loading
close
SON DAKİKALAR

RTÜK CHP’li üyelere ceza verdi

RTÜK CHP’li üyelere ceza verdi
Tarih: 02.02.2015 - 21:10
Kategori: Gündem

CHP'li Ali Öztunç kınama, Demirkan uyarı cezası aldı...

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Atatürk’e ağır hakaretler sıralanan programları nedeniyle Kanal A Televizyonu’na ceza verilmesini sağlayan CHP kontenjanından seçilen üyeler Süleyman Demirkan ile Ali Öztunç’a ceza verdi. Öztunç’a RTÜK hakkında haksız ve asılsız suçlamalarda bulunma, kurul üyelerini küçük düşürme ve karara balğanmamış raporlarla ilgili gerçeği yansıtmayan açıklamalar yaptığı gerekçesiyle “kınama” cezası, Demirkan hakkında ise “Üst Kurul çalışmaları hakkında kamuoyuna bilgi verdiği ve RTÜK üyelerini küçük düşürücü ifadeler kullandığı” için “uyarı” cezası verildi. MHP ve HDP’li üyeler, “bu tiyatronun figüranı olmayız” diyerek toplantıyı terkederken, Demirkan ve aÖztunç “kararı tanımıyoruz” açıklamasını yaptı.

Üst Kurul, dün Kanal A’nın şikayet başvurusu üzerine toplanarak Demirkan ve Öztunç hakkında üyeliği düşürme talebini görüştü. Bu konuda oluşturulan inceleme komisyonunun raporunu tartışmaya açan RTÜK Başkanı davut dursun mevzuat gereği Demirkan ve Öztunç’dan haklarında karar alınacağı için toplantıdan ayrılmalarını istedi. CHP’li üyelerin çıkmasının ardından konu tartışmaya açılırken MHP kontenjanından seçilen Esat Çıplak ile HDP kontenjanından seçilen Ahmet Yıldırım, “Burada tiyatdı oynuyorsunuz. Biz bu oyunun figüranı olmayız. Çok yanlış yoldasınız. Açmazdanısın ve yanlış yapıyorsunuz” diyerek toplantıyı terkettiler.

Geriye kalan 5 Ak Parti kontenjanından seçilen üye ise CHP kontenjanından seçilen Demirkan ve Öztunç hakkında ceza kararı verdiler. Demirkan ve Öztunç’un işledikleri suçun üyelik düşürmeyi gerektirmediği kanaatine varan Ak Partili üyeler, Öztunç hakkında, “değişik medya ortamlarında yaptığı açıklamaların bir kısmında RTÜK ve üyeleri hakkında haksız eleştirilerde ve asılsız suçlamalarda bulunduğu, Kurul ve Üyeleri küçük düşüren ifadeler kullandığı, karara bağlanmamış raporlarla ilgili gerçeği yansıtmayan açıklamalar yaptığı” gerekçesiyle “kınama” cezası verilmesini kararlaştırdı. Diğer üye Demirkan hakkında ise, “RTÜK mevzutına aykırı olarak Üst Kurul çalışmaları hakkında yetkisi olmadığı halde sürekli kamuoyuna bilgi verdiği ve Üst Kurulu ve Üyelerini küçük düşürücü ifadeler kullandığı” gerekçesiyle “uyarı” cezası kararı aldı. Ak Partili üyelerin oylarıyla alınan bu kararlar bilgi için TBMM Başkanlığı’na gönderilecek.

Kararı tanımıyoruz

Demirkan Milliyet’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Bu karar yok hükmündedir, tanımıyoruz. Her zaman farklı görüşlerimiz nedeniyle mücadele ettiğimiz 5 AKP’li üye CHP’li üyeler hakkında karar veriyor. Ne hakla, hangi yetkiyle bu kararı alabilirler. Tüm üyeler TBMM tarafından eşit haklarla seçilecek Üst Kurul’a geldiler. Hiçbir AKP’li sicil amirim olamaz, Hadlerini aşıyorlar. Bataklığa saplanıyorlar. Zevahiri kurtarmak için zorlama ceza veriyorlar. Çırpındıkça batıyorlar. Bunu kamuoyuna nasıl anlatacaklar. Ben vicdanımı birileri gibi ahlakımı bir yana bırakmadım, devletim, RTÜK için mücadele verdim, veriyorum. Utanç verici bir karar. Güneş balçıkla sıvanmaz. Haklı, ilkeli, ahlaklı mücadelemden böyle kararlarla korkutup yıldırıp döndürmeleri mümkün değil. Her devrin adamı olmadım bundan sonra da olmam. Zalimler karşısında susacak, pesedecek biri değilim."

Atatürk’ü savunduk diye

Öztunç ise "Atatürk’ü savunmak ne zamandan bu yana kınanacak bir ceza gerektiriyor. Atatürk’e rüşvetçi denilmesine karşı çıktığımız için bu ceza verildi. Kararı tanımıyorum ve reddediyorum. Asıl kınanması gereken Atatürk’e rüşvetçi denilesidir” diye konuştu.

Farklı sesler boğuluyor

RTÜK’ün MHP kontenjanından seçilen üyesi Esat Çıplak da "TBMM tarafından seçilmiş üyelere aynı şartlarda seçilen diğer üyeler tarafından ceza verilmesi, kurumsal kimliğe zarar vermiştir. Bu karar Kabul edilemez. Çoğulculuğun temsil edildiği RTÜK, farklı sesleri boğmaya meyilli olduğunu bu kararla göstermiştir" dedi.

Önder Yılmaz - Milliyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları