loading
close
SON DAKİKALAR

Prof. Dr. Ümit Hassan hayatını kaybetti

Prof. Dr. Ümit Hassan hayatını kaybetti
Tarih: 18.01.2023 - 00:11
Kategori: Yaşam

Bir süredir YDÜ Hastanesi’nde tedavi gören Prof. Dr. Ümit Hassan 17 Ocak Salı günü, öğlen saatlerinde hayatını kaybetti.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin (Mülkiye) unutulmayan tarih hocalarından olan, 1993'ten itibaren ders verdiği Yakın Doğu Üniversitesi'nde rektörlük görevini yürüten Prof. Dr. Ümit Hassan (80) hayatını kaybetti.

Bir süredir YDÜ Hastanesi’nde tedavi gören Prof. Dr. Ümit Hassan 17 Ocak Salı günü, öğlen saatlerinde hayatını kaybetti.

Prof. Dr. Ümit Hassan'ın vefat haberini, Yakın Doğu Üniversitesi "1993 yılından bugüne okulumuza emsalsiz katkıları olan, rektörümüz ve değerli hocamız, çok yönlü bilim insanı Prof. Dr. Ümit Hassan’ı kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz. Ailesine, üniversitemize ve sevenlerine sabır ve başsağlığı dileriz. Prof. Dr. Ümit Hassan, 18 Ocak Çarşamba günü, saat 10.30’da Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek törenin ardından Lefkoşa mezarlığında ebedi istirahatgahına uğurlanacak" mesajıyla duyurdu. 

Mülkiyeliler Birliği Yönetim Kurulu'nun Prof. Dr. Ümit Hassan'ın vefatının ardından yayımladığı taziye mesajında şu ifadelere yer verildi:

"Tarihi bir hamaset meselesi olmaktan çıkarıp özellikle anahanlık ve kandaşlık üzerine yaklaşımlarıyla, tarihin yenenlerin kılıçlarının kanını yendiklerinin yeninde sildikleri bir hikaye olmanın çok ötesinde, en başta kadınlar olmak üzere yenilenlerin yenenlere karşı susturulamaz kahkahası olduğunu öğreten kıymetli hocamız Prof. Dr. Ümit Hassan’ın vefatını büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız.

“İbn Haldun: Metodu ve Siyaset Teorisi”, “Eski Türk Toplumu Üzerine İncelemeler”, “Osmanlı / Örgüt-İnanç-Davranış'tan Hukuk-İdeoloji'ye” gibi her biri birbirinden önemli eserlerinin yanı sıra Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne kazandırdığı Siyasal Antropoloji ve Türk-İslam Düşünce tarihi gibi özgün derslerle doğrudan öğrencisi olmayan gelecek kuşakları bile etkileyen akademik çalışmalarıyla alanına damgasını vurmuş hocamız 2000 yılından bugüne Yakın Doğu Üniversitesi’nin rektörlüğünü de yürütmekteydi.

1969 yılı idari şube mezunu, değerli hocamız ve üyemiz Prof. Dr. Ümit Hassan’ın cenazesi 18 Ocak Çarşamba günü saat 10:30’da Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek törenin ardından Lefkoşa mezarlığına defnedilecektir.

Camiamızın, ailesinin, yakınlarının ve sevenlerinin başı sağ olsun."

Prof. Dr. Ümit Hassan, 18 Ocak Çarşamba günü, saat 10.30’da YDÜ Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’de düzenlenecek törenin ardından Lefkoşa mezarlığında son yolculuğuna uğurlanacak.

Prof. Dr. Ümit Hassan kimdir?
1943 İstanbul doğumlu olan Prof. Dr. Ümit Hassan, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Ziraat Bankası’nda dört yıl çalıştı. Doktora alanı, “Kamu Hukuku ve Devlet Teorileri”dir. Prof. Dr. Hassan, 1969-1984 yıllarında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde lisans düzeyinde Kamu Hukuku ve Devlet Teorileri, İslâm ve Türk Düşünce Tarihi, Osmanlı Ekonomik-Sosyal-Siyasal Yapısı, Siyasal Düşünceler Tarihi derslerini verdi. Doktora seviyesinde ise Devlet Kuramları, İslâm ve Türk Düşünce Tarihi’nde Kaynaklar, Çağdaş Doktrinler derslerini verdi. 1985’de Sedat Simavî Sosyal Bilimler Ödülü’nü aldı.

1985-1992 yıllarında Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Avrupa Topluluğu Merkezi’nde Uygarlık Tarihi, Osmanlı Ekonomik-Sosyal-Siyasal Yapısı, Siyasal Antropoloji, İslâm ve Türk Düşünce Tarihi, Avrupa’nın Toplumsal ve Hukukî Yapısının Temelleri derslerini verdi. Siyasal Teorilerin Felsefî Temelleri, Devlet Kuramları, İslâm ve Türk Tarihi’nde Kaynaklar, 19.- 20. Yüzyıllarda Türk Fikir Tarihi doktora derslerini üstlendi. Ana Britannica’nın ‘K’ harfinden başlayarak) Türklerin tarihine ilişkin çok sayıda maddesini kaleme aldı.

1993’den bugüne, Kıbrıs’ta Yakın Doğu Üniversitesi’nde görev alan Prof. Dr. Hassan, YDU’da Osmanlı Sosyal-Siyasal-Hukukî Yapısı, Hukuk Tarihi, Türk Dış Politikasının Temelleri, Türk Romanında Sosyal-Siyasal Yapı, II. Meşrûtiyet Sonrası Türk Şiiri’nde Temalar, Spor Tarihi lisans ve lisansüstü derslerini verdi. 2000’den bugüne YDU rektörü olarak görev yapmaktaydı. Prof. Dr. Ümit Hassan’ın Türklerin Tarihi, İslâm Düşünce Tarihi, Devlet Teorileri ve Siyasal Antropoloji alanlarında kitapları ve makaleleri bulunuyor.

Kaynak : T24-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları