loading
close
SON DAKİKALAR

Sabri Ülker vefat etti

Sabri Ülker vefat etti
Tarih: 12.06.2012 - 18:30
Kategori: Sağlık, Yaşam

Ülker Grubu'nun kurucusu Sabri Ülker, 92 yaşında hayata veda etti...

Sabri Ülker'in yaşlılığa bağlı nedenlerle vefat ettiği öğrenildi.

Sabri Ülker'in cenaze namazı yarın öğle namazına müteakiben Fatih Camii'nde kılınacak.

SABRİ ÜLKER KİMDİR?

Cumhuriyetin ilk kuşak sanayicilerinden Sabri Ülker, 1920 yılında Kırım’da doğdu. Ailesi 1929 yılında Türkiye’ye göç ederek İstanbul’a yerleşti.

İlkokul yıllarında yaz tatillerinde ağabeyi Asım Ülker ile birlikte Besler Bisküvi Fabrikası'nda çalıştı. İlkokuldan sonra İstanbul Erkek Lisesi'ne kaydoldu. Orta ikinci sınıfta iken parasız yatılı sınavını kazanarak Bilecik Lisesi'ne gitti. Ortaokulu Bilecik'te, liseyi Kütahya'da okudu. Yüksek öğrenimini Sultanahmet İktisadi ve Ticari İlimler Mekteb-i Âli'de tamamladı.

ÜLKER 3 İŞÇİ İLE BAŞLADI

1944 yılında Eminönü´ndeki Nohutçu Han´da küçük bir bisküvi atölyesini satın alarak iş hayatına atıldı. Ağabeyi Asım Ülker ve üç çalışanla birlikte 100 metrekarelik bu atölyede üretime başladı. Günde 200 kilo üretim yapıyorlardı.

Bu atölyedeki başarısının ardından 1948 yılında eski Sağmalcılar Köyü’ndeki Takkeci Camii’nin hemen yanında, bisküvi üretimi için bir fabrika kurdu, bisküvi kapasitesini üç katına çıkarttı. Daha sonra bu bisküvi fabrikası Davutpaşa’daki yerine taşındı. 

ÜLKER ŞİRKETİNİN TARİHÇESİ

1944:Ülker markalı ilk ürün pötibör üretildi. Ülker, Lüks İdeal, Haylayf, Arı ve Besler gibi köklü markalarla rekabet etmeye başladı.

1965: Ülker Topkapı-Davutpaşa'da açtığı fabrikayla modern üretim tesislerine adım attı. O yılda Anadolu'ya yaptığı tanıtımlarla tüm Türkiye'ye yayıldı.

1970: Şirket, unutulmayan reklam repliği "Ülkersiz çay saati düşünülemez"i üretti. Reklam filmi radyo ve televizyon yayınlarında kullanıldı. Yine aynı yıl, Çokomilk, Çokomel, Çokonat gibi markalar doğdu.

1972: Ülker ilk kez kendi ismiyle çikolata üretti. O tarihten sonra şirket aynı zamanda çikolata markası da oldu.

1974: Ar-Ge departmanı kuruldu.

1977: Dido markasını ortaya çıkardı.

1980: Ülker Çikolatalı Gofret üretimi başladı.

1986: Ülker Halley ve Ülker Hobby markalarını piyasaya sürdü.

1988: Ülker Albeni ve Metro piyasaya sürüldü.

1994: Ülker ilk kez bisküvi ve çikolata dışımnda, Bizim markasıyla mutfakta kullanılan yemek malzemeleri üretmeye başladı.

2002: 30 yıllık bebek maması markası Hero ile işbirliğine gidildi.

2009: Ülker 65. yılını kutladı. 2010: Ülker FIBA Dünya Kupası'na sponsor oldu.

1970’te halka açık bir şirket olan Anadolu Gıda’yı Ankara’da kurdu. 1974’te Ülker’de ilk bisküvi ihracatını başlattı. İhracata başlandığında ilk hedef Ortadoğu pazarıydı.

1979’da İstanbul’da kurulan ikinci fabrikayı çikolata üretimine tahsis etti. Aynı yıl Ülker’de Araştırma ve Geliştirme departmanını kurdurdu.

1980’lerden itibaren Ülker’in üretim çeşitliliğinin zenginleşmesini sağladı. 1983’te BOPP ve oluklu mukavvayı üretim listesine ekletti. 1992’de bitkisel-endüstriyel yağ ve margarin sektörüne girme kararı aldı ve Pendik Nişasta, kuruldu.

1996’da süt sektörüne girdi.

2000 yılında Ülker’in onursal başkanlığını üstlendi.

Ülker'in 1944 yılında 3 kişi ile başlayan serüveninde bugün çalışan sayısı 30 bine ulaştı.

SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİNDE DE YER ALDI

Sabri Ülker, Türkiye'nin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmanın yanı sıra sosyal sorumluluk projeleri için çalışmalarda da bulundu.

Türkiye'nin eğitim altyapısını güçlendirmek için pek çok çalışmaya ön ayak olan Sabri Ülker, Milli Eğitim Bakanlığı ile kurduğu işbirliğiyle ilköğretim okulu, endüstri meslek lisesi, yurt yaptırmanın yanı sıra, kütüphane ve bilgisayar laboratuvarları kurarak, ihtiyacı olan öğrencilere burs desteği sağladı. Sabri Ülker, TEMA Vakfı'nın kurucuları arasında da yer aldı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları