loading
close
SON DAKİKALAR

Samsun'da Onur Anıtı'na saldırıdan sonra Atatürk nöbeti başladı; 2 Saldırgan tutuklandı

Samsun'da Onur Anıtı'na saldırıdan sonra Atatürk nöbeti başladı; 2 Saldırgan tutuklandı
Tarih: 04.02.2022 - 16:12
Kategori: Gündem

Samsun'da Milli Mücadele'nin sembollerinden Onur Anıtı'na düzenlenen çirkin saldırı sonrası Türkiye Atatürk etrafında kenetlendi.

Samsun'da Atatürk Anıtı'na saldıran iki kişi tutuklandı

Samsun'da Milli Mücadele'nin simge eserlerinden, Atatürk Parkı'ndaki Onur Anıtı'na halat bağlayıp çekmeye çalışan iki kuzen tutuklandı. 6 farklı suçtan çok sayıda kaydı bulunan kuzenler hakkında 'Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret' suçundan soruşturma başlatıldı. Kuzenlerden biri ifadesinde pişman olmadığını belirterek, Atatürk'ü sevmediğini ve heykellerine tahammül edemediğini söyledi. Diğer kuzen ise, Atatürk'e ve büstüne yönelik herhangi bir karşı görüşünün bulunmadığını ve kuzeninin kendisini ''Gönlümü rahatlatacağım'' diyerek oraya götürdüğünü anlattı.

Samsun'da Milli Mücadele'nin simge eserlerinden, Atatürk Parkı'ndaki Onur Anıtı'na halat bağlayıp çekmeye çalışan iki kuzen tutuklandı. 6 farklı suçtan çok sayıda kaydı bulunan kuzenler hakkında 'Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret' suçundan soruşturma başlatıldı. Kuzenlerden biri ifadesinde pişman olmadığını belirterek, Atatürk'ü sevmediğini ve heykellerine tahammül edemediğini söyledi. Diğer kuzen ise, Atatürk'e ve büstüne yönelik herhangi bir karşı görüşünün bulunmadığını ve kuzeninin kendisini ''Gönlümü rahatlatacağım'' diyerek oraya götürdüğünü anlattı.

Samsun'un İlkadım ilçesi Kale Mahallesi’ndeki Atatürk Parkı'na dün sabah saatlerinde ciple giden 2 kişi, Onur Anıtı'na halat bağlayıp, çekmeye çalıştı.

Çevredekiler tepki gösterince şüpheliler, ipi olay yerinde bırakıp kaçtı. İhbar üzerine bölgeye polis ekipleri sevk edildi.

Çalışma başlatan ekipler, şüphelilerin kaçtığı aracın plakasını tespit etti. Plakadan yola çıkan polis, kuzenler B.F. ile C.F.'yi yakalayıp gözaltına aldı.

SABIKALI ÇIKTILAR

Yapılan araştırmada kuzenlerin, 6 farklı suçtan çok sayıda kayıtları olduğu tespit edildi. Şüpheliler hakkında 'Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret' suçundan soruşturma başlatıldı.

İKİ KUZEN TUTUKLANDI

B.F. ve kuzeni C.F., savcılıktaki ifadelerinin ardından tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi. İki kuzen tutuklanarak, cezaevine konuldu.

''PİŞMAN DEĞİLİM''

Tutuklanan iki kuzenin ifadeleri ortaya çıktı. C.F. ifadesinde kendisinin herhangi bir sivil toplum kuruluşuna üye olmadığını ve bu eylemi gerçekleştirmek için herhangi bir terör örgütünden talimat almadığını belirtti.

C.F., şöyle devam etti:

"Bahse konu işlemi bizzat kendi isteğimle gerçekleştirdim. Atatürk Heykeli'ni yıktıktan sonra başka bir eylem düşüncem yoktu. Ben Atatürk Heykeli'nin ve anıtının bulunmasını protesto ediyorum. B.F.'nin Atatürk Anıtı'na gideceğimizden haberi yoktu. Ben Atatürk'ü sevmediğimi ve heykellerine tahammül edemediğimi genel olarak söylüyorum. Araçla anıta gittim. Ben araçtan inip ipi araca bağladım ve B.F.'den de anıta çıkmak için yardım istedim. B.F. kenarda beklerken ben araca bindim. Araç hareket edince ip koptu. B.F. İle araca bindik ve olay yerinden kaçtık.''

''BENDEN YARDIM İSTEDİ''

Kendisinin Atatürk'e saygı duyduğunu söyleyen B.F. ise, Atatürk'e ve onun büstüne karşı herhangi bir karşı görüşünün bulunmadığını belirtti.

B.F. şunları söyledi:

''Bu eylemi gerçekleştirmek için kimseden talimat almadım. Olay günü ben alkol aldıktan sonra C.F. ile buluştuk, 'gönlümü rahatlatacağım' diyerek işyerinin önündeki çelik halat ve urgan ipleri araca koydu. Atatürk Anıtı’nın yanına geldiğimde birlikte araçtan indik. Anıta çıkmak istedi, çıkamadı. Benden yardım istedi. Ben de ellerimi birleştirerek anıta çıkmasına yardım ettim.''

Kısa süre sonra yakalanan saldırganlarla ilgili Samsun Valiliği'nden yapılan açıklamada yapılan bu saygısızlığın asla kabul edilemeyeceği vurgulanırken, "Kolluk birimleri ilgili aracı tespit etmiştir. Onur Anıtı'na urgan asmak suretiyle saldırı gerçekleştiren 2 kişi, İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerimizce yürütülen titiz çalışmayla kısa sürede yakalanmış ve sorgulamalarına başlanmıştır. Bu saygısız menfur saldırının aydınlatılmasına yönelik adli ve idari süreç Valiliğimizce yakinen takip edilecektir" ifadeleri kullanıldı.

Ne olmuştu?

Olay, saat 08.00 sıralarında İlkadım ilçesi Kale Mahallesi’ndeki Atatürk Parkı'nda meydana geldi. İddiaya göre 2 şüpheli, araçla geldikleri parkta Onur Anıtı'na halat bağlayıp, çekmeye çalıştı.

ÇEVREDEKİLER TEPKİ GÖSTERİNCE KAÇTILAR

Çevredekilerin tepki göstermesi üzerine şüpheliler, ipi olay yerinde bırakarak kaçtı.


İhbarla bölgeye gelen polis ekipleri, şüphelilerin kaçtığı aracın plakasını tespit edip, çalışma başlattı.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Ekipler, 2 şüpheliyi yakalayarak gözaltına aldı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

VALİLİK: BU SAYGISIZLIK KABUL EDİLEMEZ

Samsun Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada ise "Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün milli mücadele yolunda ilk adımı attığı şehrimizin simgesi haline gelmiş olan Atatürk Anıtı'na (Onur Anıtı) yapılan bu saygısızlığı asla kabul etmiyoruz" denildi.

SİYASİLERİN İLK TEPKİLERİ

Saldırının duyulmasının ardından başlayan tepkiler çığ gibi büyüdü. Gün boyu anıt çevresinde toplanan vatandaşlarla birlikte siyasi parti ve sivil toplum temsilcileri de yaptıkları açıklamalarla saldırıyı lanetledi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, yaptığı yazılı açıklamada, "Milli Mücadele şehri Samsun'umuzun simgesi Onur Anıtı'na yapılan çirkin saldırıyı kınıyorum. Cumhuriyet'imizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün aziz hatırasına saygısızlık anlamını taşıyan bu menfur eylemi gerçekleştirenler hızla yakalanmış, gerekli işlemler başlatılmıştır" ifadesini kullandı.

CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu ise Cumhuriyet'in kurucusu, Türk ulusunun ebedi lideri Mustafa Kemal Atatürk'e bağlılıklarının nişanesi ve Samsun'un simgesi olan Onur Anıtı'nı yıkmak amacıyla alçakça bir eylem gerçekleştirildiğini belirterek "Hiçbir Samsunlu bu hain eylem karşısında tepkisiz kalmayacaktır. Mustafa Kemal Atatürk, vatanımızın kurtarıcısı ve Samsun halkının ebedi hemşehrisidir" açıklamasında bulundu.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Milli Mücadele yolunda atılan ilk adımın ve Samsun'un simgesi Atatürk Anıtı'na yapılan saygısızlık, Cumhuriyet'imizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün hatırasına yapılmış büyük bir saldırıdır"

ANIT ÖNÜNDE ORTAK AÇIKLAMA

Daha sonra AK Parti, MHP ve BBP Samsun İl başkanlıklarınca Atatürk Anıtı önünde ortak basın açıklaması yapıldı. AK Parti İl Başkanı Ersan Aksu okuduğu metinde "Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, hepimizin ortak değeridir. Samsun meşale bir şehirdir. Bu şehri ve benzeri şehirleri provokatif eylemlerle gündeme getirme ve huzur bozma girişimleri milletimizin ferasetiyle boşa çıkacaktır. Bu menfur eylemi şiddetle kınıyoruz" denildi.

CHP Samsun İl Başkanı Fatih Türkel de provokasyona gelmeyeceklerini belirterek, "Bu kışkırtmaya gelmeyeceğiz. Samsun, Milli Mücadele'nin kıvılcımının yakıldığı yerdir. Bu şehir kurtulan değil, memleketi kurtaran şehirdir" diye konuştu.

Siyasi partilerin il başkanlıkları gün içindeki açıklamalarının ardından anıta çelenk bıraktı.
Siyasi partilerin il başkanlıkları gün içindeki açıklamalarının ardından anıta çelenk bıraktı.
İYİ Parti İl Başkanı Hasan Aksoy ise "Bu olayın sıkı takipçisi olacağız. Samsun, Cumhuriyet meşalesinin yakıldığı şehirdir. Samsun, Milli Mücadele'nin başladığı şehirdir. Bu şehre leke getirmeyeceğiz." ifadesini kullandı.

TBB KAMU DAVASI TALEP ETTİ

Türkiye Barolar Birliği 2 saldırgan ile ilgili suç duyurusunda bulundu. Dilekçede 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun'a atıf yapılarak "Yazılı basından öğrenildiği üzere, Atatürk heykeline karşı gerçekleştirilen eylemin, iki veya daha fazla kimseler tarafından toplu olarak, umumi, umuma açık mahallerde işlendiği açık olmakla, şüpheli/şüpheliler hakkında hukuka aykırı müessir fiil nedeniyle 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun bakımından suç unsurları oluşmuş olup, şüpheli/şüpheliler hakkında etkin soruşturmanın yapılarak kamu davası açılmasını talep ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

SALDIRGANLAR TUTUKLANDI

Korkunç saldırıda 2 kişi ciple geldikleri parkta Onur Anıtı'na halat bağlayıp, çekmeye çalışmıştı. Çevredekiler tepki gösterince şüpheliler, ipi olay yerinde bırakıp kaçtı. İhbar üzerine bölgeye polis ekipleri sevk edildi.

DHA'da yer alan habere göre, çalışma başlatan ekipler, şüphelilerin kaçtığı aracın plakasını tespit etti. Plakadan yola çıkan polis, kuzenler B.F. ile C.F.'yi yakalayıp gözaltına aldı. Yapılan araştırmada kuzenlerin, 6 farklı suçtan çok sayıda kayıtları olduğu tespit edildi.

Emniyetteki sorgularının ardından 2 şüpheli sevk edidikleri mahkemece tutuklandı. Şüpheliler hakkında 'Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret' suçundan soruşturma başlatıldı.

ONUR ANITI HAKKINDA

Samsun'da kentin en önemli simgelerinden biri olan Onur Anıtı, İlkadım ilçesindeki Atatürk Parkı'nda yer alıyor. Mustafa Kemal Paşa'nın 19 Mayıs 1919 Samsun'a çıktığı noktaya dikilen anıt, aynı zamanda Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcı sayılan anı simgeliyor.

 

Anıtın heykeli Samsun Valisi Kâzım Paşa tarafından Samsun halkı adına Avusturyalı heykeltıraş Heinrich Krippel'e 1927 yılında sipariş edildi. Yapımına 1928 yılında Viyana'da başlanan heykel, 1931 yılında tamamlanarak 29 Ekim 1931 tarihinde dikildi.

Tunçtan yapılan heykelin yüksekliği 4,75 metre, taş blok kaidenin yüksekliği 4,1 metre, tüm anıtın yüksekliği ise 8,85 metre.

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com-Ajanslar

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları