loading
close
SON DAKİKALAR

Rusya ve Çin Türkiye'de kapışıyor!

Rusya ve Çin Türkiye'de kapışıyor!
Tarih: 12.02.2012 - 15:30
Kategori: Ekonomi

Çin'den getirilen ucuz ve çok çeşitli ürünler, Rusya'dan getirilen ürünlerin önünü kesiyor!

Iğdır'da, 1990'lı yıllarda, Rusya ile Türkiye arasındaki bavul ticareti ile birlikte kurulan ''Rus Pazarı''nda, artık Çin'den getirilen ürünler pazarlanıyor.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından bağımsızlığını kazanan Azerbaycan'ın Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile Türkiye arasındaki sınır kapısını kullanan Rus bavul tüccarlarının getirdiği ürünlerle oluşan ''Rus Pazarı''nda, şu anda Çin başta olmak üzere Uzakdoğu ülkelerinden getirilen mallar satılıyor.

1992 yılında Dilucu Sınır Kapısı'nın açılmasının ardından artan bavul ticareti nedeniyle Iğdır şehir merkezinde kurulan pazar, Ruslar'ın getirdiği ürünlerin yoğunluk kazanmaya başlamasının ardından ''Rus Pazarı'' olarak anılmaya başlamıştı.

Pazarın en eski esnafı olan Halis Kızılay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, SSCB'nin o dönemki lideri Mihail Gorbaçov'dan esinlenerek, ''Gorbaçov Pazarı'' olarak da adlandırılan pazarda, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Rusya ile bavul ticaretinin arttığını ve o dönem pazarda Rus mallarının hakim olduğunu söyledi.

Çin'den getirilen ucuz ve çok çeşitli ürünlerin Rusya'dan getirilen ürünlerin önünü kestiğini anlatan Kızılay, ''Eski pazardan iz kalmadı. Pazarın geneline Çin malları hakim. Eski yoğunluğu da kaybettik. İşlerimiz çok iyi değil. Daha çok fakir ailelere hitap ediyoruz'' diye konuştu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları