loading
close
SON DAKİKALAR

Rusya ve ABD'de 'olağanüstü' hareketlilik

Rusya ve ABD'de 'olağanüstü' hareketlilik
Tarih: 03.07.2019 - 09:31
Kategori: Dünya

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, "Washington'da kalmasını gerektiren bir durumun ortaya çıkmasıyla" birlikte seyahat planını iptal ederek Beyaz Saray'a döndü.

ABD, Rusya ve Avrupa Birliği (AB) ve Çin'de, Türkiye saatiyle salı akşamı yaşanan gelişmeler merak uyandırdı. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in 'Washington'da kalmasını gerektiren bir durumun ortaya çıkmasıyla' birlikte seyahat planını iptal ederek Beyaz Saray'a dönmesi, aynı saatlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in tüm programını iptal ederek Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile bir görüşme gerçekleştirmesi dünya gündeminin ilgisini çekerken; taraflardan yapılan açıklamalarda 'olağanüstü bir gelişme olmadığına' dikkat çekildi. 

Rusya Devlet Başkanı Putin'in görüşmede Şoygu'ya Rus Deniz Kuvvetleri'ne ait denizaltıda çıkan ve 14 kişinin hayatını kaybettiği yangının nedenlerini ortaya çıkarmak üzere aracın çekildiği Severomorsk'a gitme talimatı verdiği açıklanırken; Pence'in başkente dönüşünün ise ABD Başkanı Donald Trump ya da Başkan Yardımcısı'nın 'sağlık durumu' ya da herhangi bir 'ulusal güvenlik problemiyle' ilgili olmadığı Washington'dan yapılan açıklamalarda defalarca vurgulandı.

IMF'de görev değişikliği

Avrupa Birliği (AB) Konseyi'nin üç gündür sürdürdüğü ve AB'nin önde gelen kurumlarına seçilecek yeni liderlerle ilgili müzakereler de Washington ve Moskova'da yaşanan gelişmelerle birlikte 'olağandışı' olarak yorumlanırken; Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk'ın Türkiye saatiyle 18:45 sıralarında Twitter'dan yaptığı "Sona giderek yaklaşıyoruz" paylaşımının ne anlama geldiği bir süre paylaşıldı. Tusk, saat (TSİ) 20:00 sıralarında ise Avrupa Konseyi’nin hali hazırda IMF (Uluslararası Para Fonu) Başkanı Christine Lagarde'ı, kasım ayında görevden ayrılacak Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin yerine aday gösterdiğini duyurarak gizem bulutlarını giderdi.

ABD'de 'son anda iptal edilen gezi' gerginliği

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, salı günü henüz bilinmeyen bir nedenle New Hampshire'a yapacağı ziyareti iptal ederek Washington'a geri döndü. Pence'in Beyaz Saray'a dönüşü ilk olarak 'acil durum' olarak tanımlansa da, daha sonra yetkililer durumun 'acil' olmadığı yönünde açıklamalar yaptı. Pence'in sözcüsü Alyssa Farah tarafından yapılan açıklamada, "Başkan Yardımcısı'nın Washington'da kalmasını gerektiren bir şeyler oldu. Alarm vermek için bir neden yok. New Hampshire'a yapacağı ziyareti yeniden planlamak için sabırsızlanıyor" ifadelerini kullandı.

Üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi de durumun ABD Başkanı Donald Trump veya Pence'in sağlık durumuyla ilgili olmadığını ve bir ulusal güvenlik konusu da olmadığını belirtti. New Hampshire'da Pence'i bekleyen kalabalığa yapılan duyuruda ise Başkan Yardımcısı'nın uçağının bir 'acil durum çağrısı' nedeniyle geri dönüş yaptığı kaydedilmişti. 

Putin programını iptal etti

Pence'in Beyaz Saray'a çağrılmasından kısa bir süre önce de Rusya Devlet Başkanı Putin gün içerisindeki bütün programlarını iptal ederek Rusya Savunma Bakanı Şoygu ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası Putin'in Şoygu'ya Rus Deniz Kuvvetleri'ne ait denizaltı aracında çıkan yangının nedenlerini ortaya çıkarmak üzere aracın çekildiği Severomorsk'a gitme talimatı verdiği açıklandı.

Putin, "Raporları bizzat dinlemek ve komisyonu bu trajedinin nedenlerini koşulsuz olarak ortaya çıkarmaya yönlendirmek üzere Severomorsk’a gitmenizi rica ederim. Oradan döndükten sonra bizzat bana rapor etmenizi rica ederim" açıklamasını yaptı.

Putin'in denizaltı aracında meydana gelen yangında hayatlarını kaybeden 14 denizcinin ailelerine başsağlığı dileklerini sunduğu belirtilirken, Şoygu'ya da ailelere her türlü yardım ve desteğin sağlanması için ayrıca talimat verildiği açıklandı.

Nükleer sızıntı iddialarıyla ilgili Norveç'ten açıklama

Sosyal medyada yayılan nükleer sızıntı iddialarının ardından, Norveç Radyasyon ve Nükleer Güvenlik Kurumu'ndan bir açıklama yapıldı. Açıklamada, Rus denizaltı kazasının yaşandığı bölgede yüksek seviyede radyasyon gözlenmediği, Rus meslektaşlarının olayın bir gaz patlaması olduğu yönünde bilgi verdikleri ifade edildi.

Avrupa'dan İran'a nükleer anlaşma mesajı

Almanya, Fransa ve Britanya’nın dışişleri bakanları AB’nın dış politika şefiyle birlikte yaptıkları açıklamada, nükleer anlaşmaya ısrarlı ve net bağlılıklarının İran kendi payına düşenleri gerçekleştirdikçe sürdüklerini kaydettiler. AB'den yapılan açıklamada İran'ın zenginleştirilmiş uranyum limitini aşması konusunda 'endişe duyulduğu' belirtilirken, Tahran'ın verilen karardan dönmesi gerektiği belirtildi.

Çin Komünist Partisi'nden toplantı

Dünya gündemi ABD, AB, Rusya hattında yaşanan gelişmelerin hızı üzerine tahminlerde bulunmaya devam ederken sosyal medyada Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi'nin de acil olarak toplandığı ileri sürüldü.

AB Güvenlik Konseyi toplantısını ilk duyuran gazeteci paylaşımı sildi

Avrupa Birliği Komisyonu Güvenlik Konseyi’nin ‘acil toplantıya’ çağrıldığı ilk olarak İsrailli gazeteci Amichai Stein tarafından Twitter’da belirtildi.

Gazeteci, toplantının içeriğine dair herhangi bir bilgi paylaşmadı ama dünyanın iki kutbunda yaşananlarla bu gelişmeyi de yan yana getirdi. İlerleyen dakikalarda Konseyin toplanmasının sebebinin ‘İran'ın zenginleştirilmiş uranyum sınırını geçmesi’ olduğu öğrenildi.

Fransız haber ajansı AFP'nin aktardığına göre, AB'den yapılan açıklamada, ‘İran'ın zenginleştirilmiş uranyum limitini aşmasına dair endişe duyulduğu’ dile getirildi ve İran’a ‘verdiği karardan geri adım atması’ yönünde çağrıda bulunuldu. Konseyin toplanmasıyla ABD ve Rusya’daki olağanüstü durumları birlikte sunan gazeteciye ise sosyal medyadan tepki yağdı.

Stein’ın AB Güvenlik Konseyi’ne dair paylaşımını sildiği gözlendi.

 
Kaynak : T24

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları