2021 yılında çıkan yangınlarda kaç canlı hayatını kaybetmiştir?
  4. 2021 yılında çıkan orman yangınlarında kaç hektarlık ormanlık arazi, tarım arazisi zarar görmüştür?
  5. 28 Temmuz’da 35 ilde çıkan orman yangınlarında kaç yerleşim yeri tahliye edilmiştir? Bunlar hangi yerleşim yerleridir?
  6. Orman yangınlarına hızlı müdahale edilmesi konusunda Bakanlığınızın yaptığı bir çalışma bulunmakta mıdır?
  7. Türk Hava Kurumu’na ait yangın söndürme uçaklarının ihale kapsamına alınması için 5 ton kapasitenin değiştirilmesi düşünülmekte midir?
  8. Türkiye’nin envanterinde yangın söndürme uçağının bulunmamasının nedeni nedir?
  9. Kanal İstanbul projesine harcanması planlanan bütçe ile kaç adet yangın söndürme uçağı alınabilir?
  10. Otoyollar ve köprüler için şirketlere ödenen geçiş garantileri ile kaç adet yangın söndürme uçağı alınabilirdi?
  11. Cumhurbaşkanlığı ve Bakanlıklara ait uçaklara ödenen ücret ile kaç adet yangın söndürme uçağı alınabilirdi?
Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları