loading
close
SON DAKİKALAR

Piyasa dolara yöneldi

Piyasa dolara yöneldi
Tarih: 11.02.2012 - 23:25
Kategori: Ekonomi

FED toplantısı öncesinde kâr satışı yapan yatırımcılar, gelişmekte olan para birimlerinden çıkarak dolara yöneldi.

Piyasalar dün ABD Merkez Bankası’nın (FED) açıklamalarını bekleyerek geçirdi. FED’in 1961 yılında yaptığı ve ‘twist operasyonu’ adı verilen politikasına benzer şekilde, ‘tahvil portföyünde kısa vadeli kağıtların yerine uzun vadelileri koyacağı’ beklentisi piyasalarda ağırlık kazanırken, gelişmekte olan para birimlerinden çıkış dikkat çekti.
Dolar/TL dün içeride 1.81’i aştı. Brezilya reali, Polonya zlotisi ve Güney Afrika randı da dolar karşısında yüzde 3’e yakın değer kaybetti. Doların TL karşısında yükselişini değerlendiren uzmanlar, bunun Euro Bölgesi’ndeki borç sorununun yanı sıra FED öncesi pozisyon alımları ve Merkez Bankası’nın döviz satım ihalesi açmamasına bağladılar. Uzmanlar, FED’in toplantıda piyasaların beklentisini karşılayacak bir karar alınmaması durumunda tüm yatırım araçlarında değer kaybı bekliyor.

MB ihale açmadı
Dolar, en son 19 Eylül’de Euro Bölgesi’ndeki borç sorunlarının etkisiyle 1.81 lirayı test etmişti. Dolar, önceki gün S&P’nin Türkiye’nin TL cinsi kredi notunu artırmasıyla 1.76 liraya kadar gerilemişti. S&P’nin TL cinsi not artışı sonrasında 350 milyon dolarlık döviz ihalesi açan Merkez Bankası, dün ihale açmadı. Merkez’in ihale açmaması da doları etkiledi. Merkez Bankası, önceki gün tutarı en fazla 350 milyon dolar olarak belirlediği döviz satım ihalesinde 350 milyon dolar satmış, ihaleye 850 milyon dolarlık teklif gelmişti.

İşkur döviz sattı
Merkez, 5 Ağustos’tan itibaren gerek gördüğü günlerde döviz satım ihaleleri yoluyla piyasaya döviz likiditesi sağlayacağını bildirmişti. Merkez’in ihalelerde sattığı toplam döviz tutarı 2.25 milyar dolar oldu.
Öte yandan, bankacıların verdiği bilgiye göre, İşkur sabah saatlerinde 21 milyon euro’luk satış yaptı.


EKONOMİSTLER YORUMLADI
ING Bank Trading Grup Müdürü Murat Yardımcı
 ‘Gözler Merkez  Bankası’nda’
“TL’nin değer kaybının nedeni Merkez Bankası’nın döviz satım ihalesi açmaması. Yurtdışı piyasalardaki hava da kötü. Bunun da etkisi var. Merkez, 1.80 lira seviyesinin üzerinde kura müdahale edeceğini belirtmişti. Piyasa, bu seviyelerde, bir anlamda Merkez Bankası’nı test etti. Sepet bazında önemli bir seviye olan 2.13 görüldü. Öte yandan, gelişmekte olan para birimleri de değer kaybediyor. TL’nin daha iyi bir performans göstermesi beklenirdi. Doların yükselişi karşısında Merkez’in tavrını bekliyoruz.”

TEB Döviz Masası Yöneticisi Levent Güven
 ‘Piyasalarda risk   iştahı azaldı’
“Piyasalarda risk iştahı azaldı. Bunun yanı sıra S&P’nin TL cinsi notu artırmasına rağmen dolar/TL aşağı gelemedi, bunun  hayal kırıklığı da var. Risk iştahının azalması nedeniyle gelişmekte olan ülkelere yönelik bir zayıflık da sözkonusu. Ayrıca yatırımcılar, FED öncesi pozisyon kapatıyor olabilir. Beklenmedik bir riski almak istemiyorlar. TL’nin not artırımıyla kazandıklarını geri verdiğini görüyoruz. Merkez’in ihale açmaması da piyasaları şaşırttı. Piyasalardaki kötü gidiş sürerse dolar/TL 1.83 lirayı görür.”

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları