loading
close
SON DAKİKALAR

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'dan, Dünya Kalp Günü açıklaması

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'dan, Dünya Kalp Günü açıklaması
Tarih: 29.09.2023 - 22:01
Kategori: Sağlık, Yaşam

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Dünya Kalp Günü açıklaması; Hayatınız için kalbinize iyi bakın. 29 Eylül Dünya Kalp Günü kutlu olsun.

Sağlık Bakanı Koca yaptığı açıklamada;

"Bugün Dünya Kalp Günü. ÜLKEMİZDE KARDİYOVASKÜLER CERRAHİ AMELİYATLARI VE KALP NAKİLLERİ konusunda bazı bilgiler sunmak istiyorum.

Kalp damar hastalıkları, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ölümlerin 1. sıradaki nedenidir. Her yıl tüm dünyada yaklaşık 18 milyon kişi hayatını kalp hastalıkları ve inme nedeniyle kaybediyor. 2030 yılında bu sayının 23 milyon olması beklenmektedir.

Ülkemizde ölümlerin %40-50'si kalp damar hastalıkları nedeniyle olmaktadır. Türkiye’de Haziran 2022 ile Haziran 2023 arası kalp ameliyatı sayısı 70.000'in üzerindedir. Bu ameliyatların %73'ü koroner baypas cerrahisi, %15'i kapak cerrahisi, %4'ü aort cerrahisi ve %8'i konjenital kalp cerrahisidir.

Dünyada ve ülkemizde kalp sağlığını tehdit eden en önemli unsurlar; koroner arter hastalığı, diyabet, romatizmal ve dejeneratif kapak hastalıkları, hipertansiyon ve genetik kardiyomyopatiler, obezite, yüksek tansiyon, kolesterol ve sigara kullanımıdır.

Tütün kullanımı, sağlıksız beslenme, fiziksel aktivite yoksunluğu gibi, ön sıralardaki risk faktörlerinin kontrol altına alınmasıyla kalp hastalığı ve inmeye bağlı erken ölümlerin en az %80'i önlenebilmektedir. Bu risk faktörlerine karşı dikkatli olmanızı ısrarla öneriyoruz.

Ülkemizde 1 Eylül 2022 ile 1 Eylül 2023 arasında 39 hastaya kalp nakli işlemi gerçekleştirildi. Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul ve İzmir’de 15 kalp nakli merkezi var. Beyin ölümü gerçekleşmiş bir hastanın organlarının ailesinin kararı ile bağışlanması hayatta yapılabilecek en büyük ve örnek iyiliklerden biridir. Organ bağışı konusundaki önyargıların daha hızlı aşılmasını umut ediyoruz.

Hayatınız için kalbinize iyi bakın. 29 Eylül Dünya Kalp Günü kutlu olsun." dedi.

 

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları