loading
close
SON DAKİKALAR

Öztrak: İhracatçı adeta dövülmektedir

Öztrak: İhracatçı adeta dövülmektedir
Tarih: 11.02.2012 - 23:40
Kategori: Ekonomi

Öztrak yaptığı yazılı açıklamada, özetle şu değerlendirmelere yer verdi:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, hükümetin ekonomi politikalarını eleştirerek, "Tüm bunlardan sonra, sanki yaşanan devalüasyon ihracatçı için yapılmış havası yaratılarak ve bu devalüasyona rağmen ihracat rakamı beğenilmeyerek, ihracatçılarımız adeta dövülmektedir. Oysa yaşanan muazzam devalüasyon, AKP’nin yanlış politikalarının sonucudur" ifadesini kullandı.

Öztrak yaptığı yazılı açıklamada, özetle şu değerlendirmelere yer verdi:

"İthalat alıp başını gidiyor, 80 milyar dolara yaklaşan cari açığıyla Türkiye, Amerika’dan sonra dünyanın en fazla cari açık veren ikinci ülkesi oluyor. Merkez Bankası net döviz rezervleri, son beş ayda 15 milyar dolar eriyor. Son bir yılda bu ülkede yüzde 25 devalüasyon oluyor. Bunlar yaşanırken, hükümetin bakanları birbirine düşmüş, ihracatçı üzerinden bir ortaoyunu sergiliyorlar.

Bu ülkede geçtiğimiz yıl 134,6 milyar dolarlık ihracat yapılmıştır. Hükümet, ihracat rakamına rekor deyip sahiplenmiştir. Aynı hükümet, kasımda 240 milyar dolar olan ithalat ve 106,5 milyar dolar olan dış ticaret açığı rekorlarını ise görmezden gelmiş, bu rekorlarını adeta cami avlusuna terk etmiştir.
Oysa ithalatı yıllarca özendiren, üretimin ve ihracatın ithal girdi bağımlılığını artıran politikaların sahibi ihracatçı değil, AKP’dir. Sanayi altyapısını tahrip eden politikaların sahibi ihracatçı değil, AKP’dir. Üreticiyi dövizle borçlanmaya özendiren ihracatçı değil, AKP’dir.

Tüm bunlardan sonra, sanki yaşanan devalüasyon ihracatçı için yapılmış havası yaratılarak ve bu devalüasyona rağmen ihracat rakamı beğenilmeyerek, ihracatçılarımız adeta dövülmektedir. Oysa yaşanan muazzam devalüasyon, AKP’nin yanlış politikalarının sonucudur."

Türkiye’nin döviz gelirlerinin, giderlerini karşılayamadığını, aradaki farkın dış borçlanmayla kapatıldığını belirten Öztrak, şöyle devam etti:
"Dışarıdan kaynak girişi durmasına rağmen, frene zamanında basmayan ve dış kaynak ihtiyacını artıran politikaları sürdüren AKP olmuştur. Artan kaynak ihtiyacı rezerv erimesiyle karşılanmıştır. Dolayısıyla yaşanan devalüasyon, ihracatçı için uygulanan bilinçli bir politika değil, kötü yönetimin bedelidir."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları