loading
close
SON DAKİKALAR

Özel yetenek sınavlarının kaldırılması Meclis gündeminde

Özel yetenek sınavlarının kaldırılması Meclis gündeminde
Tarih: 17.10.2019 - 12:34
Kategori: Gündem

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), aralarında Grafik Tasarım ve Spor Bilimleri'nin de yer aldığı 14 yükseköğretim programını, özel yetenek sınavı ile öğrenci alan bölüm kapsamından çıkardı. Bu bölümler, 2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) merkezi yerleştirme ile öğrenci alacak. CHP, Konuyu Mec...

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, alınan karar tepki gösterdi. Antmen, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına verdiği soru önergesinde alınan kararı ‘vahim’ olarak nitelendirerek “YÖK Genel Kurulu toplantısında ülkemizin spor, kültür ve sanat dünyasını olumsuz şekilde etkileyecek çok vahim bir karar alınmıştır. Bugüne kadar özel yetenek sınavı ile öğrenci alan 14 bölüme; 2020 YKS’de merkezi yerleştirme ile öğrenci yerleştirilmesine karar verilmiştir. Bu talep nereden gelmiştir? Çocuğu yetenek sınavını geçemeyen üst düzey yetkili ya da bir siyasi tarafından mı talep edilmiştir?” ifadelerini kullandı.

Özel yetenek sınavı kaldırılan 14 bölüm şunlar oldu;   ‘Çizgi Film (Animasyon), Grafik, Grafik Resimleme ve Baskı, Grafik Tasarım, Moda Giyim Tasarımı, Moda Tasarımı, Moda ve Tekstil Tasarımı, Rekreasyon, Spor Bilimleri, Spor Yöneticiliği, Tekstil, Tekstil Geliştirme ve Pazarlama, Tekstil Tasarımı, Tekstil ve Moda Tasarımı’

Alpay Antmen’in önergesinde yer alan sorular şu şekilde;

– Özel yetenek, özel bir beceri isteyen bir bölüme merkezden puanla atama yapmanın nasıl bir yararı, spor ve sanat dünyasına ne gibi bir katkısı bulunmaktadır?

– Bu kararın alınmasıyla; bu bölüm kadrolarına Rektör, yöneticiler ve iktidar mensuplarının yakınlarının doldurulması mı amaçlanmaktadır?

– Çağdaş dünya yeteneğine, becerisine ve eğilimine göre vatandaşlarını uzmanlaştırıp yetiştirmek isterken, Türkiye neden tersini yapmaktadır?

– Zaten beyin göçünün rekor kırdığı bir dönemde bu kararın alınması ülkemizdeki yetenekli gençlerin yurt dışına gitme arzusunu arttırmayacak mıdır?

– Bu talep nereden gelmiştir? Çocuğu yetenek sınavını geçemeyen üst düzey yetkili ya da bir siyasi tarafından mı talep edilmiştir?

– Türkiye’de torpili olanların kamu kurum ve kuruluşlarına girdiği gün gibi ortadayken buralarda eşitlik ve objektiflik nasıl sağlanacaktır? Tübitak’ın başına hayvanat bahçesi müdürünün, Hukuk Fakültesinin başına İlahiyatçı akademisyenin, bakanlıklara damatların, elçiliklere bakan kardeşlerinin, üniversite yönetimlerine rektör çocuklarının atandığı bir ortamda burada liyakat nasıl sağlanacaktır?

 

 

Kaynak : DHA

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları