loading
close
SON DAKİKALAR

Papandreu, 'vazgeçebiliriz' dedi

Papandreu, 'vazgeçebiliriz' dedi
Tarih: 12.02.2012 - 16:28
Kategori: Ekonomi

Papandreu'nun Avrupa Birliği'nin ekonomik yardım paketini kabul etme kararını referanduma götüreceğini söylemesi Avrupa'da ufak çaplı kriz yaratmıştı.

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, AB kurtarma paketini referanduma götürülmesinin amaç olmadığı ve bundan vazgeçebileceğini belirtti.

Papandreu, bugün gerçekleştirilen olağanüstü bakanlar kurulunda yaptığı konuşmada, anamuhalefet Yeni Demokrasi Partisi’nin (ND) yeni yardım paketini destekleme kararının "büyük bir karar" olduğunu belirterek, "Referandum’a gitmesek bile, ki amaç bu değildi, bu tartışmaların birçok kişiyi mantık dahiline getirdiğine seviniyorum. Önemli olan, Yunanistan’ın yararına olan bir programın mümkün olduğunca geniş bir katılımla uygulanmasıdır" dedi.

Bu konuda atılacak adımların belirlenmesi için ND lideri Andonis Samaras ile görüşeceğini açıklayan Papandreu, "Bunu aramızda konuşabiliriz. Ancak, işbirliğine gitsek bile sorunun sürdüğünü bilmeliyiz. Her türlü anlaşma, bizim açımızdan ciddiyet ve milli çıkar temelinde olacaktır" diye konuştu. Papandreu, Yunanistan’ın euro’da kalabilmesi için yegane yolun, varılan anlaşmaların, içte ve dışta sürdürülecek müzakerelerle tam olarak uygulanması olduğunu belirtti.

Referandumda ortaya konulacak sorunun 26 Ekim anlaşmasıyla ilgili olduğunu belirten Papandreu, "Referandumun, Yunanistan’ın Avro’dan çıkması dahil tüm anormalliklere kararlı ve belirleyici bir yanıt olduğuna inanıyorum. Ve bu konuda Yunan halkının bilgeliğine ve olgunluğuna güveniyorum. Referandumda ortaya konulacak soruyu belirlemek de bizim hakkımızdır. Biz referandumda 26 Ekim anlaşmasını ortaya koyacaktık. 26 Ekim anlaşmasının reddedilmesi, ister referandum ile ister meclis aracılığıyla olsun, ister uygulanma aşamasında olsun, euro’dan çıkmamız anlamına gelir" dedi.

Papandreu, Yunanistan’ın AB’deki ortaklarının referandum kararına neden şaşırdıklarını anlayamadığını belirtti ve şöyle dedi: "Ortaklarımızın şaşırdığını duydum. Ben de neden şaşırdıklarına şaşırdım. Ben ve daha birçokları sözkonusu olan şeyin euro’ya katılımımız olduğunu söylemiştik. Bunu biz söylemiyoruz. Gelişmeler sonunda ortaya çıkan budur. Biz buna işaret ederken, bazıları bizim şantaj yaptığımızı söylüyorlardı. Dün biz söylediklerimizde haklı çıktık" diye konuştu.

Başbakan Papandreu’nun, akşam saatlerinde de parti meclis grubunda bir konuşma yapması bekleniyor. Yunan basın-yayın organları, Papandreu’nun burada yapacağı konuşmasının Atina’da önümüzdeki saatlerdeki siyasi gelişmelerin habercisi olacağı değerlendirmesinde bulundu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları