loading
close
SON DAKİKALAR

Paladyum, kıymetli madenler arasına girdi

Paladyum, kıymetli madenler arasına girdi
Tarih: 11.02.2012 - 21:11
Kategori: Ekonomi

Bakanlar Kurulu kararıyla paladyum, kıymetli madenler arasına girdi.

Türk Parası Kıymetini Koruma hakkındaki kararda değişiklik yapılmasına dair Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, paladyum kıymetli madenler arasına girdi. İşlenmemiş altın ifadesine standart kelimesi eklendi.

Standart dışı işlenmemiş altın, en az 995/1000’den daha düşük (995/1000 saflık hariç) saflıkta, külçe, bar, dore bar, granül, toz veya hurda şeklindeki altın diye tanımlandı.

İşlenmiş altın, ziynet veya süs eşyası haline dönüştürülmüş altın, gerekse içine ilave madde katılarak veya katılmaksızın alım-satım yapılan altını ifade ederken, standart işlenmemiş gümüş, en az yüzde 99,9 saflıkta, nitelikleri Müsteşarlıkça belirlenen bar, külçe veya granül halindeki gümüş olarak ifade edildi.

Standart dışı işlenmiş gümüş, yüzde 99.9’dan daha düşük (yüzde 99,9 saflık hariç) saflıkta külçe, bar, dore bar, granül, toz veya hurda şeklindeki gümüş, işlenmiş gümüş, işçilik uygulanacak, ziynet veya süs eşyası haline dönüştürülmüş gümüş olarak tanımlandı.

Standart işlenmemiş platin, en az yüzde 99,95 saflıkta, nitelikleri Müsteşarlıkça belirlenen barlar veya külçeler halindeki platini; standart dışı işlenmemiş platin, yüzde 99,95’ten düşük (yüzde 99,95 saflık hariç) saflıkla külçe, bar, dore bar, granül, toz veya hurda şeklindeki platini; işlenmiş platin, işçilik uygulanarak ziynet veya süs eşyası haline dönüştürülmüş platini; standart işlenmemiş paladyum, en az yüzde 99,95 saflıkta, nitelikleri Müsteşarlıkça belirlenen barlar veya külçeler halindeki paladyumu; standart dışı işlenmemiş paladyum, yüzde 99,95’ten düşük (yüzde 99,95 saflık hariç) saflıkta külçe, bar, dore bar, granül, toz veya hurda şeklindeki paladyumu; işlenmiş paladyum da işçilik uygulanarak ziynet veya süs eşyası haline dönüştürülmüş paladyumu ifade ediyor.

Kıymetli madenler, taşlar ve eşyaların Dış Ticaret Rejimi esasları dahilinde Türkiye’ye ithali ve ihracının serbest olacağı düzenlemeye göre de, standart ve standart dışı işlenmemiş kıymetli madenlerin ithal ve ihracında gümrük idarelerine beyan verilmesi esas olup, ithalat ve ihracat rejim, karar ve yönetmelikleri uygulanmayacak. Standart işlenmemiş kıymetli madenlerin ithali, yalnızca Merkez Bankası ile kendi mevzuatlarındaki hükümler saklı kalmak kaydıyla Kıymetli Madenler Borsası üyesi kıymetli maden aracı kuruluşları tarafından yapılacak. Ancak, Kıymetli Madenler Borsası üyesi aracı kuruluşlar ithal ettikleri standart ve standart dışı işlenmemiş kıymetli madenler üç iş günü içinde Borsaya teslim edilecek.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları