loading
close
SON DAKİKALAR

Pasaport için 40 gün uyarısı

Pasaport için 40 gün uyarısı
Tarih: 19.06.2012 - 11:53
Kategori: Sağlık, Yaşam

İçişleri Bakanlığı, çipli pasaport alım süresinin 40 güne kadar çıkabileceği uyarısında bulundu...

İçişleri Bakanlığı, ihalenin iptaliyle çipli pasaport sıkıntısı başladığı uyarısı yaptı.

Star gazetesinde yer alan habere göre; 81 ile gönderdiği uyarı yazısında 140 bin pasaportun basılmayı beklediğini belirterek 40 günlük pasaport kaldığını kaydetti. Hac ve umre adaylarının pasaport sıkıntısı yaşamamaları için en az iki ay önce müracaat etmeleri istendi.

Çipli pasaport krizi geçen Aralık ayında bir Fransız firmanın aldığı ihalenin güvenlik gerekçesiyle iptal edilmesi üzerine başladı.

İkinci sırada bulanan başka bir Fransız firmasının da aynı sebepten ihalesi iptal edildi.

Üçüncü sırada bulunan Malezyalı firma da baskıya geçebilmek için Fransız şirketlerin itirazlarının karara bağlanmasını beklemeye başladı. Bu süreç devam ederken stoktaki çipli pasaportları dağıtılmasına devam edildi ancak, eldeki pasaportlar kısa sürece tükendi. Türkiye’nin dört bir tarafından yapılan müracaatların karşılanmasında sıkıntılar baş gösterdi.

Halihazırda 140 bin pasaportun basılmak için sıra beklediği ve bu rakama her gün binlercesinin eklendiği belirtildi.

İçişleri Bakanlığı da 81 valiliğe gönderdiği yazı ile pasaport basım sürecinin daha da uzayabileceğini belirtti.

Bakanlık yazıda “Bilindiği üzere Pasaport Tanzim Sistemi normal sürecinde pasaport talepleri 2 gün içerisinde karşılanmaktaydı ancak günümüzde bu süreç 12 güne çıkmıştır. Teknik nedenlerden dolayı bu yılın sonuna kadar bu sürenin 30-40 güne kadar çıkması ihtimal dahilindedir” uyarısı yaptı.

Vatandaşlara seyahatlerinden iki ay öncesinden işlemlerini yaptırmaları uyarılarında bulunulduğu hatırlatılan yazıda “Ancak vatandaşımızın ani gelişen ihtiyaçları dolayı herhangi bir mağduriyete yol açmamak için pasaport talepleri Emniyet Genel Müdürlüğü Pasaport Dairesi Başkanlığı’nca karşılanmaya çalışılmıştır” denildi.

Acil pasaport ihtiyacı olanlar için gerekli formun doldurulması istenen yazıda sağlık, vefat, seyahat biletinin önceden alınması gibi durumları gösteren belgenin de eklenmesi, formun birim amiri tarafından imzalanması ve bu işlemler sırasında alınan belgelerin saklanması gerektiği bildirildi.

Pasaport basım süresinin uzamasından ise en çok hac ve umre ziyaretçilerini etkilenecek.

Vatandaşlara seyahatlerinden en az iki ay önce pasaportlarını almaları uyarısı yapılıyor. Ancak hacı adayları, hak kazandıklarını öğrendikten kısa süre sonra işlemlerini yaptırmak zorundalar. Hacca gitmeye hak kazanan bir aday, kura çekildikten 3 ay sonra yolculuğa çıkıyor ve bu süre içinde pasaport ile vize işlemlerini yaptırması gerekiyor. Bu kişilerin büyük çoğunluğunun hayatlarında ilk kez pasaport alacak olmaları da yığılmaları daha da arttırıyor. Ramazan umresi için pasaport müracaatı yapan vatandaşlar ile birlikte bu yıl hac ve umre için yüzbinlerce kişinin, pasaport müracaatında bulunması bekleniyor.  

Türkiye’de iki yıl önce kullanılmaya başlanan çipli elektronik pasaportların ihalesinde bir türlü aşılamayan krizin nedeni ise Türkiye vatandaşlarının bilgilerinin güvenliği.

Bir pasaportun çipinde bulunan şifresinin kırılması durumunda Türkiye Cumhuriyeti pasaportu taşıyan herkesin kimlik bilgilerine ulaşılabileceği belirtiliyor.

Uzmanlar, yurtdışında üretilip Türkiye’ye gönderilen çiplere yerleştirilecek küçük bir virüsün tüm e-devlet kapısını açabileceği uyarısında da bulunuyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları