loading
close
SON DAKİKALAR

Roboski AB raporunda

Roboski AB raporunda
Tarih: 10.10.2012 - 17:15
Kategori: Sağlık, Yaşam

AB Komisyonu tarafından hazırlanan Türkiye'nin İlerleme Raporunda 34 Kürt'ün katledildiği Roboski Katliamına da vurgu yapıldı...

BRÜKSEL - Avrupa Birliği Komisyonu tarafından hazırlanan Türkiye'nin İlerleme Raporunda 34 Kürt'ün katledildiği Roboski Katliamına da vurgu yapıldı. Raporda Türk hükümetinin yürüttüğü soruşturmanın etkinliği ve şeffaflığı konusunda endişelerin bulunduğu ifade edildi.

AKP hükümetinin 10 yıllık iktidarı süresince yayınlanacak en eleştirel İlerleme Raporunda Şırnak'ın Uludere ilçesinde geçtiğimiz Aralık ayında Türk ordusu tarafından gerçekleştirilen katliam ve sorumlular hakkında yürütülen soruşturma da yer buldu. Katliamın ardından Türk yetkililerin sivil toplum kuruluşlarının bölgeyi ziyaret etmesine izin vermediğini ve soruşturmanın etkinliği ve şeffaflığı konusunda ciddi endişeler taşındığının belirtildiği raporda ne askeri ne de sivil yetkililerinin bu konuda kamuoyu önünde özür dilemediği vurgulandı.

Raporda katliam konusunda siyasi sorumlularla ilgili herhangi bir tartışma yapılmadığı da ifade edilirken olayın bir istihbarat hatası ya da operasyonel ihmal sonucu gerçekleşip gerçekleşmediğinin de açıklığa kavuşturulamadığı kaydedildi.

Türk hükümetinin Kürt sorunu konusunda medya ve sivil toplumdan gelen eleştirilere düşmanca bir yaklaşımla cevap verdiğinin söylendiği raporda çözüm konusunda hiçbir ilerleme olmadığı ve askeri operasyonların bunun karşısında yoğunlaştığının altı çizildi.

AB KCK davalarının da aralarında yer aldığı uzun iddianameler ve tutukluluk sürelerine de dikkat çekti. Raporda yargılamaların hızlandırılması ve sanık haklarının korunması gerektiği vurgulandı.

Türkiye'de ifade özgürlüğü ihlallerinin son dönemde artış gösterdiğinin belirtildiği raporda özetle şunlar belirtildi: „Medya özgürlüğü uygulamada kısıtlandı. Hükümet üyeleri, üst düzey devlet yetkilileri ve askerler basına yüklenerek birçok kez dava açtılar. Hükümeti açıkça eleştiren bazı gazeteciler işlerinden oldu. Otosansür, Türk medyasında yaygın bir fenomen haline geldi. Bazı Türk gazeteleri baskı aşamasında sansüre uğramıştır. Aynı zamanda, yüksek derecede bir otosansür vardır zira medya, ifade özgürlüğü üzerindeki anayasal ve yasal sınırlamaların ne kadar sıkı bir biçimde uygulandığını gayet iyi bilmektedir. Organize suçlar ve terörle mücadele konusunda yasal çerçeve hâlâ muğlak ve istismar edilmeye açık tanımlar içeriyor. Bir yazı yazmak ya da konuşma yapmak, terör örgütü üyeliği ve liderliği suçlamasıyla dava açılmasına ve uzun hapis cezalarına yol açabiliyor. İnternet sitelerine yönelik orantısız yasaklar sürüyor.“

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları