loading
close
SON DAKİKALAR

Rasim Öztekin: Kadının sarhoşluğu insana itici gelir ama erkeğin sarhoşluğu komiktir

Rasim Öztekin: Kadının sarhoşluğu insana itici gelir ama erkeğin sarhoşluğu komiktir
Tarih: 20.01.2019 - 13:39
Kategori: Yaşam

Usta tiyatrocu Rasim Öztekin, "Normal hayatta da zaten komik olan erkektir. Kadının sarhoşluğu da insana itici gelir. Ama erkeğin sarhoşluğu komiktir. ‘Kıro’ bir erkek komiktir ama ‘kıro’ bir kadın komik değildir" diye belirtti.

Rasim Öztekin, Posta gazetesinden Alev Gürsoy Cimin'e bir konuştu. Tiyatroda komedi alanında erkek egemenliği ile ilgili bir soruya Öztekin, "Kadınlar çok eğitimli, çok zeki, çok ama çok başarılı... Ama komedi olayı biraz farklı. Dünyada da kadın komedyen çok yoktur. Tanınmış komedyenlerin hepsi erkektir. Bu sadece bizim topluma mahsus bir şey değil" şeklinde yanıt verdi.

Rasim Öztekin, "Normal hayatta da zaten komik olan erkektir. Kadının sarhoşluğu da insana itici gelir. Ama erkeğin sarhoşluğu komiktir. ‘Kıro’ bir erkek komiktir ama ‘kıro’ bir kadın komik değildir. Komik olaylar hep erkeklere mal edilmiştir. Erkeğin yaşadıkları komediye daha müsaittir" diye belirtti.

Rasim Öztekin ile yapılan röportajın ilgili bölümü şu şekilde:

"-Sizin için asıl olan dizi mi, sinema mı, tiyatro mu?

Tabii ki tiyatro. Diziyle meşhur olmadığımız için kalıcı olabildik. Tiyatro hayat boyu devam eden bir konservatuardır ve orada her gün eğitilirsin. Oyuncu bir odundur, seyirciden gelen reaksiyona göre kendini yavaş yavaş yontmaya başlar. Seyirci de oyuncuyu yontar, sonunda kaliten varsa senden güzel bir mobilya çıkar. Eğer vasatsan şömineye atar.

-Kavuk da sizde kaldı. Mutlusunuz değil mi?

Büyük bir onur olsa gerek. Yıllar evvel Ferhan Şensoy’a 'Aman, sakın ha bana vermeye kalkma, benim rahat başımı belaya sokma, Beykoz’da evimde efendi efendi oturuyorum. İster tiyatro yaparım, ister yapmam, beni hiç bulaştırma' dedim. O da 'Yok yok merak etme' dedi. Ama üç dört yıl sonra olay bana döndü. Türk tiyatrosunun en önemli ödülü, benim için de gurur verici ama onu almak için hiç hırsım olmadı.

-Tiyatroya eski ilgi hala var mı?

Var tabii. Biz haftada dokuz oyun oynardık. Şimdi bir tiyatro bir oyun çıkarıyor, bütün sezon en fazla 15 oyun oynuyor. Tabii eski tadı yok. Ama gençlerin kurduğu avangart tiyatrolar var. İlgi de görüyor.

ERKEKLER KADINLARDAN DAHA KOMİKTİR

-Bugünün Türkiye’sinde insanları güldürmekte zorlanıyor musunuz?

Hiç kolay olmuyor. Tabii zor. Güldürmek zaten normal şartlarda da zordur. Ama dram düzdür. Ağlanacak şeye herkes ağlar. Komedinin bir matematiği var, zaten zordur.

-Erkek egemenliği komedide de var. Kadın komedyen neden az?

Kadınlar çok eğitimli, çok zeki, çok ama çok başarılı... Ama komedi olayı biraz farklı. Dünyada da kadın komedyen çok yoktur. Tanınmış komedyenlerin hepsi erkektir. Bu sadece bizim topluma mahsus bir şey değil.

Normal hayatta da zaten komik olan erkektir. Kadının sarhoşluğu da insana itici gelir. Ama erkeğin sarhoşluğu komiktir. ‘Kıro’ bir erkek komiktir ama ‘kıro’ bir kadın komik değildir. Komik olaylar hep erkeklere mal edilmiştir. Erkeğin yaşadıkları komediye daha müsaittir.

-Mesela sizce ‘Recep İvedik’ komik mi?

Oyuncu toplum ne istiyorsa onu vermek zorundadır. Çok iş yapan sinema filmlerini eleştirenleri anlamıyorum. Şahan 80’li 90’li yıllarda bunu yapsaydı tutmazdı. Ama bugün için bence başarılı. Şahan milyonları sinemaya yönlendiriyor. Kalite anlayışı herkese göre değişir. Sanat filminden hoşlananlar oraya aşağılayarak bakar. Oraya giden de sanat filmine aşağılayarak bakar."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları