loading
close
SON DAKİKALAR

Pakdemirli: Yunanistan'ın uçak talebi var, değerlendirmeye çalışıyoruz

Pakdemirli: Yunanistan'ın uçak talebi var, değerlendirmeye çalışıyoruz
Tarih: 09.08.2021 - 08:40
Kategori: Siyaset

Türkiye'nin birçok noktasında çıkan ve 12 gündür süren orman yangınlarında yangın döndürme uçaklarının yetersizliği tartışılırken Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli "Yunanistan'ın talebi var, uçak gönderebiliriz" dedi. Pakdemirli'nin açıklaması tepki çekti.

Türkiye'de 28 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında yaşanan 100'den fazla orman yangınından bazıları etkisini sürdürüyor. Türkiye'de çıkan yangınların büyük bir kısmı kontrol altına alınırken, devam eden yangınlara müdahale sürüyor. 

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, İçişleri Bakanı Soylu ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu Marmaris Öğretmenevi'nde açıklamalarda bulundu.

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, yanan bölgelerin başka bir amaçla kullanılmayacağını ve tekrardan ağaçlandırılacağını söyledi. Pakdemirli, açıklamasının devamında, 2 işçinin soğutma çalışmaları sırasında uçurumdan yuvarlandığını ve hızlı bir şekilde hastaneye kaldırıldıklarını belirtti.

Bakan Pakdemirli'nin açıklamalarından öne çıkanlar:
"89 hava aracının günlük koordinasyonunu yapmak durumunda kalıyoruz. Zor bir operasyon. Genel itibarıyla Muğla'daki tüm yangınlarla ilgili durum iyiye doğru gidiyor.
Yunanistan'ın uçak talebi var. Bunu değerlendirmeye çalışıyoruz. Bizdeki yangınların hafiflemesiyle beraber eğer sağlayabileceksek bunu da Yunanistan'a sağlıyor olacağız.
Muğla'da şu ana kadar 10 bin 400'e yakın sorti yapıldı, 180 bin ton su atıldı. Şu anda yerleşim yerlerini tehdit eden bir yangımız yok.

(Orman yangınları) 10 jandarma helikopteri çok kısa bir süre içinde bambi takarak su atmaya bizlere katıldı
Muğla'da 16 orman yangını meydana geldi. 6 uçak, 39 helikopter, 630 arazöz, 128 iş makinesi ve 3 bin 600 personel görev yaptı.
Yanan yerlerin başka maksatla kullanılması söz konusu değil, buralar yeniden ağaçlandırılacak.
2 işçi soğutma çalışmaları sırasında uçurumdan yuvarlandı. Helikopterle hastaneye kaldırıldılar. Hayati tehlikeleri yok.
Yanan yerlerin başka maksatla kullanılması söz konusu değil, buralar yeniden ağaçlandırılacak.
TARSİM'le alakalı bir hafta içerisinde tüm ödemeleri gerçekleştireceğiz. Bugün Antalya'ya 9 milyon lira daha gönderdik."

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un açıklamaları şöyle:
"Toplamda 173 bina, 230 bağımsız birimin yangından tamamen etkilendiğinin tespitini yaptık.
Yangının bir kısmı özel çevre koruma bölgesi ve doğal sit alanlarında gerçekleşti. Ne özel çevre koruma bölgesi ne doğal sit alanlarında yapılaşmaya izin verilmeyecektir.
Özel çevre koruma bölgesi ve doğal sit alanları için bilim kurulu oluşturduk.
Termik santralimizin bulunduğu bölgede yaptığımız incelemeye göre yüksek risk arz eden havada tehlike bir seviye olmadığı tespit edilmişti."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları