loading
close
SON DAKİKALAR

Sabıka kaydı bedava olacak

Sabıka kaydı bedava olacak
Tarih: 19.06.2012 - 10:49
Kategori: Sağlık, Yaşam

Vatandaş artık adli sicil kaydını hiçbir bedel ödemeksizin alabilecek...

Meclisi Temmuz başında tatile sokmayı planlayan AKP, tatil öncesinde hayata geçirmeyi planladığı öncelikli düzenlemeleri “torba yasa” teklifi olarak TBMM Başkanlığı’na sundu. AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç ve Manisa Milletvekili Recai Berber imzasıyla bazı kanunlarda değişiklik öngören 39 maddelik teklif ile öngörülen belli başlı bazı düzenlemeler şöyle:

Eski vekillere ek süre kıyağı

Milletvekillerinin emekli aylıklarını düzenleyen yasa ile emekliliğe hak kazanmadan Meclis dışı kalan eski vekillerden sigortalı bir işte çalışamayanların sigorta primlerinin 4 yıl boyunca Meclis bütçesinden karşılanması hükme bağlanmıştı. Bu haktan yararlanmak isteyen eski vekillere de söz konusu hükümlerin yürürlüğe girdiği 1 Mart 2012’den itibaren 60 günlük başvuru süresi tanınmıştı. Teklifle 60 günlük süreyi kaçıran eski vekillere, 60 gün ek başvuru süresi verildi.

Sayıştay'a denetim ayarı

Teklif ile ‘denetim esaslarını’ belirleyen Sayıştay Kanunu’nun 35. maddesine de yeni fıkralar ekleniyor. Eklenen fıkra ile Sayıştay’ın “yerindelik denetimi” yapamayacağının altı daha kalın bir şekilde çiziliyor. Buna göre, Sayıştay, kamu idarelerinin gelir, gider ve malları ile bunlara ilişkin mali nitelikteki tüm hesap ve işlemlerin denetiminde, gerekliliği, ölçülülüğü, etkililiği, ekonomikliği, verimliliği ve benzeri gerekçelerle uygun bulunmadığı yönünde görüş ve öneri içeren yerindelik denetimi sayılabilecek denetim raporu düzenleyemeyecek. Denetim raporlarında, ‘kamu idaresinin takdir yetkisini sınırlayacak veya ortadan kaldıracak görüşlere’ yer verilemeyecek.

Ehliyette 1997 sınırı

Sürücü belgesi alacakların 8 yıllık temel eğitimi bitirmiş bulunmaları şartı, 18 Ağustos 1997 tarihinden önce ilkokulu bitirenlerde aranmayacak.

Yardıma haciz konamayacak

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu’ndan yapılan yardımlar, yaşlılık ve özürlülük yardımları haczedilemeyecek.

Sabıka kaydı ücretsiz

Teklif ile Adli Sicil Kanunu’nda da değişiklik öngörülüyor. Buna göre gerçek kişiler kendileriyle ilgili adli sicil kayıtlarını, güvenli kimlik doğrulama araçları kullanarak sorgulayabilecek. Sonucu, fiziki veya elektronik ortamda ilgilisine verebilecek. Vatandaş artık adli sicil kaydını hiçbir bedel ödemeksizin alabilecek.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları