MHP'den ihraç edilen isimlerden Ümit Özdağ ve Yusuf Halaçoğlu şaibeli referanduma ilişkin basın açıklaması yaparak YSK'ye ve Sadi Güven'e sorular yönelttiler.
MHP'den ihraç edilen isimlerden Ümit Özdağ ve Yusuf Halaçoğlu şaibeli referanduma ilişkin basın açıklaması yaparak YSK'ye ve Sadi Güven'e sorular yönelttiler.
Ümit Özdağ basın açıklamasında, "TBMM üyeleri olarak bizler YSK üyeleri ve Sadi Güven'i ikaz ediyoruz. Anayasal suç işlediniz. Kimden talimat aldınız, teşvik edildiniz mi? Bu suçlardan bugün yargılanmayacağınız için garanti almış olabilirsiniz ama dün dönemin yurt dışına kaçan savcılarından biliyoruz, devran bir gün dönecek. Bugün vermeseniz de devran döndüğünde bu soruların cevabını alacağız" dedi.
Yapılan basın açıklaması şöyle:
Oy kullanma işlemi sona ermek üzereyken ya da sona erdikten sonra YSK sitesinde duyuru yaptı. Öğlen verdiği kararı kendi yayınlamamış gibi... Bu duyuruyu neye göre yayınladınız? Bu karar saat kaçta alınmış, altına kimler imza atmıştır, karar sandık kurullarına kaçta nasıl bildirilmiştir. Karar alındığında sayım işlemi başlamış mıdır, sandık kurulu o kararı kimden gelen talimatla alınmıştır? YSK, karar bildirildikten sonra tutanak tutulmaması talimatı verilmiş ve kanun maddesini hiçe sayarak seçimlerde hile yapılmasına meşrulaştıran bu kararı almıştır.
Kararın yazılması için tam 2 gün beklendi. Neden? Bu kararı ne zaman yazdın, yazılırken kimlerden yardım aldın, duyuru yaptığın anda karar var mıydı sonra mı yazdın? Bu karara itiraz ettik ama kimse kararın içeriğini bilmiyordu. Duyuru da herkeste yoktu. Özetle baktık oylar geçerli, dediler. Tek tek nasıl baktınız, çocuk mu kandırıyorsunuz?
"4 sorumuz var"
YSK idari kararla kanunu hiçe sayarım, diyor. İstediğiniz kadar kanun yapın, istediğiniz kadar emredici kanun koyun biz idari kararla bunları değiştiririz, diyor. Bu hukuk devletinde olmaz ama bunu YSK yaptı. 4 sorumuz var:
1- Üzerine sandık kurulu mührü olan kaç adet pusula geçerli sayıldı? Kaçının arkası sonradan mühürlendi, kaçı evet oyu? Sahte olmadığını nereden biliyorsanız oradan bilmenizi istiyoruz.
2- 559 sayılı kararla tercih yerine evet oyu da geçerli diyen YSK'ye soruyoruz, tercih yerine evetle mühürlenen oy sayısı kaç? Kaçı evet oyu?
3- Kaç pusula bastırıldı, kaçı kullanıldı, fazla oy pusulaları referandumdan sonra sayıldı mı?
4- Pusulalar şimdi neredeler? Aradaki farkın nedeni ne?
"Bugün yargılanmayacağınız için garanti almış olabilirsiniz ama devran bir gün dönecek"
Sadi Güven ve karara imza atanlardan 4 sorunun cevabını istiyoruz. Bu sorular cevaplanmadan bu referandumun altından kalkamazlar. TBMM üyeleri olarak bizler YSK üyeleri ve Sadi Güven'i ikaz ediyoruz. Anayasal suç işlediniz. Kimden talimat aldınız, teşvik edildiniz mi? Bu suçlardan bugün yargılanmayacağınız için garanti almış olabilirsiniz ama dün dönemin yurt dışına kaçan savcılarından biliyoruz, devran bir gün dönecek. Bugün vermeseniz de devran döndüğünde bu soruların cevabını alacağız.
YSK, itirazlar yapılırken geçmiş seçimlere ilişkin kararların verilerinin alınacağı sitesini kapattı. Sadi Güven'e soruyoruz: İtiraz yapmak için verilerin alınacağı YSK sitesi neden kapandı. Erişim hakkını engellemek nasıl yorumlanır?
16 Nisan referandumu Türkiye'nin artık anayasasız bir devlet olduğu gerçeğini ortaya koyuyor. Bu anayasal düzenlemenin meşru olduğunu söylemek doğru değildir. Evet diyenler de hayır diyenler de sonuca katlanmak zorunda kalacaklardır.
"Erdoğan'ın bindiği son attan düştüğünü hatırlatıyoruz"
Anayasal toplumsal uzlaşma metinleridir. Yüzde 75 ve üstü bir çoğunluk gerekir. Bu bir hafta sonu sonucudur. Bu hafta sonu yüzde 51 çıkar sonraki hafta sonu yüzde 49 çıkar. Bunun hukuki anlamda da meşruluğu tartışmalıdır.
Bu referandum OHAL'de muhalefete baskıyla gerçekleştirildi. Referandum günü yapılanlar da meşruluğu ortadan kaldırmıştır.
Erdoğan atı alan Üsküdar'a geçmiştir, dedi. Erdoğan'ın bindiği son attan düştüğünü hatırlatıyor, göz önünde tutuyoruz. Sarayın yapacağı son şey anayasayı topluma süngüyle dayatmaktı. Anayasayı hazırlayan heyetin bir mensubu 'deneriz, olmazsa 3-5 sene sonra yenisini yaparız' diyerek bu anayasaya inanmadığını ortaya koymuştur.
"Referandumun en büyük kaybedeni Erdoğan'dır"
Bu referandumun görünürdeki kazananı Erdoğan'dır ama en büyük kaybedeni de Erdoğan'dır. Bir Pirus zaferidir. Bütün ekonomik ve bürokratik baskılarla millete sopa göstermiş, bunu millete karşı kullanmıştır. Bu kadar güce ve YSK'nin yardımıyla ulaşılan yüzde 51.4 Erdoğan için büyük mağlubiyettir. Siyasi hayatının en büyük mağlubiyetini almıştır.
Sayın Erdoğan eşit ve demokratik şartlarda kazanma şansınızın olmadığını biliyoruz. Erdoğan'ın tarihi karar diye nitelediği sonuç 28 Şubatçıların 1000 yıl sürecek dediği kadar bile sürmeyecek."
Vişne Haber Ajansı