loading
close
SON DAKİKALAR

Samatya'da müzik ve caz

Samatya'da müzik ve caz
Tarih: 08.06.2012 - 12:54
Kategori: Kültür & Sanat

Samatya'da müzik keyfi bugün Şevval Sam konseri ile sona eriyor...

İstanbul'un tarihi semti Samatya, 6-8 Haziran tarihlerinde Turizm Araştırmaları Derneği (TURAD) tarafından, Fatih Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen ''Samatya'da Müzik: Zil ve Caz'' Festivali ile sanatseverleri ağırladı.

Farklı kültürleri yüzyıllardır bir arada barındıran, İstanbul mozaiğini yansıtan eski ve renkli bir semt olan Samatya'yı canlandırmak amacıyla, ABD'ye göç eden dünyaca ünlü zil ustaları Zilciyan ailesinin anısına düzenlenen festivalde, 6 Haziran'da Mercan Dede, İstanbul Quartet, 7 Haziran'da Erkan Oğur ve Telvin'in sahne aldığı festivalde bugün ise Şevval Sam konser verecek.

TURAD Başkanı Bahattin Yücel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Samatya projesini iki ana konu üzerinde geliştirmek için işe koyulduklarını, bunlardan birincisinin kültür turizmini desteklemek, ikincisinin ise İstanbul'un unutulmaya yüz tutmuş tarihi bölgelerindeki bazı mekanları günümüz koşullarında yaşatmayı desteklemek olduğunu belirtti.

İstanbul'un turizm gelirini artırabilmek için yeni çekim merkezlerine ihtiyaç duyulduğunu bildiklerini anlatan Yücel, bu amaçla pilot bölge olarak Samatya'yı seçtiklerini, semti yerli ve yabancı turistler için ilgi odağı haline getirmek istediklerini dile getirdi.

Samatya için özel bir logo tasarladıklarını, semtte bulunan restoranları, masa örtüsünden servis ürünlerine kadar yenilediklerini, Samatya Meydanı için iyileştirme çalışmaları yaptıklarını ifade eden Yücel, esnafa ''hizmet iyileştirme eğitimleri'' verdiklerini, ziyaretçilere, bölgedeki otellere ve seyahat acentelerine dağıtmak için Samatya'yı tanıtan bir kitap yayımladıklarını, semtin özelliklerini anlatan 'www.samatyameydan.com' adlı web portalı kurduklarını söyledi.

Samatya'ya kültür turları düzenleyerek semtte yiyecek ve içecek hizmeti veren işletmelerin standartlarının bir uluslararası kuruluş tarafından gözetime alınmasını sağladıklarını anlatan Yücel, ''Geldiğimiz noktada Samatya'daki işletmelerin artık yalnızca hafta sonları değil, hafta içinde de hem öğle hem de akşam yemeklerinde dolduğunu görüyoruz. Bu da kaliteyi artırıp, fiyatları sabit tutarak gelirin arttırabileceğine önemli bir örnek teşkil etti. İki yıl içinde işletmelerin gelirleri yüzde 350'ye varan artış gösterdi'' diye konuştu.

TURAD'ın sadece Samatya'daki işletmelerde değil, semtteki ailelerle de çalıştığını ifade eden Yücel, ''Geçtiğimiz yıl Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi işbirliğiyle Samatya temalı file ve şişe kılıfı tasarım yarışması düzenlendi. 35 öğrencinin katıldığı yarışmada, şişe kılıfı tasarımında birinci seçilen Sinem Aktaş, proje koordinatörü olarak işe alındı. Böylelikle, Samatya'da yaşayan ve en alt gelir seviyesindeki 12 ailenin kadınlarına sürekli olarak şişe kılıfı ve file ürettiriliyor. 12 kadın maaş karşılığında file üretmeye devam ediyor. Bu kadınların ürettiği fileler festival sırasında satılacak. Buradan elde edilen gelir Samatya Derneği ve Samatya Spor Kulübü'ne bağışlanacak'' dedi.

Samatya'da bulunan 17 işletmenin sürdürülebilir kalite standartlarına ulaştırılması konusunda destek programlarının uygulandığını belirten Yücel, bu aşamada başarılı olan işletmelere sertifika verileceğini kaydetti.

Geçen yıl ilki düzenlenen ve Kerem Görsev Trio, Arto Tunçboyacıyan Trio ile Leman Sam'ın sahne aldığı festivale, yaklaşık 20 bin kişinin katıldığını söyleyen Yücel, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geçen yıl İstanbul'a gelen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Samatya'da yemek yiyerek, alış-veriş yapmasının semtin uluslararası bilinirliğini de artırdığını ifade etti.

Sabah

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları