loading
close
SON DAKİKALAR

Öztrak'dan Enflasyon Mektubu Açıklaması

Öztrak'dan Enflasyon Mektubu Açıklaması
Tarih: 11.02.2012 - 19:06
Kategori: Özel Haberler

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Merkez Bankası’nın Hükümet’e yazdığı enflasyon mektubu ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, “Merkez Bankası’nın Hükümet’e yazdığı enflasyon mektubu, ‘Başarı varsa keramet bizden, başarısızlık varsa nedeni dışarıdan’ anlayışının sürdüğünü gösteriyor” dedi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’ın konuya ilişkin yazılı açıklaması ise şöyle: 

“3 ay önce enflasyon tutmazsa yazarsın bir mektup olur biter diyen Merkez Bankası Başkanı, bahsettiği mektubu Hükümete yolladı. Mektup, hedefi ikiye katlayan, mevcut seride rekor kıran ve G–20 ekonomileri içinde en yüksek gerçekleşen enflasyonun nedenini kura, ÖTV’ye ve gıda fiyatlarına bağlıyor. 
Daha Mayıs 2011’de kurdan enflasyona geçişkenlik zayıfladı, para politikası daha etkin hale geldi diyen Merkez Bankası, şimdi % 10,5 olan 2011 enflasyonunun neredeyse yarısını kurdaki artışa bağlamakta, geriye kalanını ise tütündeki ÖTV ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki artışa bağlayarak, benim hiçbir suçum yok demektedir. Yani, başarısızlık yine sahipsiz ve yetim bırakılmaktadır. 

Aynı Merkez Bankası, geçtiğimiz Ekim ayında açıklanan 2012 enflasyon hedefinin tutmayacağını şimdiden ilan etmektedir. Hükümetle ortak ilan edilen, 2012 için, % 5,2 enflasyon hedefi, üç ay sonra Merkez Bankası tarafından % 6,5’e çıkarılmıştır. Bu durumda 2012 için kamu ve özel kesimde, söz konusu enflasyon hedefine göre oluşturulan tüm öngörüler ve kurulan dengeler daha yılın başında hükümsüz kalmıştır. Biz de var, başkalarında yok denilen Orta Vadeli Program bu durumda ne olmuştur?

Diğer taraftan Merkez Bankası, 2011 enflasyonun çok yüksek çıkması nedeniyle, bunu yaptığını; 2012 için % 5 enflasyon hedefinde ısrar etmenin maliyetinin ekonomik aktivitede yavaşlama olacağını açıklamaktadır.  Enflasyon hedeflemesi rejimi uyguladığını söyleyen bir Merkez Bankasının bırakın bu mazeretin arkasına saklanmayı, bu ifadeleri ağzından dahi çıkarmaması gerekir. Böyle ifadelerin bankanın kendi güvenilirliği ve ekonomik aktivite üzerinde yaratacağı tahribat çok daha büyük olacaktır.

Merkez Bankası 2012 enflasyon hedefini ancak sıcak para girişi olursa tutturabileceğini ifade etmektedir. Yani enflasyon hedefi sıcak paracıların risk iştahına emanettir. Bu durumda Hükümete ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Banka’sına şu soruyu sormak da bizim hakkımızdır. “Türkiye’deki enflasyonun kaderini yabancıların risk iştahına ve sıcak paraya bağlıyorsanız siz o makamlarda niye oturuyorsunuz?”. Bu politikanın maliyetinin hızla kaybolan rekabet gücü, artan işsizlik ve hızla yükselen cari açık olduğunu, halen anlayamadınız mı? 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları