loading
close
SON DAKİKALAR

Salgının en büyük mağduru çocuklar oldu

Salgının en büyük mağduru çocuklar oldu
Tarih: 23.05.2021 - 13:50
Kategori: Gündem

Salgının en büyük mağduru çocuklar oldu. Klinik Psikolog Sert, çocuklar sosyalleşmedikçe sorunların artacağını vurguladı: İleriki dönemde stres, öfke problemleri ve depresyonun artması bekleniyor.

Dünyayı kasıp kavuran Covid-19 salgını 7’den 70’e herkesi etkilemeye devam ediyor. Virüs sebebiyle yaşamımızda çok büyük değişikler meydana geldi. Çoğumuz bu değişime adapte olmakta zorlanırken Covid-19 salgınının en büyük mağduru çocuklar oldu. Her gün okula giden, evin dışında arkadaşlarıyla özgürce oynayan çocuklar bir anda kendilerini evde kapalı kalmak zorunda buldu. Koronavirüsten fiziksel olarak daha az etkileniyor olsalar da bir buçuk senedir okula gidemiyor, yaşıtlarıyla sosyalleşemiyorlar. Klinik Psikolog Ahmet Sert, çocukların rutininin değişmesinin birçok sorunu beraberinde getirdiğini kaydetti. Ebeveynlerde öfke kontrol problemleri; çocuklarda ise agresif davranışlar, inat, yalan söyleme gibi problemlerin arttığını vurgulayan Sert, şöyle konuştu:

Virüs ülkede ilk ortaya çıktığı zaman beraberinde yasakları getirmesi ilk başta çocuklar için ‘tatil’ olarak algılandı. Ama baktık ki süreç uzuyor, en çok etkilenen kısım sosyal gelişim oldu. Çocuklar arkadaşlarına kavuşamayacaklarını, onlardan biraz uzakta kalacaklarını gördüklerinde sıkıntı yaşamaya başladılar. Ev içerisinde ebeveyn-çocuk çatışmaları çok fazla oldu. Okul öncesi çocuklarda agresif davranışlar, anne babanın sözünü dinlememe gibi sorunlar için başvurular gerçekleşirken ilkokul çağındaki çocuklar için online derslere katılamama, tablet-telefon-bilgisayarda daha uzun vakit geçirme, ev işi sorumluluklarını yerine getirmeme gibi sorunlar nedeniyle yoğun başvuruluyor oluyor. Ancak daha büyük grup yani ortaokul, lise çağındaki çocuklar için ise telefon ve bilgisayarlarda günde 7-8 saat vakit geçirme gibi teknoloji bağımlılığına varan sorunlar nedeniyle problemler yaşanmaya başladı.”

EVDE SOSYALLEŞİLMEZ

Sert, dışarı çıkmanın çocuklarda sosyal becerileri artırdığını ancak evlerin bunun için uygun olmadığını belirterek, “Çocuk, genç hangi yaşta olduğunun bir önemi yok. Dışarıya çıktığında sosyalleşmeyi sosyal becerileri öğreniyor. Mesela ‘merhaba’ demekten karşındaki kişinin ruhsal ihtiyacını fark edeceği becerileri öğreneceği süreç yaşıyor. Evde kaldığında bunları öğrenemiyor” dedi.

DEPRESYON ARTACAK

Bu sorunların ileriki dönemlerde katlanarak artacağına dikkat çeken Sert, “Gelecek çocuklar için belirsiz, akademik açıdan sorunlar yaşayacaklardır. İleriki dönemde yoğun stres, kaygı, öfke problemleri ve depresyon belirtileriyle kliniklere başvurulması bekleniyor” diye konuştu.

***

Hobi edinin, yürüyüş yapın

Klinik Psikolog Ahmet Sert, bu sürecin sağlıklı atlatılabilmesi için ailelere şu tavsiyelerde bulundu:

“Pandemi başında en büyük yanlış ‘zaten çocuk evde, bu kadar sıkmayalım, biraz zaman geçirsinler’ düşüncesi oldu. Süreç uzadıkça çocuklar esneyen kuralları bu sefer hiç tanımamaya başladı. Ebeveynlere en büyük önerim ev içerisindeki rollerini devam ettirmeliler. Kendilerini besleyecek bir şey yapmalılar, hobi edinmeliler. Sevdikleriyle sık sık iletişim kurmalılar. Dışarı çıkamıyorlarsa koridorda ya da evin bahçesinde yürüyüş yapmalılar.”

Kaynak : BirGün

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları