loading
close
SON DAKİKALAR

Rusça Ukrayna'yı karıştırdı

Rusça Ukrayna'yı karıştırdı
Tarih: 04.07.2012 - 17:16
Kategori: Dünya

Ukrayna Parlamentosu Rusça'nın bölgesel dil olmasını öngören yasa tasarısını onayladı...

Ukrayna Parlamentosu'nda yapılan uzun görüşmeler sonrasında, Rusça'nın bölgesel dil olmasını öngören yasa tasarısının son kısmı da onaylandı. Haziran ayında da yasa tasarısı gündeme gelmiş, ancak yaşanan tartışmalar nedeniyle yasanın bir kısmı kabul edilebilmişti.

Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in de onaylaması halinde, Rusça, ülke nüfusunun en az yüzde 10'u tarafından anadil olarak konuşulduğu bölgelerde, "bölgesel dil statüsü"nü elde edecek.

27 bölgesel-idari yapıdan oluşan Ukrayna'nın 13 bölgesinde Rusça'nın söz konusu statüyü kazanması bekleniyor. Bu bölgeler içinde, Kiev ve Sivastopol da yer alıyor.

Yasayla birlikte Ukraynaca ülkenin tek resmi dili olmaya devam edecek. Ancak parlamento, hükümet ve diğer kanun yapıcı-uygulayıcı organlar tarafından alınan kararlar, bölgesel dilde yayımlanabilecek. Ayrıca televizyonlarda da bölgesel dilde yayınlar yapılacak.


Parlamento Başkanı istifa etti

Rusça'nın bölgesel dil olmasına karşı Parlamento Başkanı Vladimir Litvin, bu karara karşı olduğunu ve istifa ettiğini açıkladı. Litvin, istifa dilekçesinin biran önce işleme koyulmasını istedi.


Yanukoviç: Erken seçim olabilir

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, Litvin'in istifa dilekçesini sunmasının ardından Parlamentodaki bazı gruplarla görüşme yaptı. Görüşme sonrası cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, "Parlamento'daki karışıklığın devam etmesi halinde Yanukoviç, parlamento seçimlerinin erkene alınması ihtimalini gözardı etmiyor" ifadeleri kullanıldı. Parlamento seçimlerinin normal takvimin işlemesi halinde Ekim ayında yapılması planlanıyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları