loading
close
SON DAKİKALAR

Paralı eğitimde tefecilik dönemi

Paralı eğitimde tefecilik dönemi
Tarih: 12.02.2012 - 00:18
Kategori: Sendika

Paralı eğitim sistemi haciz, tefecilik ve tehdit yöntemleriyle sürüyor. Bilkent Üniversitesi'nde okuyan bir öğrencinin son sene harcını geç ödemesi nedeniyle rektörlük öğrenciye haciz gönderdi, diplomasını vermemekle tehdit etti

YÖK'ün ilk başkanı İhsan Doğramacı tarafından kurulan ve Türkiye'nin ilk özel üniversitesi olma özelliğini taşıyan Bilkent Üniversitesi, paralı eğitim anlayışının geldiği son noktayı gözler önüne serdi. Akşam gazetesinin haberine göre kızı Bilkent Üniversitesi Bankacılık ve Finans Bölümü'nde okuyan Muhyettin Kaya'ya kızının son sene harcını geç ödediği için icra geldi. Bununla yetinmeyen okul borcun olması gerekenden fazla hesaplanan faizinin ödenmemesi halinde diplomanın verilmeyeceğini de söyledi. 

Tehdit ve haciz 

Kızının üniversitedeki son senesinde işleri bozulan ve üniversite harcını ödeyemeyen Muhyettin Kaya, önce Bilkent Üniversitesi Rektörlüğü'nün "harcın ödenmemesi halinde diplomanın verilmeyeceği" tehdidiyle karşılaştı. Bunun üzerine önce 10 bin liralık teminat çeki veren, daha sonra da ana parayı nakit olarak ödeyen Kaya, gecikme faizinin silinmesini talep etti. Ancak rektörlük gecikme faizinin silinemeyeceğini ifade ederek borcu derhal icraya taşıdı. 

Muhyettin Kaya'nın kızının mezun olduktan sonra çalışmaya başladığı işyerine İcra Müdürlüğü tarafından gönderilen yazıda Kaya'nın maaşının bir kısmı ile tazminat, prim, ikramiye gibi tüm alacaklarının haczedildiği dile getirildi. 

Tefecilik gibi faiz oranı 

İcra kararına itiraz eden Kaya ailesi, faiz oranının yanlış olduğunu belirterek Ankara İcra Mahkemesi'ne başvurdu. Üniversitenin talebiyle icra işlemini yapan Ankara 4. İcra Müdürlüğü'nün "yüzde 9 faiz uygulaması gerekirken, tefecilikte bile görülmeyen dolar üzerinden yüzde 24 faiz uygulandığına" itiraz eden Muhyettin Kaya, işlemin iptalini istedi. 

Kaya dilekçesinde "Eğitim faaliyeti ticari bir iş olmayıp aleyhimizdeki icra takibi hakkaniyete ve kanuna aykırıdır" dedi. 

Muhyettin Kaya ile üniversite arasındaki davanın ilk duruşması 25 Ekim 2011 tarihinde Ankara 14. İcra Mahkemesi'nde görülecek. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları