loading
close
SON DAKİKALAR

Plüton'un kalbine yolculuk

Plüton'un kalbine yolculuk
Tarih: 19.07.2015 - 09:52
Kategori: Bilim & Teknoloji

2015: Altı aylık Plüton sistemi görevine başladı. 14 Temmuz’da geçtiği fotoğraflarla yeni, gizemli bir dünyanın kapılarını araladı.

Gezegenlikten çıkartılan Plüton, uzay aracı New Horizons’ın gönderdiği fotoğraflarda kalp şekliyle insanlığa mesaj yolladı. Peki bu büyülü yolculuğun ardında neler var?

New Horizons neyin peşinde?

Güneş Sistemi’nin en az bilinen noktasına Plüton Sistemi ve Kuiper Kuşağı’nın sırlarını çözecek. Proje 720 milyon dolara mal oldu.

Kuiper Kuşağı yüzünden


Plüton 1992’ye kadar dertsiz tasasız bir gezegendi. Sonra Güneş Sistemi’nin en dışında binlerce gök cisminden oluşan Kuiper Kuşağı keşfedildi. Plüton yalnız değildi. 70 bin arkadaşı ve kendine benzer yüzlerce ‘gezegen’ büyüklüğünde gök cismi bulunuyordu. Ya hepsine isim verilecekti. Ya da Plüton, gezegenlikten ‘cüce gezegenliğe’ inecekti. İkincisi oldu.



10 YILDA 5 MİLYAR KİLOMETRE YOL

OCAK 2006: New Horizons, Florida’dan havalandı. Tarihin en hızlı uzay aracıydı.



ŞUBAT 2007: Çekim gücünden de faydalanarak Jüpiter hakkında benzersiz veriler topladı.



2015: Altı aylık Plüton sistemi görevine başladı. 14 Temmuz’da geçtiği fotoğraflarla yeni, gizemli bir dünyanın kapılarını araladı.


2017-2020: Gök cisimlerinden yakayı sıyırabilirse Kuiper Kuşağı’nın sırlarını çözecek.



New Horizons’un geçtiği son fotoğraflarda Plüton’un üzerindeki dağlar dikkat çekiyor.



Kâşifinin küllerini taşıyor
Amerikalı astronom Clyde W. Tombaugh, 85 yıl önce Plüton’u keşfetti. New Horizons’ın seyahatini göremedi. Ancak uzay aracında, kâşif astronomun külleri var. Böylece Tombauhg, ölümünden 18 yıl sonra keşfettiği gezegeni ziyaret etmiş oldu. Plüton’un metan ve nitrojenden oluşan buzul bir çekirdeğinin olduğu düşünülüyor.



Ötelerin Tanrısı
Babası ‘zaman’ (Kronos), annesi ‘Ana Tanrıça’ (Rhea). Hades ya da Plüton, mitolojiye göre yer altının, ölülerin, bilinmeyen diyarların Tanrısı.



-223: Cüce gezegenin yüzey sıcaklığı


4.8 milyar: Kilometre olarak, Dünyamız ile Plüton arasındaki uzaklık



0.066: Plüton’un yerçekiminin Dünya’dakine oranı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları