loading
close
SON DAKİKALAR

Pentagon, Türkiye'de yeni üs mü kuracak?

Pentagon, Türkiye'de yeni üs mü kuracak?
Tarih: 11.02.2012 - 18:45
Kategori: Gündem

WSJ "Pentagon, Türkiye ve Ürdün'ün doğusunda, Irak sınırına yakın, yeni özel operasyon üsleri kurmayı değerlendiriyor" iddiasında.

ABD'nin Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon), büyük savaşlar yerine "küçük gizli operasyonlar"a odaklanma stratejisinin bir yansıması olarak konvansiyonel kuvvetlerini azaltırken insansız hava araçları ve özel operasyon üslerinin küresel ağını genişletmeyi planladığı belirtildi. Türkiye ve Ürdün'ün doğusunda, Irak sınırına yakın, yeni özel operasyonlar üstlerinin kurulmasının değerlendirildiği bildirildi.

Wall Street Journal, "Daha Çok İnsansız Hava Aracı, Daha Az Asker" başlığıyla yayımladığı geniş haberinde Pentagon'un, konvansiyonel kuvvetlerini azaltırken insansız hava araçları ve özel operasyon üslerinin küresel ağını genişletme konusunu değerlendirdiğini kaybetti.

Gazete, ABD güçlerinin Afganistan'dan aşamalı çekilmesi paralelindeki yeni stratejinin çerçevesinde önerilen üsler ile ilgili olarak yetkililerin "önerilen üslerin birçoğunun gizli ve geçici olarak küçük komando timlerini barındırabileceği"ni söylediklerini de belirtti.

WSJ, ABD'li yetkililere dayanarak Pentagon'un, 2013 mali yılındaki 525 milyar dolarlık bütçesinin 10 yıl içende yapılması öngörülen 487 milyar dolarlık kesintinin ilk kısmını içereceğini, yine önümüzdeki 4 yıl içinde özel operasyon güçleri için tahsis edilen kaynaklarda yüzde 10'luk artış öngörüldüğüne dikkat çekti.

Haberde söz konusu stratejinin, 11 Eylül 2011'deki terör saldırılarından birkaç yıl önce dönemin Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'un savunduğu Doğu Avrupa ve diğer bazı yerlerde tesisler kurulmasını öngören fikirlere benzediğine dikkat çekildi.

Gazete, "Planlara ilişkin bilgisi bulunan bir ABD'li yetkili, gizli komando timleri ile küçük ve düşük profilli üslerin kullanılmasının, düşük maliyetleri nedeniyle Obama Yönetimi'ne çekici geldiğini söyledi" diye yazdı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları