loading
close
SON DAKİKALAR

Öztrak'tan 'Güney Akım Projesi' Sorusu

Öztrak'tan 'Güney Akım Projesi' Sorusu
Tarih: 11.02.2012 - 18:43
Kategori: Özel Haberler

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak ''Güney Akım'' projesini Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gündemine taşıdı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak ''Güney Akım'' projesini Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gündemine taşıdı.

Öztrak’ın, Başbakan Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesi şöyle ; 

“Bilindiği üzere Enerji Bakanı Sayın Taner Yıldız, 28 Aralık 2011 tarihinde, Rusya için yaşamsal stratejik önem taşıyan Güney Akım Gaz Boru Hattı’nın Türkiye’nin münhasır ekonomik bölgesi içinde inşa edilmesine ve işletilmesine onay veren bir anlaşma imzalamıştır. 

Rusya Federasyonu Resmi Devlet Sitesi,  Rusya Federasyonu Devlet Başkanı V. Putin ile Enerji Bakanı Sayın Taner Yıldız’ın görüşme tutanağını 28 Aralık 2011 tarihinde yayınlamıştır. Tutanaklarda görüldüğü üzere, Enerji Bakanı Sayın Yıldız, “imzaladıkları bu anlaşmanın, 2009 yılında (6 Ağustos 2009) Başbakan Sayın Erdoğan ile Sayın Putin’in o gün birbirlerine verdikleri sözlerinin gereklerinin tamamlanması için, bir ‘EMİR’ olduğunu” ifade etmektedir. 

Bu çerçevede: 

Soru 1: Türkiye’nin yıllardan beri, gerek kendi enerji arz güvenliği ve gerekse AB’nin kaynak çeşitliliğine katkı sağlayacağını ileri sürerek savunduğu NABUCCO projesine rakip ve gerçekleşmesi halinde bu projeyi ortadan kaldıracak Güney Akım Projesinin münhasır ekonomik bölgemizden geçmesine ve işletilmesine onay veren anlaşmaya, imza koyma talimatını hangi gerekçe ile verdiniz? 

Soru 2: 6 Ağustos 2009’da Sayın Putin ile Güney Akım konusunda anlaştıysanız 3 hafta önce imza attığınız NABUCCO ile ilgili Hükümetlerarası Anlaşmayı o dönemde “Asrın Anlaşması” ve “Yüzyılın Zaferi” olarak neden kamuoyuna sundunuz? 

Soru 3: Putin ile 6 Ağustos 2009’da imzalanan “protokoller paketinde” söz verdiğiniz başka hangi hususlar bulunmaktadır? Söz verilen hususlar arasında, Rusya’ya ülkemizde şehir içi dağıtımında da büyük üstünlük ve Pazar payı sağlayacak ortaklık anlaşmaları bulunmakta mıdır? Bunlar arasında, Çalık şirketinin Samsun – Ceyhan Petrol Boru Hattı’na petrol temini ile Ceyhan’da Ruslarla ortak rafineri yapma anlaşması var mıdır? Her aşaması % 100 Rus muhataplara bırakılan Nükleer Enerji Tesisinin bu pazarlıklarda ve protokol paketindeki rolü nedir? Türkiye’yi Rusya’ya daha da bağımlı kılacak bu anlaşmaların karşılığında, hükümete yakın olduğu bilinen bazı şirketlere ticari avantaj sağlanmış mıdır?

Soru 4: Gerek Sayın Putin, gerekse Rus Gazprom Başkanı Miller, 28 Aralık 2011 tarihli bu anlaşmayı, Türkiye’nin Rusya’ya verdiği bir Noel hediyesi olarak nitelendirmişlerdir. Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin, herhangi bir ülkenin mevcut ya da gelecekteki yönetimine “Noel hediyesi” tadında armağanlar vererek, onların siyasi etkinliğine katkı koymak gibi bir görevi var mıdır? Bu anlaşma, Putin’e seçimlerde güç kazandırmak amacıyla mı imzalanmıştır?  

Soru 5: Güney Akım’a imkân tanıyan ve ülkemizin münhasır ekonomik bölgesini kullandıran bu anlaşma ile bu Projenin ana ortaklarından Fransız devlet şirketi EDF’ye ve dolayısıyla Fransa Devlet Başkanı Sarkozy’e de seçim öncesinde bir Noel hediyesi verdiğinizin farkında mısınız?  Fransa’ya yaptırım uygulamaktan bahsettiğiniz şu günlerde böyle bir hediyeyi halkımıza nasıl açıklamayı düşünüyorsunuz? 

Soru 6: İmzalanan Güney Akım Anlaşmasının ardından, Türkmenistan doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya pazarlanmasına yönelik projelerin de, NABUCCO’da olduğu gibi, uygulama imkânının büyük ölçüde yok edildiğinin farkında mısınız? Bu projenin Türkmenistan’da yarattığı rahatsızlık ve tepkilerin dış politikamıza yaratacağı olumsuzlukların bilincinde misiniz?”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları