loading
close
SON DAKİKALAR

Sağlık Bakanlığı'nın aldığı 6,5 milyon liralık ilaç ve tıbbi malzeme çöp oldu

Sağlık Bakanlığı'nın aldığı 6,5 milyon liralık ilaç ve tıbbi malzeme çöp oldu
Tarih: 05.10.2018 - 16:00
Kategori: Gündem

İlaç ve malzeme yetersizliği nedeniyle sağlık hizmetlerinde aksamalar yaşanırken hesapsız alım sonucu milyonlarca liralık ilaç ve tıbbi malzemenin kullanım süresi geçti.

Sayıştay raporlarına göre, Sağlık Bakanlığı tarafından kamu hastanelerine yıllık ihtiyaç miktarları göz önünde bulundurulmadan teslim edilen 6,5 milyon liralık ilaç ve tıbbi malzeme süreleri dolduğu için kullanılamadı.

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’nun denetim raporunda, bir ilaç firmasından 30 milyon lira karşılığında alınan aşının kullanılmayan bölümünün iadesinde vergiler düşüldükten sonra ürün değerinin 23 milyona düştüğü belirtildi.

Böylelikle aşının ihtiyaçtan daha fazla alınması nedeniyle yaklaşık 8 milyon liralık zarar ortaya çıktı. Zarar bununla da sınırlı kalmadı. İade edilen ürün tutarı kadar firmadan ürün almak zorunda olan Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü, sağlık tesislerine yazı yazarak yıllık ihtiyaç miktarlarını sordu. Ancak firma, taleplerin oldukça üzerinde ürünü sağlık tesislerine teslim etti. Bazı sağlık tesisleri, Bakanlığa yazı yazarak kendilerine fazla ve kullanım süresi dolmak üzere olan ürünler gönderildiğini bildirdi. Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü İl Sağlık Müdürlüklerine bir yazı yazarak sağlık tesislerine sevk edilen ilaçların teslim alınarak fazla ilaçların dağıtımının sağlanabilmesi için Malzeme Kaynak Yönetim Sistemi “Hibe ilaç” bölümüne giriş yapılmasını istedi. Denetimlerde bölüme girişi yapılan toplam 18,3 milyon liralık ürünün 6 milyon tutarındaki bölümünün kullanım süresinin dolduğu belirlendi.

446 bin TL’lik tıbbi malzeme

Raporlarda, ihtiyaç planlamasının sağlıklı yapılmaması nedeniyle sağlık tesislerinin depolarında bulunan tıbbi malzeme, laboratuvar ve temizlik malzemelerinin de kullanım süresinin dolduğu tespiti yer aldı.

BirGün'den Burcu Cansu'nun haberine göre; Sağlık Tesislerinin “Kullanılamaz Hale Gelme” ve “Fire Zayiat” işlem türünden yapılan çıkışlarının incelendiği belirtilen raporlarda şu tespitler yer aldı:

-Depolarda bulunan 20 bin 334 adet ve 446 bin 944 TL tutarında ilaç, tıbbi malzeme, laboratuvar ve temizlik malzemelerinin kullanım süresinin dolduğu ve bu durum karşısında ‘kasıt, kusur, ihmal veya tedbirsizlik olup olmadığı araştırılarak tutanakla’ belirtilmedi. Sorumlular hakkında işlem yapılmadığı tespit edildi.

- Engellenebileceği kanaatine varılan toplam 446 bin 944 TL tutarındaki taşınır için, kamu kaynaklarının israfına neden olunmuştur.

‘Zararın sorumluları araştırılmalı’

Bakanlık savunmasında, Sağlık Market Projesi ile sürekli ve kısa süreli alımlar yapılacağını, stoklama sürelerinin kısaltılması ile kullanım süresinin dolması riskinin azaltacağını belirtti. Denetçiler ise savunmaya, mevcut sistemde de sorunun çözülebileceğini bildirdi. Sağlık tesislerince ilaç, tıbbi sarf, laboratuvar ve temizlik malzemeleri için ihaleye çıkılacak miktar belirlenirken, geçmiş yıllar tüketim miktarları incelenmesini öneren denetçiler, “Tüketim miktarlarının hangi aylarda artıp-azaldığı, hizmet sunumunda meydana gelebilecek eksiliş-artış gibi hususlar dikkate alınmalı ve ihtiyaç tespiti objektif kriterler üzerinden yapılmalıdır” uyarısında da bulundu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları