loading
close
SON DAKİKALAR

Prof. Dr. Muhibbe Darga hayatını kaybetti

Prof. Dr. Muhibbe Darga hayatını kaybetti
Tarih: 07.03.2018 - 12:46
Kategori: Yaşam

Arkeolog, Hititolog, Dilbilimci Prof. Dr. Muhibbe Darga hayatını kaybetti.

1921 yılında İstanbul’da doğan ve İstanbul Üniversitesi’nde arkeoloji eğitimi alan Darga, yaptığı çalışmalarla öncü oldu.

Türkiye'nin ilk kadın arkeologlarından olan Darga’nın cenazesi, 7 Mart 2018 Çarşamba günü (bugün), Şakirin Camii’nde kılınacak öğle namazını müteakiben Karacaahmet Mezarlığı’na defnedilecek.

Muhibbe Darga kimdir?

II. Abdülhamid'in başmabeyncisi Darugazade Mehmet Emin Bey'in torunudur. Erenköy Kız Lisesi'nin ardından İstanbul Üniversitesi Arkeoloji bölümünden mezun oldu. 1947'de doktor, 1965'te doçent ve 1973'te profesör oldu. Karatepe, Gedikli ve Değirmentepe kazılarına katıldı. Şemsiyetepe ve Şarhöyük kazılarına başkanlık etti. Side dilinin çözümüne katkıda bulundu. Birçok makalenin yanı sıra Eski Anadolu'da Kadın adlı bir kitabı var.

Arkeolog ve yazar Emine Çaykara'nın kendisiyle yaptığı ayrıntılı bir söyleşiden oluşan biyografisi 2002 yılında Arkeolojinin Delikanlısı Muhibbe Darga Kitabı adıyla yayımlandı. Muhibbe Darga, ilk Türk seyyahlarından da olan büyükbabası Mehmet Emin Bey'in anılarını 2009 yılında İstanbul'dan Asya-yı Vusta'ya Seyahatadıyla derledi. 2010 yılında Kazı Başkanının Karavanası isimli kitabı yayınlandı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları